Kuvassa Vihreä Uusiutuva Äänekoski -hankkeen mahdollistajat: Euroopan aluekehitysrahasto (EAKR), Keski - Suomen liitto ja Äänekosken kaupunki.

Kestävä elämäntapa 6. tapaaminen 8.6.2021

Taistelu SEIS! Mieltä avartava retki Tarvaalan Pirttilän tilalle
Miltä tuntuisi katsella vehreitä, ylväitä ja katettuja nokkospehko- tai poimulehtikasvustoja? Entä haistella kostean raikasta niittymaarianheinän tuoksun täyttämää ilmaa varjoisan koivikon reunassa, johon on jätetty avoimempia kasvualueita maitohorsmapöheiköille? Sulaisiko sinun suussasi alkukesän auringossa kasvanut nuori kuusenkerkkä? Miltä tuntuisi olla sovussa nk. rikkakasvien kanssa ja alkaa pohtia, mitä näistä voisi saada aikaan ja samalla rikastaa perinteistä maanviljelyä? Näin on toimittu Pirttilän tilalla, jossa yritystoiminnan ohjenuoriksi on otettu perinteisyys ja tilan historia sekä mukautettu sen tueksi modernit tarpeet ja teknologia. Niinpä uskallus, yritys, erehdys ja niistä oppiminen ovat synnyttäneet hyvinvointia monelle eri taholle.  Ehkäpä samantapaista hullunrohkeutta voisimme jokainen hiukkasen kokeilla ja havaita sen antaman kannustuksen työllemme: hyvällä tiellä kuljetaan!

Pirttilän tila ihastuttaa suuresti!

Kaksi kuukautta on vierähtänyt nopeasti Kestävä elämäntapakokeilussa. Se päättyi 8.6.2021 retkellä Pirttilän tilalle. Tila sijaitsee idyllisen rauhallisissa, Saarijärven Tarvaalan maaseutumaisemissa. Joku voisi jopa ajatella, että syrjässä. Mutta sijainti onkin yrityksen etu, ja niinpä Pirttilä yllätti meidät täysin sopeutumisellaan ajan haasteisiin. Pirttilän tila hyödyntää omia sekä lähieräalueilla kasvaneita villiyrttejä, marjoja ja vihanneksia sekä sieniä itse kehittämissään tuotteissa. Toiminta kattaa niin luonnonkasvien kasvatuksen, puoliviljelyn ja keräämisen kuin kasvien kuivatuksen bioenergialla. Moderniin mukautunut ”uusi” perinne jatkaa Pirttilän tilan pitkää historia maa- ja metsätaloudessa. Tilanpitäjien kerronta tiluksia esitellessä, sekä sen antimia maistellessa, sai vierailijajoukon todella ihastumaan yrittäjien toimintaan ja asenteeseen. Lue lisää näistä tunnelmista myös osallistujamme Riitta Koiviston blogista.

Kuvassa nuori vehreä kuusenkerkkä, raikas nuorkoivikko, runsasta nokkos- ja poimulehtikasvustoa raaka-aineeksi hyvinvointituotteille.

Tulevaisuuden yritystoimintaa ja hyvinvointia maaseudulta

Marja Salosen ja Visa Törmälän luotsaama Grenoco Green yritys sekä Nordicforyou -toiminta ovat uraauurtava esimerkki maaseudun mahdollisuuksista tarjota tulevaisuuden työpaikkoja. Toiminnan vaikuttavuutta lisää se, että tila vastaa samalla kuluttajien kasvaviin hyvinvointitarpeisiin, vieläpä ottaen huomioon luonnonympäristön. Miten tämä voi olla mahdollista? Yksinkertaisesti siten, että yrityksen toimiala on hyvinvointituotteiden kehittäminen ja valmistus kotimaisista luonnonkasveista lisäaineettomasti, vegaanisesti sekä luomu -sertifioidusti. Tämän kokonaisuuden arvostus ja kysyntä on erityisen suurta ulkomailla, mutta myös kotimaan markkinat ovat selkeästi kasvussa: suomalaisia ympäristö- ja hyvinvointitietoisia asiakkaita on koko ajan enemmän.

Esittelykierroksemme aikana Pirttilän tilan palstat alkoivat näyttäytyä meille ihan toisella tavalla: monoviljely -tottumuksen sijaan luonnonkasvit aloittivat mielissämme matkan ympäristötietoisen kuluttajan luo. Marja ja Visa avasivat meille myös taustoja nykyisen elämäntavan valintaan. Tämä tapahtui reilut 10 vuotta sitten, kun tilakauppaa tehtäessä, talon ikääntynyt asukas oli kertonut heille Pirttilän historiaa. Tarina ja paikka olivat puhutelleet tilayrittäjiksi aikovia jo tuolloin. Kaupanteon jälkeen tyhjennetyn talon seinälle oli myös jätetty jatkajille kello käymään. Tämä pieni ele viesti jo silloin, ja viestii edelleen Pirttilän asukkaille maaseudun perinteen jatkumoa sekä sen vahvuutta jatkaa uusiutuvana eteenpäin. Tämän jatkumon me vierailijat myös koimme!

Luonnon läheisyys, antimet, jatkuvuus sekä digitaalisuuden ihmeet rinnakkain

Marja oli valmistanut vierailijoille myös herkullista, kehoa suorastaan hoivaavaa juotavaa ja syötävää tilan tuotteista: fermentoitua vadelmanlehti- ja maitohorsmateetä, piirakkaa höystettynä nokkosella, vuohenputkella ja poimulehdellä sekä jälkiruuaksi niittymaarianheinä- ja siankärsämömakeisia. Illan jutustelun ohessa selvisi, kuinka nokkossatoa korjataan käsin, kuinka koivumetsä pitää sisällään useita erilaisia kasviaarteita sekä miten monella eri tavalla havupuun antimia voi hyödyntää. Kasvien luonnonmukainen, täysin torjunta-aineeton tuottaminen ja jalostaminen arvokkaaksi hyvinvointituotteeksi on kuin kullan huuhdonta karkeamman maa-aineksen seasta. Kullan huuhdonnasta sen erottaa vain elävän luonnon kyky uusiutua: jos ympäristöä hoidetaan hyvin ja vaalien, sen uusintamiskykyä, se on ehtymätön!

Kuvassa luonnonyrteistä valmistettua kullanheleää teetä ja mehevää piirakkaa.

Iloksemme pääsimme myös koemaistamaan kehitystyössä olevia, todellisia superfood -välipalapatukoita. Vierailun aikana tunsimme, kuinka viljelijät, vaalien viljelty maa kasveineen sekä yrityksen asiakkaat voivat hyvin. On helppo vahvistaa kokemuksesta, että Pirttilän tila tuotteineen saa aitoa positiivista palautetta. Toiminnalla on tukeva jalansija vakuuttavuudessa ja uskottavuudessa: puhtaat raaka-aineet ja jalostetut tuotteet tulevat todella läheltä. Ei siis ihme, että Pirttilän tilan tuotteita on myös palkittu!  Huomion arvoista myös on, että hyvinvointia ei siis tarvitsekaan lähteä hakemaan kaukaa, vaan voimme vaikuttaa joka hetki omilla, pienilläkin valinnoillamme arkemme laatuun. Jokainen ympäristöä vaaliva, lähellä tehty teko omaa myös globaalista merkittävyyttä.

Tilanpitäjien asenne ja usko maaseutuun kruunautuu vielä täysin yrityksen omilla digitaalisilla sovelluksilla, joilla tehdään mm. viljelyseuranta, kirjataan ylös keruuajankohdat, sääolosuhteet jne. Lisäksi sähköistä on mm. varasto- ja tositekirjanpito, eli koko taloudenhoito on reaaliaikaista. Niinpä tilan tuotteiden osto, eli maksuliikenne hoituu täysin sähköisesti; ei arvaisi, että ollaan Keski-Suomen mittapuussa niin kutsutusti korvessa!

Pirttilän tilan tarina siis jatkuu, vahvasti kestävään toimintatapaan luottaen: tilan yrittäjät ovat antaneet tiluksilleen sekä itselleen aikaa näyttää, mihin kaikkeen perinteinen maa- ja metsätalous voi mukautua: se uudistuu ajan hermolla vastaten modernin toimintaympäristön haasteisiin ja kasvaviin tarpeisiin, niistä erityisesti hyvinvoinnin luomiseen ja ylläpitoon. Aitous asioiden toteuttamisessa, vahvasti merkityksellisten asioiden puolesta uusintaa ja lisää hyvinvointia, myös yritystoiminnassa. Me voimme jokainen halutessamme vahvistaa tätä myönteisestä kehää!

Kuvassa ihmiset kulkevat kesäisessä koivikossa, kimalainen ruokailee ojakellukan kukassa ja ihmisen kädet luovat hyvää.

Vahva arvopohja, avoimuus sekä aito vuorovaikutus toiminnan luotsaajina

Yrityksen vahvuuksia ovat siis luonnon ja ihmisen tarpeet yhdistävä arvopohja ja siihen vahvasti perustuva toimintamalli. Nämä lisäävät sekä itse yrittäjien että heidän sidosryhmiinsä kuuluvien ihmisten hyvinvointia. Tilan ainutlaatuiset biotuotteet vastaavat asiakkaiden tarpeisiin: hyvinvointituotteet ovat lähellä tuotettuja, lisäaineettomia, vegaanisia ja lisäksi luomua. Myös yrittäjien avoin vuorovaikutus asiakkaisiinsa on laajentanut yllättävällä tavalla tilan tuotteiden käyttömahdollisuuksia. Yrittäjä kertoo innoissaan, kuinka eräs asiakas oli keksinyt nokkossuolalle uuden käyttötarkoituksen suolan määrän näkemisen helpottajana! Mikä hieno oivallus!

Yrittäjät arvostavat vuorovaikutusta myös elinympäristönsä kanssa. Niinpä toiminnan valteiksi nousevat villin luonnon sekä metsä- ja maatalouden rinnakkaiselo sekä sen tarjoamat monihyödyt. Tämä tuo rikkautta myös laajemmin paikalliseen toimintaympäristöön ja luo yrittäjyydelle tulevaisuuden sopeutumisvaihtoehtoja. Näkemys, että ihmisen toiminta on osa luontoa, lisää toiminta-alueen kokonaishyvinvointia: työtä, täydempää arvojen mukaista elämää sekä yhteyttä elinympäristöömme ja villiin luontoon. Aito kokemus siitä, että olemme riippuvaisia luonnosta ja sallimme tilan myös villille luonnolle, antaakin yllättäen enemmän merkityksellisyyttä toiminnallemme. Arkisen tekemisen merkityksellisyys välittyi vahvasti Marjan ja Visan kerronnasta myös vierailijoille: tärkeä on tässä ja nyt, lähellä ja se vahvistaa hyvinvointiamme. Sen me todella koimme ja lämmin kiitos siitä kuuluu Marjalle ja Visalle!

Suurkiitokset kuuluvat myös valveutuneelle Kestävä elämäntapa -kokeilun pienryhmälle: kokeilumme päättyy, mutta iloisiin tunnelmiin. Yhdessä jatkamme kestävämmän tulevaisuuden työtä Äänekoskella ja äänekoskelaisille, myös sinun tekosi ovat merkityksellisiä, kiitos!
Kuvassa päivänkakkaroin kiitokset osallistujille sekä Äänekosken kaupungin että Vihreä Uusiutva Äänekoski hankkeen sinivihteät logot.

Julkaistu 18.6.2021

Muokattu 8.4.2022