Aikuiset

Äänekoski liikkeessä - liikunnallisen elämäntavan edistämishanke

Uusien valtakunnallisten liikuntapoliittisten linjausten ja Liikkuva aikuinen -ohjelman myötä Äänekoskella on käynnistetty vuoden 2022 alussa varhaisaikuisille, työikäisille ja eläkkeelle siirtyville kohdennettu terveyden edistämisen kehittämishanke. Kaupunki tarjoaa maksutonta liikuntaneuvontaa sitä tarvitseville ja käynnistää työikäisille suunnatut terveysaiheiset luennot ja lisää työikäisille kohdennettuja liikuntaryhmiä.

Aikuisille kunnan tarjoamaa yksilöllistä liikuntaneuvontaa 

 • Liikuntaneuvonnan tarkemmat kohderyhmät ovat kolmivuotisen hankkeen alussa esidiabetesta ja diabetesta sairastavat, painonhallinnan kanssa kamppailevat sekä erilaisista syistä mielenterveyden häiriöiden myötä liikkumistottumuksensa hylänneet ja uutta kipinää ja apua liikkeelle lähdössä kaipaavat. Neuvonnassa ei painotu pelkästään liikuntaneuvonta, vaan asiakkaan tilannetta tarkastellaan kokonaisuutena, tähtäimenä terveellinen elämäntapa. 
 • Kunnan liikuntaneuvontaan voi tulla Äänekosken terveysaseman liikuntalähetteellä joko diabetesneuvolasta, fysioterapiasta, sairaanhoidon vastaanotolta tai vaikka lääkärin vastaanotolta. Yhteistyökumppaninamme ovat myös Ilona ry ja Mehiläisen Äänekosken työterveysasema, joiden kautta kuntalainen voi saada lisää tietoa liikuntaneuvonnasta. Mutta myös oma yhteydenotto riittää, ja voi olla ensimmäinen askel terveellisempään elämäntapaan.
 • Liikuntaa ja liikkeelle lähtöä rakennetaan yhdessä asiakkaan kanssa. Puolen vuoden ajan projektityöntekijä saattelee asiakkaan matkaa vaikka kaupan ostosreissuilla ja pikkuhiljaa löydetään kullekin sopiva tapa lisätä askeleita arkeen ja mielihyvää ruokailuista.

Mikäli koet, että liikuntaneuvonnasta voisi olla hyötyä juuri sinulle, ota yhteyttä projektiliikunnanohjaajaan niin jutellaan lisää.

Maria Heikkinen puh. 040 190 2748 tai sähköpostilla maria.heikkinen@aanekoski.fi

Terveysliikuntaryhmät

Kuntopiiri-harjoittelu 

 •  Tiistaisin klo 17-18 ajalla 10.1.-25.4.2023 Liikuntatalon Hurrikaani-salissa Äänekoskella. Ryhmä ei kokoonnu viikolla 9 (hiihtoloma).
 • Hinta 35 € (yhteensä 15 kertaa)
 • Ryhmä on tarkoitettu terveytensä kannalta liian vähän liikkuvilla työikäisille ja juuri eläköityneille henkilöille.
 • Lisätietoja ja ilmoittautuminen projektiliikunnanohjaajalle puh. 040 190 2748 tai maria.heikkinen@aanekoski.fi

 Kuntosalistartti

 •  Keskiviikkoisin klo 17-18 ajalla 11.1.-26.4.2023 Suolahden uimahallin kuntosalilla. Ryhmä ei kokoonnu viikolla 9 (hiihtoloma).
 • Hinta 35 € (yhteensä 15 kertaa)
 • Ryhmä on tarkoitettu terveytensä kannalta liian vähän liikkuville työikäisille ja juuri eläköityneille henkilöille.
 • Lisätietoja ja ilmoittautuminen projektiliikunnanohjaajalle puh. 040 190 2748 tai maria.heikkinen@aanekoski.fi

Aikuisten terveysluennot, terveyden teemaviikot ja testauspäivät

Edellä mainittuun liikuntaneuvontaprojektiin liittyen Äänekoskella käynnistetään myös liikunnallisen elämäntavan edistämisen hengessä työikäisille suunnattuja terveysluentoja, joita on tarkoitus pitää vuosittain kaksi kevätkaudella ja kaksi syyskaudella. Luentoja voi tulla kuuntelemaan paikan päälle tai liittyä mukaan virtuaalisesti. 

Kaksi näistä luennoista kytketään kevään ja syksyn Äänekoski liikkeessä -teemapäiviin, joissa on erilaisia yhteisöjä esittelemässä omaa toimintaansa. Päivissä on mahdollisuus myös tehdä pienimuotoisia kuntotestauksia sekä tutustua erilaisiin liikuntalajeihin lyhyissä non stop -workshopeissa. Päivissä on myös aimo annos uusinta tietoa terveysliikunnan annostelusta ja kunnan sekä yhteisöjen meneillään olevasta toiminnasta terveyden edistämisen eteen.

Valtakunnalliset terveyden teemapäivät ja -viikot tullaan huomioimaan osana kunnan liikuntatoimintaa entistä järjestelmällisemmin vuosikellossa. Esimerkiksi huhtikuisesta opiskelijoiden mielenterveyspäivästä pyritään saamaan Äänekoskelle perinne ja eri terveysjärjestöjen teemaviikot ja -päivät, kuten valtakunnallinen diabetespäivä, halutaan saada näkyvämmäksi osaksi koko kunnan toimintaa

Luennoista ja muista tapahtumista tiedotetaan lisää, kun aikataulut tarkentuvat.

Lisätietoja terveysliikuntaprojektista:

Äänekoski liikkeessä -projektityöntekijä Maria Heikkinen, 040 190 2748, maria.heikkinen@aanekoski.fi

Muokattu 3.1.2023