Vertaisohjaajatoiminta


Vertaisohjaajia kouluttamalla voidaan lisätä ja kehittää liikuntatoimintaa lähelle iäkästä. Esimerkiksi Äänekoskella vertaisohjaajat ovat ikääntyvien määrän lisääntyessä, ikääntyessä ja toimintakyvyn laskiessa korvaamaton apu kuntien kuntosaliryhmien toteuttamisessa. Vertaisohjaajien avulla eri taajamissa voidaan toteuttaa entistä useampia kuntosaliryhmiä.

Mikä on vertaisohjaaja?

Äänekoskella kuntosaliryhmien vertaisohjaajat ovat Liikuntapalveluiden kouluttamia vapaaehtoisia ohjaajia, jotka ohjaavat kunnan tai järjestöjen kuntosaliryhmiä ja toimivat kunnan ohjatuissa ryhmissä vertaisina.  Ohjaaja voi olla kuka tahansa täysi-ikäinen koulutuksen käynyt vertainen, jolla on kokemusta kuntosalitoiminnasta. Monissa terveysjärjstestöissä ja eläkeläisyhdistyksissä on meidän Liikuntapalveluiden kouluttamia vertaisohjaajia. 

Liikuntaryhmän ohjaamisessa yhdistyy huvi ja hyöty. Vertaisohjaaja pääsee itse mieluisan harrastuksen pariin ja samalla ikäihmisten ryhmä saa innostuneen ohjaajan. Samanikäisten ja -henkisten ryhmässä on mieluisaa liikkua. On myös tutkittu, että koulutetun vertaisohjaajan vetämässä ryhmässä harjoittelu on tehokasta, ja hauskaa. Kuntosaliryhmissä vertaisohjaaja tapaa tuttuja, oppii uutta ja antaa saman mahdollisuuden muillekin osallistujille. 

Miten voin ryhtyä vertaisohjaajaksi?

Liikuntapalvelut kouluttaa vertaisohjaajia Ikäinstituutin VoiTas -koulutusohjelman mukaan VertaisVeturi -koulutuksessa. Vertaisohjaajakoulutuksia järjestetään tarpeen mukaan. Pääpaino on ollut kouluttaa kuntosaliryhmiin vertaisohjaajia, mutta samalla tulee paljon hyödyllistä tietoa vertaisohjaajana toimimisesta muutenkin.

Seuraava koulutus on suunnitteilla loppukeväseen 2023.


Jos olet kiinnostunut vertaisohjaajatoiminnasta, ota yhteyttä liikunnanohjaajiin.
Olet lämpimästi tervetullut mukaan ohjaamaan!

Lisätiedot
Tiina Liimatainen p. 0400 115 199
Heidi Kaskismaa, p. 040 359 0496
Maria Heikkinen p. 040 190 2748

Alla vanha mainos ennen koronaa toteutetusta koulutuksesta. Siinä näkyvät muun muassa koulutuksen tavoitteet.
Koronan jälkeen ei osallistujien vähyyden vuoksi ole toteutunut uutta vertaisohjaajakoulutusta.

Muokattu 27.10.2022