Näin saat kirjastokortin

KESKI-kirjastoilla on käytössä yhteinen kirjastokortti.

Keski-kirjastojen käyttösäännöt

Ensimmäinen kirjastokortti on maksuton, sen saa täyttämällä ja allekirjoittamalla kirjastokorttilomakkeen ja esittämällä kuvallisen henkilötodistuksen (esim. ajokortti, passi) kirjastossa.

Alle 15-vuotias tarvitsee huoltajan suostumuksen ja allekirjoituksen korttilomakkeelle.

Keski-kirjastojen korttilomake (pdf)

Kirjastokorttihakemuksen voi jättää myös verkossa. Täytä hakemus verkkokirjastossa ja tunnistaudu esim. pankkitunnuksilla. Kortin voit noutaa mistä tahansa Keski-kirjastojen toimipisteestä hakemuksen jättämistä seuraavana päivänä.

Hae kirjastokorttia verkossa

  PIN-koodi

  Omien tietojen katseluun, lainojen uusimiseen ja varausten tekoon verkkokirjastossa sekä Keski-kirjastojen e-aineistopalvelujen käyttöön tarvitaan kirjastokortin lisäksi 4-numeroinen PIN-koodi, joka annetaan vain henkilökohtaisesti kirjastossa (ei puhelimitse tai sähköpostitse).

  PIN-koodi tarvitaan myös omatoimikirjastojen käyttöön.

  Kirjastosta annetun PIN-koodin voi ensimmäisen kirjautumisen jälkeen vaihtaa itse verkkokirjastossa.

  Vastuu kortista

  Kirjastokortti on henkilökohtainen. Älä siis lainaa korttiasi kenellekään.Olet vastuussa kortistasi ja sillä lainatusta aineistosta sekä lainaajatunnuksen ja PIN-koodin yhdistelmän käytöstä. Alle 15-vuotiaan lainoista vastaa huoltaja.

  Kirjastokortin käyttö omatoimikirjastoissa

  Huomioithan, että kirjastokorttia (ja PIN-koodia) voidaan käyttää myös  sisäänpääsyyn kirjastotiloihin omatoimiajalla niissä Keski-kirjastoissa, joissa on käytössä kirjastokortilla tunnistautumiseen perustuva kulunvalvontajärjestelmä.

  Kirjastokortin katoaminen

  Jos kirjastokorttisi katoaa, ilmoita siitä välittömästi kirjastoon!

  Kadonnut kortti asetetaan lainauskieltoon, kunnes ilmoitat kortin löytymisestä tai lunastat uuden kortin kirjastosta (2,00€). Kadonneeksi ilmoitettua korttia ei myöskään voi käyttää sisäänkirjautumiseen omatoimikirjastoihin. Jos alle 15-vuotiaalle tehdään kadonneen tilalle uusi kirjastokortti, mukana on oltava huoltaja tai huoltajan allekirjoittama korttilomake.

  Keski-kirjastojen asiakasrekisteri

  Kirjasto kerää lainaustietojen rekisteröintiä varten tiedot asiakkaista tietokantaan. Jokaisella on tietosuojalain mukainen oikeus tarkistaa itseään koskevat tiedot asiakasrekisteristä. Asiakasrekisterin tietoja ei luovuteta kenenkään ulkopuolisen käyttöön eikä tietoja myydä.

  Keski-kirjastojen asiakasrekisterin tietosuojaseloste (PDF)

  Keski-kirjastojen yhteisten järjestelmien teknisestä toteutuksesta ja asiakastietojen käsittelystä voit lukea lisää täältä:

  Tietosuoja  ja -turva asiakkaalle (Keski-kirjastot)

  Äänekosken kirjastojen kameravalvonta- ja kulunvalvontajärjestelmät

  Kaikissa Äänekosken kirjastoissa on käytössä tallentavat kameravalvonnat. Sumiaisten ja Konginkankaan kirjastoissa sekä Suolahden kirjaston lehtilukusalissa on käytössä myös kulunvalvontajärjestelmä. EU:n yleisen tietosuoja-asetuksen (EU 2016/679) mukaiset valvontajärjestelmien tietosuojaselosteet löydät Äänekosken kaupungin Tietosuojaselosteet -sivulta.

   Osoitteenmuutokset ja omien yhteystietojen päivittäminen

   Jos nimesi, osoitteesi, puhelinnumerosi tai sähköpostiosoitteesi muuttuu, muistathan päivittää tietosi myös kirjastolle!

   Osoitteenmuutostiedot eivät päivity kirjastojärjestelmäämme suoraan väestörekisteristä. Voit päivittää yhteystietosi Keski-kirjastojen verkkokirjastossa Kirjaudu sisään Keski-kirjastokorttisi numerolla ja henkilökohtaisella PIN-koodillasi ja vaihda osoitteesi Omat tiedot -sivulla.

   Osoitteenmuutoksen voit tehdä myös henkilökohtaisesti käymällä kirjastossa tai sähköpostitse (ks. kirjastojen yhteystiedot). Viestissä tulee olla lähettäjän nimi, kirjastokortin numero sekä entinen ja uusi osoite.

   Aineistojen laina-ajat

   Kirjat 28 vrk
   Äänikirjat 28 vrk

   Musiikkiäänitteet ja nuotit 28 vrk

   Aikuistenosaston lehdet 14 vrk

   DVD:t 14 vrk

   Lautapelit 14 vrk

   Lainattavat soittimet 14vrk

   Varauksen tekeminen

   Aineistoa voi tilata maksuttomalla varauksella mistä tahansa oman kunnan kirjastosta tai Keski-kirjastosta lähinnä olevaan kirjastoon.

   Varauksen voit tehdä verkkokirjastossa (tarvitset Keski-kirjastokortin ja PIN-koodin) tai pyytää henkilökuntaa tekemään varauksen puolestasi. Saapuneesta varauksesta ilmoitetaan tekstiviestillä, sähköpostilla tai kirjeellä valintasi mukaan. Ilmoitathan aina kirjastoon muuttuneen osoitteen, sähköpostiosoitteen tai puhelinnumeron!

   Varauksen teko-ohje (Keski-kirjastot)

   Keski-kirjastoilla on käytössä kaksi erilaista varaustyyppiä. Kun teet varausta verkkokirjastossa, voit valita joko normaali- tai seutuvarauksen

   Normaalivaraus (Varauksen kohde -valikko: KUNTA)

   Normaalivaraus on oman kunnan sisäinen varaus. Varata voi sekä lainassa että hyllyssä oleva aineistoa. Äänekosken, Suolahden, Sumiaisten ja Konginkankaan kirjastoilla on yhteinen varausjono, johon normaalivaraukset kohdistuvat.

   Seutuvaraus (Varauksen kohde -valikko: SEUTU)

   Seutuvaraus kohdistuu kaikkien Keski-kirjastojen hyllyssä oleviin teoksiin. Varausta ei voi tehdä lainassa olevasta aineistosta. Tästä syystä Seutuvaraus-vaihtoehto ja noutopaikka (kunta) -valikko eivät ole verkkokirjastossa näkyvissä silloin, kun teosta ei ole hyllyssä missään kirjastossa.

   Varauksen noutaminen

   Varausten noutoaika on 7 arkipäivää.

   Kaikissa Äänekosken kirjastoissa on käytössä avoin varaushylly, josta aineiston voi noutaa omatoimisesti noutoilmoituksessa näkyvällä henkilökohtaisella varausnumerolla.

   Muistathan aina myös lainata varaushyllystä noutamasi aineiston lainausautomaatilla tai tiskillä!

   Varauksen viimeinen noutopäivä on nähtävissä noutoilmoitusviestissä. Jo saapuneen varauksen voi perua maksutta vielä noutoaikana ilmoittamalla kirjastoon (ks. yhteystiedot).

   Noutamattomasta ja perumattomasta varauksesta peritään 2,00€ maksu.

   Kirjastojen väliset kuljetukset

   Voit lainata ja varata aineistoa yhdestä Keski-kirjastosta ja palauttaa lainasi maksutta oman kunnan toiseen toimipisteeseen tai toisen kunnan Keski-kirjastoon.

   Seutukuljetus (Äänekoski - muiden kuntien Keski-kirjastot )

   2 kertaa viikossa (maanantai ja keskiviikko)

   Huom! Seutukuljetuksissa aineiston kuljetusaika voi vaihdella muutamasta arkipäivästä kahteen viikkoon.

   Jos tarvitset aineiston kiireellisesti, suosittelemme tekemään normaalivarauksen ja noutamaan aineiston siitä kirjastosta, jossa se on hyllyssä.

   Äänekosken kirjastojen väliset kuljetukset

   Pääkirjasto - Suolahden kirjasto: päivittäin

   Konginkankaan ja Sumiaisten kirjastot: 2 kertaa viikossa (tiistai ja torstai)

   Myöhästymismaksut ja palautuskehotus

   Myöhästymismaksu (0,50€ / alkava viikko)

   Myöhästymismaksua (0,50€) aletaan periä kolmantena päivänä eräpäivästä, enimmäiskorvaus 3,50€/laina.

   Lastenosastojenkirjoista ja lehdistä ei peritä myöhästymismaksua. Lastenosastojen muista aineistolajeista (DVD:t ym.) myöhästymismaksu peritään normaalisti.

   Palautuskehotusmaksu (1,00€)

   Palautuskehotusmaksu (1,00€) peritään palautuskehotuksen lähettämisestä riippumatta valitusta lähetystavasta (tekstiviesti, sähköposti tai kirje)

   Palautuskehotusmaksu peritään myös lastenosastojen kirjoista ja lehdistä.

   Palautuskehotusten aikataulu

   1. palautuskehotus lähetetään 3 vrk eräpäivästä

   2. palautuskehotus lähetetään 15 vrk eräpäivästä

   Huom! Jos lainassa olevasta aineistosta on varauksia, palautuskehotus lähetetään ja myöhästymismaksua aletaan periä heti eräpäivän jälkeisenä päivänä

   Lainauskielto ja laskutus

   Myöhästymismaksujen kertyminen voi johtaa lainauskieltoon. Lainauskielto astuu automaattisesti voimaan, kun kirjastokortin saldolle on kertynyt 10,00€ velkamäärä. Lainauskielto on heti voimassa kaikissa Keski-kirjastoissa.

   Lasku palauttamattomasta aineistosta lähetetään 2 kuukauden kuluttua eräpäivästä. 

   Mikäli aineistoa ei ole huomautuksista huolimatta palautettu tai maksuja maksettu, perintä siirtyy perintätoimistolle, joka perii kirjaston saatavien lisäksi omat kulunsa.

   Laskutuslisä 2,00€

   Laskutuslisä peritään, vaikka aineisto palautettaisiin laskun lähettämisen jälkeen.


   Kadonneen tai vahingoittuneen aineiston korvaaminen

   Jos lainaamasi aineisto katoaa tai vahingoittuu, ilmoita tästä kirjastoon. Kadonnut tai vahingoittunut aineisto on korvattava maksamalla kirjaston määrittelemä korvausmaksu TAI hankkimalla sama teos tilalle. Tekijänoikeussyistä elokuvatallenteita ei voi korvata vastaavalla teoksella.

   Korvaussumma lisätään asiakastietoihin muutaman työpäivän kuluessa. Erillistä laskua ei lähetetä, vaan korvauksen voi maksaa kuten muutkin kirjastomaksut kassaan tai verkkopankissa Keski-verkkokirjaston kautta.

   Korvausmaksuja ei palauteta asiakkaalle, vaikka korvattu aineisto myöhemmin löytyisi.

   Muut maksut

   Kaukopalvelutilaus 4,00€ / laina + lähettävän kirjaston/arkiston perimät maksut

   Kadonneen kortin uusinta 2,00€

   Noutamaton ja noutoaikana perumaton varaus 2,00€

   Aineiston kadonnut tai tuhoutunut kotelo (CD- ja DVD-levyt) 2,00€

   Kokoelmasta poistetun ja myytäväksi saatettavan aineiston kirjasto hinnoittelee tapauskohtaisesti. Myymättä jäänyt aineisto voidaan haluttaessa luovuttaa maksutta eteenpäin. Muut myytävät tuotteet, kuten tarvikkeet ja kausituotteet kirjasto hinnoittelee tapauskohtaisesti.