Kapeenniemen virkistysalue

image description

Kapeenniemi on Ääneseudun kuntien yhteisesti omistama virkistys-, koskikalastus-, luonnon- ja maisemansuojelualue, jonka monipuolinen polkuverkosto soveltuu erinomaisesti pienimuotoiseen luontoretkeilyyn. Koskensuojelulain nojalla suojellut Kapeen- ja Luijankoski ovat osa Keitele-Päijänne-kanavareittiä. 

Maisemaa hallitseva Luijanharju kuuluu osana harjujaksoon, joka alkaa Laukaan Nurmijärveltä ja päättyy Pyhäjärven rantaan Saarijärven rajalle. Vakituiseen tai vierailevaan eläimistöön kuuluvat mm. liito-orava, saukko, jänis, hirvi, valkohäntäpeura, koskelo, sinisorsa, telkkä, metso, palokärki, pyy, harjus ja taimen. Alueella on paljon vanhaa puustoa, mm. arvokkaita lehtoja sekä rämekorpi.

Kapeenniemessä on useita historiallisesti arvokkaita kohteita: Honkaristi, Ristinkivi, lahkomylly ja aittakylä. Honkaristin paikalla on pidetty jumalanpalveluksia 1400-luvulta lähtien. 

Luontoretkeilijälle alueella on tarjolla vaikeustasoltaan vaihtelevia polkuja, laavuja, nuotio-, teltta- ja näköalapaikkoja.

Lupakalastusalueeseen kuuluvat Makasiini-, Luijan- ja Kärmekoski, reitin alin koski Kapeenkoski toimii varauskoskena ainoastaan ryhmille ja on vuokrattavissa muiden palveluiden osana. Alueen kalastusluvista ja -säännöistä tarkemmin Kapeenkoski Oy, jolla on yritystoimintansa käytössä alue saaren eteläosassa.

Alueelle saapuvia isoja ryhmiä pyydetään ilmoittamaan tulostaan Kapeenkoski Oy:hyn, info@kapeenkoski.com tai puh. 0400 641 639.

Yhteystiedot

Matkailuneuvonta, puh. 020 632 3257
matkailu@aanekoski.fi