Kehitysvammaisten nuorten asumisesta ja palveluista selvitys Äänekoskella

Aspa-säätiö, Äänekosken kaupungin Arjen tuki, Äänekosken vammaisneuvosto sekä Keski-Suomen kehitysvammaisten tukipiiri ry selvittävät kehitysvammaisten nuorten näkemyksiä asumisen palvelujen kehittämiseksi. Tarve-projekti valmistuu vuoden 2017 maaliskuussa.

Asumisen palveluja tarvitsevat kehitysvammaiset nuoret kuntalaiset, heidän läheisensä sekä viranomaiset ja päättäjät kehittävät Tarve-projektissa palveluja yhdessä. Vammaisten ihmisoikeussopimus, lainsäädäntö ja asumisen laatusuositukset edellyttävät, että palvelujen käyttäjät voivat osallistua palvelujen suunnitteluun, kehittämiseen ja arviointiin. Tarve-projektissa luodaan tähän käytäntöjä.

Asumisen palveluita kehitetään toiminnallisissa työpajoissa. Projekti alkaa ja päättyy asumisilloilla, joissa kerätään tietoa kehitysvammaisten ihmisten asumiseen liittyvistä tarpeista ja haasteista sekä työstetään niihin ratkaisuja. Tavoitteena on juurruttaa asumisen palvelujen yhteiskehittäminen Äänekoskelle vakiintuneeksi työskentelytavaksi projektin aikana.     

Projekti käynnistyy kaikille avoimella asumisillalla 12.1.2017 klo 17-19 Äänekosken kaupungintalolla, Hallintokatu 4. Asumisiltaan ovat tervetulleita äänekoskelaiset kehitysvammaiset nuoret, aikuiset ja heidän läheisensä, ammattilaiset, kuntapäättäjät, opiskelijat ja kaikki asumisen palvelujen kehittämisestä kiinnostuneet. Projektin tuloksia esitellään asumisillassa maaliskuussa, jolloin projekti päättyy.

Nuorten toiveet ja tarpeet tuodaan omaisten ja työntekijöiden pajaan, jossa niitä yhteiskehitetään 8.2. klo 17-20 valtuustosalissa. Sinne toivotaan erityisesti kehitysvammaisten omaisia ja heidän parissaan työskenteleviä (palvelurakenne). Seuraava kehittämispaja on tarkoitettu luottamushenkilöille ja viranomaisille 15.2. klo 15-18 (resurssit) ja se pidetään kaupungintalon takkakabinetissa, Hallintokatu 4.

Projektin lopputilaisuus pidetään 14.3. klo 17-20 kaupungintalon valtuustosalissa (tulevaisuudenmuistelu).

Lisätietoa: 

 • Päivi Huuskonen, Aspa:
  paivi.huuskonen@aspa.fi, p. 0400 624 437
 • Saila Nikula, Aspa:
  saila.nikula@aspa.fi, p.040 706 9662 
 • Mirva Vesimäki, Äänekosken kaupunki:
  mirva.vesimaki@aanekoski.fi
 • Olli-Pekka Haverinen, Keski-Suomen kehitysvammaisten tukipiiri ry:
  olli-pekka.haverinen@jkl.fi
 • Ritva Koskenaro, Äänekosken vammaisneuvosto:
  ritva.koskenaro@gmail.com

Aspa-säätiö on vammaisjärjestöjen perustama valtakunnallinen asuntojen ja asumispalveluiden tuottaja ja kehittäjä. Edistämme toiminnallamme vammaisten ihmisten ja mielenterveyskuntoutujien yhdenvertaisuutta ja täyttä osallisuutta yhteiskunnassa. Säätiö hankkii ja rakennuttaa asuntoja yksilöllisiin tarpeisiin. Raha-automaattiyhdistys ja Asuntojen rahoitus- ja kehittämiskeskus (ARA) tukevat asuntojen hankintaa. Säätiöllä on noin 1 000 vuokra-asuntoa eri puolella Suomea.

Tiedotteet