Kirjastokortin käyttöopas

Näin saat kirjastokortin

Keski-kirjastoilla on käytössä yhteinen kirjastokortti.

Ensimmäinen kirjastokortti on maksuton, sen saa täyttämällä ja allekirjoittamalla kirjastokorttilomakkeenn ja esittämällä kuvallisen henkilötodistuksen (esim. ajokortti, passi) kirjastossa.

Alle 15-vuotias tarvitsee huoltajan suostumuksen ja allekirjoituksen korttilomakkeelle.

Keski-kirjastojen korttilomake (pdf)

  PIN-koodi

  Omien tietojen katseluun, lainojen uusimiseen ja varausten tekoon verkkokirjastossa sekä Keski-kirjastojen e-aineistopalvelujen käyttöön tarvitaan kirjastokortin lisäksi 4-numeroinen PIN-koodi, joka annetaan vain henkilökohtaisesti kirjastossa, ei puhelimitse tai sähköpostitse.

  Kirjastosta annetun PIN-koodin voi ensimmäisen kirjautumisen jälkeen vaihtaa itse verkkokirjastossa.

  Vastuu kortista

  Kirjastokortti on henkilökohtainen. Älä siis lainaa korttiasi kenellekään. Olet vastuussa kortistasi ja sillä lainatusta aineistosta sekä lainaajatunnuksen ja PIN-koodin yhdistelmän käytöstä.

  Alle 15-vuotiaan lainoista vastaa huoltaja.

  Jos kirjastokorttisi katoaa, ilmoita siitä heti kirjastoon!

  Kirjastojen yhteystiedot ja aukioloajat

  Kadonnut kortti asetetaan lainauskieltoon, kunnes ilmoitat kortin löytymisestä tai lunastat uuden kortin kirjastosta.

   Asiakasrekisteri

   Kirjasto kerää lainaustietojen rekisteröintiä varten tiedot asiakkaista tietokantaan. Jokaisella on tietosuojalain mukainen oikeus tarkistaa itseään koskevat tiedot asiakasrekisteristä. Asiakasrekisterin tietoja ei luovuteta kenenkään ulkopuolisen käyttöön eikä tietoja myydä. Keski-kirjastojen yhteisten järjestelmien teknisestä toteutuksesta ja asiakastietojen käsittelystä voit lukea lisää täältä:

   Tietosuoja  ja -turva asiakkaalle (Keski-kirjastot)

   Rekisteriselosteet

   Henkilötietolain (523/1999) 10 §:n mukaiset

    Osoitteenmuutokset ja omien yhteystietojen päivittäminen

    Jos nimesi, osoitteesi, puhelinnumerosi tai sähköpostiosoitteesi muuttuu, muistathan päivittää tietosi myös kirjastolle!

    Osoitteenmuutostiedot eivät päivity kirjastojärjestelmäämme suoraan väestörekisteristä. Voi päivittää yhteystietosi Keski-kirjastojen verkkokirjastossa. Kirjaudu sisään Keski-kirjastokorttisi numerolla ja henkilökohtaisella PIN-koodillasi ja vaihda osoitteesi Omat tiedot -sivulla.

    Osoitteenmuutoksen voit tehdä myös henkilökohtaisesti käymällä kirjastossa tai sähköpostitse (ks. kirjastojen yhteystiedot). Viestissä tulee olla lähettäjän nimi, kirjastokortin numero sekä entinen ja uusi osoite.

    Laina-ajat

    Kirjat 28 vrk

    Äänikirjat 28 vrk 

    Musiikkiäänitteet ja nuotit 28 vrk 

    Aikuistenosaston lehdet 14 vrk

    DVD:t 14 vrk 

    Lautapelit 14 vrk

    Lainattavat soittimet 14vrk

    Varauksen tekeminen

    Aineistoa voi tilata maksuttomalla varauksella mistä tahansa oman kunnan kirjastosta tai Keski-kirjastosta lähinnä olevaan kirjastoon.

    Varauksen voit tehdä verkkokirjastossa (tarvitset Keski-kirjastokortin ja nelinumeroisen PIN-koodin) tai pyytää henkilökuntaa tekemään varauksen puolestasi. Saapuneesta varauksesta ilmoitetaan tekstiviestillä, sähköpostilla tai kirjeellä valintasi mukaan. Ilmoitathan aina kirjastoon muuttuneen osoitteen, sähköpostiosoitteen tai puhelinnumeron!

    Varauksen teko-ohje (Keski-kirjastot)

     

    Kaksi varaustyyppiä

    Keski-kirjastoilla on käytössä kaksi erilaista varaustyyppiä. Kun teet varausta verkkokirjastossa, voit valita joko normaali- tai seutuvarauksen. 

    Normaalivaraus

    Normaalivaraus on oman kunnan sisäinen varaus. Varata voi sekä lainassa että hyllyssä olevaa aineistoa. Äänekosken, Suolahden, Sumiaisten ja Konginkankaan kirjastoilla on yhteinen varausjono, johon normaalivaraukset kohdistuvat.

    Seutuvaraus

    Seutuvaraus kohdistuu kaikkien Keski-kirjastojen hyllyssä oleviin teoksiin. Varausta ei voi tehdä lainassa olevasta aineistosta. Tästä syystä Seutuvaraus-vaihtoehto ja noutopaikka (kunta) -valikko eivät ole verkkokirjastossa näkyvissä silloin, kun teosta ei ole hyllyssä missään kirjastossa.

    Varauksen noutaminen

    Varausten noutoaika on 7 arkipäivää.

    Kaikissa Äänekosken kirjastoissa on käytössä avoin varaushylly, josta aineiston voi noutaa omatoimisesti noutoilmoituksessa näkyvällä henkilökohtaisella varausnumerolla.

    Muistathan aina myös lainata varaushyllystä noutamasi aineiston lainausautomaatilla tai tiskillä!

    Varauksen viimeinen noutopäivä on nähtävissä noutoilmoitusviestissä. Jo saapuneen varauksen voi perua maksutta vielä noutoaikana ilmoittamalla kirjastoon (ks. yhteystiedot).

    Noutamattomasta ja perumattomasta varauksesta peritään 2€ maksu.

    Kirjastojen väliset kuljetukset

    Voit lainata ja varata aineistoa yhdestä Keski-kirjastosta ja palauttaa lainasi maksutta oman kunnan toiseen toimipisteeseen tai toisen kunnan Keski-kirjastoon.

    Äänekoski - muiden kuntien Keski-kirjastot (seutukuljetus)

    2 kertaa viikossa (maanantai ja keskiviikko)

    Huom! Seutukuljetuksissa aineiston kuljetusaika voi vaihdella muutamasta arkipäivästä kahteen viikkoon.

    Jos tarvitset aineiston kiireellisesti, suosittelemme tekemään normaalivarauksen ja noutamaan aineiston siitä kirjastosta, jossa se on hyllyssä.

    Äänekosken kirjastojen väliset kuljetukset

     

    Pääkirjasto - Suolahden kirjasto: päivittäin

    Konginkankaan ja Sumiaisten kirjastot: 2 kertaa viikossa (tiistai ja torstai)

    Lainauskielto ja laskutus

    Myöhästymismaksujen kertyminen voi johtaa lainauskieltoon. Lainauskielto astuu automaattisesti voimaan, kun kirjastokortin saldolle on kertynyt 10,00€ velkamäärä. Lainauskielto on heti voimassa kaikissa Keski-kirjastoissa.

    Lasku palauttamattomasta aineistosta lähetetään 2 kuukauden kuluttua eräpäivästä.

    Mikäli aineistoa ei ole huomautuksista huolimatta palautettu tai maksuja maksettu, perintä siirtyy perintätoimistolle, joka perii kirjaston saatavien lisäksi omat kulunsa.

    Laskutuslisä 2,00€

    Laskutuslisä peritään, vaikka aineisto palautettaisiin laskun lähettämisen jälkeen.    Kadonneen tai vahingoittuneen aineiston korvaaminen

    Jos lainaamasi aineisto katoaa tai vahingoittuu, ilmoita tästä kirjastoon. Kadonnut tai vahingoittunut aineisto on korvattava maksamalla kirjaston määrittelemä korvausmaksu TAI hankkimalla sama teos tilalle. Tekijänoikeussyistä elokuvatallenteita ei voi korvata vastaavalla teoksella.

    Korvaussumma lisätään kirjastokortin maksusaldolle muutaman työpäivän kuluessa. Erillistä laskua ei lähetetä, vaan korvauksen voi maksaa kuten muutkin kirjastomaksut kassaan tai verkkopankissa Keski-verkkokirjaston kautta.

    Korvausmaksuja ei palauteta asiakkaalle, vaikka korvattu aineisto myöhemmin löytyisi.

    Myöhästymismaksut ja palautuskehotus

    Myöhästymismaksu (0,50€/alkava viikko)

    Myöhästymismaksua (0,50€) aletaan periä kolmantena päivänä eräpäivästä, enimmäiskorvaus 3,50€/laina.

    Lastenosastojen kirjoista ja lehdistä ei peritä myöhästymismaksua. Lastenosastojen muista aineistolajeista (DVD:t ym.) myöhästymismaksu peritään normaalisti.

    Palautuskehotusmaksu (1,00€)

    Palautuskehotusmaksu (1,00€) peritään palautuskehotuksen lähettämisestä riippumatta valitusta lähetystavasta (tekstiviesti, sähköposti tai kirje)

    Palautuskehotusmaksu peritään myös lastenosastojen kirjoista ja lehdistä.

    Palautuskehotusten aikataulu

     

    1. palautuskehotus lähetetään 3 vrk eräpäivästä

    2. palautuskehotus  lähetetään 15 vrk eräpäivästä

    Huom! Jos lainassa olevasta aineistosta on varauksia, palautuskehotus lähetetään ja myöhästymismaksua aletaan periä heti eräpäivän jälkeisenä päivänä.    Muut maksut

    Kadonneen kortin uusinta 2,00€

    Noutamaton ja noutoaikana perumaton varaus 2,00€

    Kaukopalvelutilaus 2,00€


    Ajankohtaista  /  Kirjastokortin käyttöopas