Alakoulut

Luokkien kirjastovierailut

Kirjasto kutsuu alakoulujen oppilaita ohjatuille vierailukäynneille. Näillä käynneillä tutustutaan kirjastonpalveluihin, kokoelmiin ja tiedonhakuun sekä vinkataan monenlaista luettavaa kuvakirjoista tietokirjoihin.

Ohjattujen käyntien lisäksi luokat ovat tervetulleita omatoimisesti lainaamaan aineistoa jatyöstämään omia projektejaan, myös aamuisin ennen kirjaston aukioloaikaa. Pääkirjastossa myös alakerran Soittohuone/Satunurkka on varattavissa luokille esimerkiksi lukutuntien pitämiseen.

Pääkirjastossa vierailevia ryhmiä pyydämme huomioimaan tiloissa liikkuvat muut asiakkaat omatoimituntien (klo 10.00-12.00) aikana.

Ennen kirjaston aukeamista vierailevia luokkia pyydämme ottamaan yhteyttä kirjaston neuvontaan ja sopimaan käynnistä etukäteen.

Vierailuohjelma Äänekosken ja Suolahden kirjastoissa

SYYSLUKUKAUSI

SYYSKUU
6. luokat - Tutustutaan tietoon
(tietokirjallisuuden esittely, verkkokirjaston ja e-kirjaston käyttö)

LOKAKUU
2. luokat - Tarinapolku-kirjavinkkaustunti
(Äänekosken kaupungin kulttuurikasvatussuunnitelma)

KEVÄTLUKUKAUSI

TAMMIKUU
1. luokat - Tervetuloa kirjastoon!
(tilojen esittely, kirjastokortin käyttö)

HELMIKUU
4.luokat - Kaikenlaisia genrejä - kirjavinkkaustunti
(tutustuminen kirjallisuusgenreihin)

Vierailut Sumiaisten ja Konginkankaan kirjastoissa

Sumiaisten ja Konginkankaan kirjastoilla on omat luokkakäyntiohjelmansa, joiden aikatauluista voi sopia joustavasti kirjastovirkailijan kanssa.

Kirjastokortit oppilaille

Ekaluokkalaisten kirjastovierailuilla tehdään Keski-kirjastokortit. Alle 15-vuotiaalta tarvitaan täytetty kirjastokorttilomake, jossa on huoltajan allekirjoitus. Ensimmäinen kirjastokortti on maksuton.

Kirjastokorttilomake ja käyttösäännöt (Keski-kirjastot)

Ensimmäisen kirjastokortin mukana ekaluokkalaisille jaetaan kotiin vietäväksi myös Hei huoltaja! -esite, jossa kerrotaan kirjastokortin käytöstä, vastuista ja oikeuksista.

Hei huoltaja! -esite (tulostettava PDF)

Vuoden 2020 alusta lähtien alle 15-vuotiaalla on oltava mukana huoltajan allekirjoittama korttilomake myös silloin, kun kadonneen kirjastokortin tilalle annetaan uusi kortti (2,00€/kortti).

Vaihtoehtoisesti alle 15-vuotias saa uuden kirjastokortin käymällä huoltajan kanssa kirjastossa.

Kirjastokortin hankkiminen luokalle

Koululuokka voi hankkia oman yhteisöasiakas-kirjastokortin. Kortista vastaa luokan opettaja tai muu nimetty vastuuhenkilö, joka huolehtii lainojen uusimisesta ja palauttamisesta ajallaan sekä mahdollisesti muuttuvien tietojen ilmoittamisesta kirjastolle, esimerkiksi kun kortin vastuuhenkilö vaihtuu. Luokkakorttien vastuuhenkilöt tarkistetaan kirjastoissa lukuvuosittain.

Kirjasto ei peri koulujen yhteisöasiakas-kirjastokorteilla lainaamasta aineistosta myöhästymis- eikä huomautusmaksuja, mutta varaa oikeuden laskuttaa koululta kadonneen tai turmeltuneen aineiston.

Kuinka valmistautua luokan kirjastovierailuun?

Luokan kirjastokäyntiin kannattaa varata aikaa siirtymisineen ainakin 1h 30min, jotta oppilaille jäisi yhteisen osuuden (n. 30-45 min) lisäksi riittävästi aikaa omatoimiseen kirjoihin tutustumiseen ja lainaukseen. Muistutattehan  oppilaita ennen vierailua ottamaan kirjastokortit mukaan, jotta kaikki halukkaatpääsevät lainaamaan.

Jos luokalle sovittu vierailuaika täytyy perua tai siirtää, otattehanyhteyttä ensisijaisesti kirjaston neuvontaan.

Lukemalla lentoon - Keski-kirjastojen lukudiplomi

Äänekosken kirjastojen lastenosastoilla jaetaan Keski-kirjastojen yhteistä Lukemalla lentoon -diplomia.

Lukudiplomi suoritetaan lukemalla tai kuuntelemalla äänikirjana 6 vapaavalintaista kirjaa. Keski-kirjastot tuottavat verkkoon lukuvinkkilistoja, joissa kirjasuositukset on jaoteltu perinteisesti luokka-asteittain (eppu-toput, kolkki-nelkit, viikki-kuukit). Diplomin suorittaja voi valita luettavaa taitojensa ja kiinnostuksensa mukaan oman luokka-asteen listalta, toiselta luokka-asteelta tai listojen ulkopuolelta.

LUKEMALLA LENTOON -LUKUDIPLOMI (Keski-kirjastot)

Kouluille lainattavat kirjasarjat

Koulut voivat lainata luokilletarkoitettuja 10 tai 25 kappaleen kirjasarjoja, joita ei lainata muille asiakkaille. Kirjat lainataan sopimuksen mukaan koulun tai luokan omalle kirjastokortille. Huomioithan, että kirjoja EI lainata opettajan henkilökohtaiselle kirjastokortille.

Kirjat toimitetaan noudettavaksi koulua lähinnä olevaankirjastoon. Kirjasarjojen laina-aika on 3 kuukautta ja uusinta onnistuu normaalisti verkkokirjastossa. Lainassa oleviin sarjoihin voi jättää varauksia ottamalla yhteyttä kirjastoon.
 
Jos luokalle lainataan lisäkappaleita, jotka eivät kuulu koulusarjaan, huomioittehan että ylimääräisillä kirjoilla on normaali laina aika (28vrk)


KOULUSARJAT 2019-2020 (PDF)

KOULUSARJAT 2019-2020 - TULOSTETTAVA B5-VIHKO (PDF)

Yläkoulut ja 2. asteen oppilaitokset

Teemakirjalistat Kirjasampo-palvelussa

Päivitämme teemakirjalistoja erityisesti yläkoulujen ja 2. asteen oppilaitosten käyttöön Kirjasampo-palveluun. Listatut kirjat ovat pääsääntöisesti saatavilla Äänekosken kirjastoista.

Lyhyttä tavaraa -listat (~200-250s.):  

Nuoret elämät [ennen, nyt ja sitten joskus]

Kirjoja eri kulttuureista

Koti- ja ulkomaista nykykirjallisuutta

Klassikkoja

Genret (dekkarit, kauhu, scifi, fantasia)

Ajankohtaista  /  Perusopetus ja 2. aste