Karanteeniohje

Ohjeita karanteenin tai eristyksen ajalle

Hyvä asukkaamme, Sinut on määrätty karanteeniin tai eristykseen koronavirustartuntojen leviämisen hillitsemiseksi. On tärkeää, että noudatat karanteenin tai eristyksen aikana siihen liittyviä ohjeita, etkä altista ylimääräisiä ihmisiä mahdolliselle tartunnalle.

Mitä karanteeni tai eristys tarkoittaa?

Karanteeni on tartuntatautilain mukainen toimenpide, jolla voidaan hillitä tartuntatautien leviämistä. Karanteenilla tarkoitetaan terveen henkilön liikkumisvapauden rajoittamista, sillä osa infektiosairauksista voi tarttua jo ennen varsinaisten oireiden puhkeamista.  Karanteenilla estetään mahdollisen tartunnan leviäminen muihin henkilöihin.

Karanteeniin asettaminen ei automaattisesti tarkoita, että olisit saanut tartunnan. Kyseessä on varotoimenpide, jolla rajoitetaan kulkemistasi, kunnes tiedetään, onko virukselle altistuminen aiheuttanut tartunnan. Perheessäsi voi siten olla tilanne, jossa vain yksi jäsen on karanteenissa. Muu perhe voi tuolloin toimia normaalisti. Mikäli sinulle tulee karanteenin aikana oireita, ole yhteydessä sovitusti terveydenhuoltoon.

Eristyksellä puolestaan tarkoitetaan jo tartunnan saaneen potilaan eristämistä terveistä ihmisistä. Eristys voidaan toteuttaa sairaalan ohella myös kotona.

Tartuntatautilain (1227/2016) mukaan eristykseen tai karanteeniin voi asukkaita määrätä kunnan tai sairaanhoitopiirin tartuntataudeista vastaava lääkäri. Tämän ohjeen liitteenä saat sairaslomatodistuksen, jolla voit hakea tarvittaessa Kelan päivärahaa.

Mitä eristyksen ja karanteenin aikana saa tehdä ja mitä ei?

Karanteeniin tai eristykseen määrätyn henkilön pitää pysytellä kotioloissa. Kotiin ei saa kutsua vieraita eikä lähteä itse kyläilemään tuttavien luokse.

Perheessäsi voi olla myös jäseniä, jotka eivät ole karanteenissa tai eristyksessä. He voivat toimia normaalisti eikä seuraava ohjeistus koske heitä.

Voit ulkoilla, kunhan et ole lähikontaktissa toisten ihmisten kanssa. Ohje on pitää ulkoilmassakin noin 2 metrin välimatka vastaantuleviin ihmisiin.

Sisätiloihin, kuten kauppaan, apteekkiin, terveysasemalle, työpaikalle, päiväkotiin, kouluun, kirjastoon, ravintolaan tai yleisötapahtumiin, et saa karanteenin aikana mennä.

Muista hyvä käsihygienia! Älä koske paljain käsin porraskäytäväsi kaiteisiin tai ovenkahvoihin. Jos viet roskia roskiin tai kirjettä postilaatikkoon, käytä käsineitä koskiessasi luukkuihin tai kahvoihin.

Yski oikein, eli suojaa yskiessäsi suu puhtaalla nenäliinalla tai yski hihaan. Älä yski sellaisia pintoja päin, joita muut ihmiset voivat koskettaa. Koronavirus tarttuu pisaratartuntana ja elää pinnoilla tutkimusten mukaan jopa useamman päivän.

Ruoka- tai apteekkiostosten tekemisessä kannattaa pyytää apua esimerkiksi sukulaisilta tai naapureilta. Ostokset on syytä sopia jätettäväksi asuntosi ulkopuolelle.

Joillakin kaupoilla on kotiinkuljetuspalveluita. Jos käytät kauppapalvelua, sovi ostosten jättämisestä asuntosi ulkopuolelle.

Suolahden ja Hirvaskankaan apteekeilla on käytössä verkkokauppapalvelu. Äänekosken ja Konginkankaan apteekkeihin voit soittaa tilausasioissa. Sumiaisten palvelupisteeseen lääkkeitä toimittaa Konneveden apteekki, jonne voit olla puhelimitse yhteydessä tilausta koskevissa asioissa.

Jos olet yli 70-vuotias ja ruokahuollon järjestäminen kotiin ei onnistu naapureiden tai läheisten toimesta, ota yhteyttä Äänekosken kaupungin arjen tuen neuvontapuhelimeen. Neuvontapuhelimen numerossa 040 646 3859 vastataan arkisin kello 9-15 välisenä aikana.

Lasten varhaiskasvatus ja perusopetus karanteenin tai eristyksen aikana

Jos varhaiskasvatuksessa oleva lapsesi määrätään karanteeniin tai lapsesi on sairastunut ja erityksissä, varhaiskasvatusmaksuja koskevissa kysymyksissä voit olla yhteydessä perhepalvelujohtaja Pirjo Heinoseen numeroon 020 632 2102.

Jos perheesi on erityksessä ja vanhemmat tai huoltajat ovat niin sairaana, etteivät pysty hoitamaan lapsia tai joutuvat itse sairaalahoitoon, saa neuvontaa ja ohjausta Äänekosken kaupungin palveluista arkisin klo 8-16 palveluohjaajalta numerosta 0400-115651.

Lapsesi koulu ohjeistaa perusopetuksen järjestämisestä lapsen karanteenin tai eristyksen aikana. Jos lapsesi on karanteenissa tai sairastunut ja eristyksissä, ota yhteys lapsen omaan opettajaan Wilman kautta. Lapsen koulutehtävät poissaolon ajalta ohjeistetaan pääsääntöisesti Wilman välityksellä.

Tartuntatautipäiväraha varmistaa toimeentulon karanteenin ja eristyksen aikana

Tartuntatautipäivärahaa eristyksen ja karanteenin aikana maksaa Kela, jonka antamat ohjeet löytyvät kokonaisuudessaan verkosta: https://www.kela.fi/tartuntatauti.

Sivujen kautta voit myös täyttää hakemuksen päivärahasta sähköisesti. Tarvitset hakemukseen

  • Kunnan tartuntataudeista vastaavan lääkärin antaman päätöksen työstä poissaolosta tai
  • A-lääkärintodistuksen, jossa on vastaavat tiedot työstä poissaolosta ja jonka on allekirjoittanut tartuntataudeista vastaava lääkäri. Päätös tai lääkärintodistus on tämän viestin liitteenä.
  • Lisäksi hakemukseen pitää täyttää työnantajasi yhteystiedot. Kela pyytää työnantajaltasi tiedot ansionmenetyksen määrästä.

Tartuntatautipäiväraha korvaa ansionmenetystä, jos sinut on määrätty olemaan poissa työstäsi, karanteeniin tai eristykseen tartuntataudin leviämisen estämiseksi. Voit saada tartuntatautipäivärahaa, vaikka et ole työkyvytön.

Alle 16-vuotiaan lapsen huoltajana voit saada tartuntatautipäivärahaa, jos lapsesi on määrätty olemaan kotona tartuntataudin vuoksi etkä voi siksi mennä töihin.

Tartuntatautipäiväraha on täysimääräinen korvaus ansionmenetyksestä

Jos olet palkansaaja, päiväraha määräytyy sen palkan mukaan, jonka olisit saanut, jos sinua olisi määrätty olemaan poissa työstä.

Jos olet yrittäjä, päiväraha määräytyy sen YEL- tai MYEL-vuosityötulon perusteella, joka on voimassa, kun poissaolo alkaa.

Jos olet työtön tai opiskelija tai hoidat omaa taloutta, et voi saada tartuntatautipäivärahaa, koska sinulle ei aiheudu ansionmenetystä. Jos hoitava lääkärisi kuitenkin toteaa sinut myös työkyvyttömäksi tartuntataudin vuoksi, voit hakea sairauspäivärahaa.

Jos työskentelet opintojen ohella tai työttömänä ollessasi työskentelet ajoittain ja sinut määrätään olemaan poissa työstä tartuntataudin vuoksi, voit tältä osin olla oikeutettu tartuntatautipäivärahaan.

Tartuntatautipäiväraha myönnetään koko työstäpoissaolopäätöksen ajalle ilman enimmäisaikaa

Jos olet saanut ensin todistuksen sairauspäivärahaa varten ja Kela on myöntänyt sen perusteella sairauspäivärahaa, päätös voidaan oikaista ja myöntää tartuntatautipäiväraha koko sille ajalle, jolle päätös työstäpoissaolosta annetaan. Tartuntataudeista vastaava lääkäri voi kirjoittaa päätöksen työstäpoissaolosta, eristämisestä tai karanteenista, tai samat tiedot sisältävän A-lääkärintodistuksen, myös takautuvalle ajalle.

Määrä ja maksaminen

Jos olet palkkatyössä, tartuntatautipäiväraha määräytyy työnantajan ilmoituksen mukaan.

Tartuntatautipäivärahan määrä on ansionmenetyksesi suuruinen. Jos teet muuta työtä tai vain osittain omaa työtäsi, tartuntatautipäivärahaa maksetaan siltä osin kuin sinulle on aiheutunut ansionmenetystä.

Jos olet yrittäjä, tartuntatautipäiväraha määräytyy YEL- tai MYEL-vuosityötulon perusteella. Jos et ole velvollinen ottamaan YEL- tai MYEL-vakuutusta, määrä perustuu elinkeinotoiminnan ansiotuloon tai palkkatuloon omasta yrityksestä.

Maksupäivät

Tartuntatautipäivärahaa maksetaan maksukausittain jälkikäteen. Ensimmäinen maksukausi on 6 arkipäivää ja seuraavat maksukaudet 25 arkipäivää. Tartuntatautipäivärahan viimeinen erä maksetaan, kun oikeus etuuteen päättyy.

Kelan asiointipalvelusta näet tartuntatautipäivärahasi seuraavan maksupäivän.

Tartuntatautipäiväraha maksetaan työnantajalle siltä osin kuin työnantaja on maksanut palkkaa työstä poissaolon ajalta.

Tartuntatautipäivärahaa maksetaan niin kauan kuin päätös työstäpoissaolosta, karanteeni tai eristäminen jatkuu. Tartuntatautipäivärahaa verotetaan kuten sairauspäivärahaa.

Omavastuuaika

Tartuntatautipäivärahassa ei ole omavastuuaikaa.

Lisätietoja päiväraha-asioista https://www.kela.fi/tartuntatauti

Lisätietoa Äänekosken kaupungin palveluista https://www.aanekoski.fi/korona

Terveyspalveluiden neuvonta

Jos sinulla on terveyteen liittyvää kysyttävää tai terveydentilasi äkillisesti heikkenee, ole puhelimitse yhteydessä klo 8-18 välisenä aikana numeroon 020 632 2470.

Muuna aikana soita päivystysnumeroon 116 117.

Muokattu 25.9.2020