Alakoulut

Luokkien kirjastovierailut

Kirjasto kutsuu alakoulujen oppilaita ohjatuille vierailukäynneille. Näillä käynneillä tutustutaan kirjaston palveluihin, kokoelmiin ja tiedonhakuun sekä vinkataan monenlaista luettavaa kuvakirjoista tietokirjoihin.

Ohjattujen käyntien lisäksi luokat ovat tervetulleita omatoimisesti lainaamaan aineistoa ja työstämään omia projektejaan, myös aamuisin ennen kirjaston aukioloaikaa. Pääkirjastossa myös alakerran Soittohuone/Satunurkka on varattavissa luokille esimerkiksi lukutuntien pitämiseen.

Ennen kirjaston aukeamista vierailevia luokkia pyydämme ottamaan yhteyttä ja sopimaan käynnistä etukäteen (ks. kirjastojen yhteystiedot).

Pääkirjastossa vierailevia ryhmiä pyydämme huomioimaan tiloissa liikkuvat muut asiakkaat omatoimituntien (klo 10.00-12.00) aikana.

Vierailuohjelma Äänekosken ja Suolahden kirjastoissa

SYYSLUKUKAUSI

SYYSKUU
6. luokat - Tutustutaan tietoon
(tietokirjallisuuden esittely, verkkokirjaston ja e-kirjaston käyttö)

LOKAKUU
2. luokat - Tarinapolku-kirjavinkkaustunti
(Äänekosken kaupungin kulttuurikasvatussuunnitelma)

KEVÄTLUKUKAUSI

TAMMIKUU
1. luokat - Tervetuloa kirjastoon!
(tilojen esittely, kirjastokortin käyttö)

HELMI-MAALISKUU
4.luokat - Kirjavinkkaustunti
(tutustuminen kirjallisuusgenreihin)

Vierailut Sumiaisten ja Konginkankaan kirjastoissa

Luokkakäyntien aikatauluista voi sopia joustavasti kirjastovirkailijan kanssa (ks. kirjastojen yhteystiedot).

Kirjastokortit oppilaille

Ekaluokkalaisten kirjastovierailuilla tehdään Keski-kirjastokortit. Alle 15-vuotiaalta tarvitaan täytetty kirjastokorttilomake, jossa on huoltajan allekirjoitus. Ensimmäinen kirjastokortti on maksuton.

Kirjastokorttilomake ja käyttösäännöt (Keski-kirjastot)

Vuoden 2020 alusta lähtien alle 15-vuotiaalla on oltava mukana huoltajan allekirjoittama korttilomake myös silloin, kun kadonneen kirjastokortin tilalle annetaan uusi kortti.
 
Vaihtoehtoisesti alle 15-vuotias saa uuden kirjastokortin käymällä huoltajan kanssa kirjastossa. 15 vuotta täyttänyt saa kirjastokortin esittämällä kuvallisen henkilötodistuksen.

Kirjastokortin hankkiminen luokalle

Koululuokka voi hankkia oman kirjastokortin. Kortista vastaa luokan opettaja tai muu nimetty vastuuhenkilö, joka huolehtii lainojen uusimisesta ja palauttamisesta ajallaan sekä mahdollisesti muuttuvien tietojen ilmoittamisesta kirjastolle, esimerkiksi kun kortin vastuuhenkilö vaihtuu.

Kirjasto ei peri koulujen lainaamasta aineistosta varaus-, myöhästymis- eikä huomautusmaksuja, mutta laskuttaa koululta kadonneen tai turmeltuneen aineiston.

Keski-kirjastojen lukudiplomit

Äänekosken kirjastojen lastenosastoilla jaetaan Keski-kirjastojen yhteistä Lukemalla lentoon -diplomia.

Lukemalla lentoon -lukudiplomi on uudistunut syksystä 2019 alkaen!

Lukudiplomi suoritetaan lukemalla tai kuuntelemalla 6 vapaavalintaista kirjaa. Kirjastoissa ei enää jaeta erillisiä luokka-asteiden diplomikirjalistoja vaan Keski-verkkokirjaston Lukudiplomi-osioon tuotetaan jatkossa päivittyvää valikoimaa kirjavinkkejä diplomin suorittajille. Kirjavinkit, suoritusohjeet ja tulostettavan diplomin löydät täältä:

LUKEMALLA LENTOON -LUKUDIPLOMI (Keski-kirjastot)

Kouluille lainattavat kirjasarjat

Koulut voivat lainata luokille tarkoitettuja 10 tai 25 kappaleen kirjasarjoja, joita ei lainata muille asiakkaille. Kirjat lainataan sopimuksen mukaan joko koulun tai luokan omalle kirjastokortille. Huomioithan, että kirjoja EI lainata opettajan henkilökohtaiselle kirjastokortille.

Kirjat toimitetaan noudettavaksi koulua lähinnä olevaan kirjastoon. Kirjasarjojen laina-aika on 3 kuukautta ja uusinta onnistuu normaalisti verkkokirjastossa. Lainassa oleviin sarjoihin voi jättää varauksia ottamalla yhteyttä kirjastoon.
 
Jos luokalle lainataan lisäkappaleita, jotka eivät kuulu koulusarjaan, huomioittehan että ylimääräisillä kirjoilla on normaali laina aika (28vrk)


KOULUSARJAT 2019-2020 (PDF)

KOULUSARJAT 2019-2020 - TULOSTETTAVA B5-VIHKO (PDF)

Yläkoulut ja 2. asteen oppilaitokset

Teemakirjalistat Kirjasampo-palvelussa

Päivitämme teemakirjalistoja erityisesti yläkoulujen ja 2. asteen oppilaitosten käyttöön Kirjasampo-palveluun. Listatut kirjat ovat pääsääntöisesti saatavilla Äänekosken kirjastoista.

Lyhyttä tavaraa -listat (~200-250s.):  

Nuoret elämät [ennen, nyt ja sitten joskus]

Kirjoja eri kulttuureista

Koti- ja ulkomaista nykykirjallisuutta

Klassikkoja

Genret (dekkarit, kauhu, scifi, fantasia)

Ajankohtaista  /  Perusopetus ja 2. aste