Konginkankaan kirkko

image description

Konginkankaan kirkko on Äänekosken seurakunnan vanhin kirkko. Vuonna 1794 Pyyrinlahden ja Kalaniemen talolliset anoivat Porvoon konsistorilta lupaa perustaa Pyyrinlahden kylään seurakunnan pappeineen ja kirkkoineen. Anomukseen ei suostuttu. 1861 anottiin uudelleen senaatilta lupaa perustaa seurakunta - ei tulosta. 

1864 pyydettiin lupaa vain kirkon rakentamiseen. Tähän saatiin suostumus. Ison kirkon rakentaminen oli yhteisölle iso haaste, sillä tuolloin Konginkaalla oli vain 31 taloa. Puutavara kerättiin kylän metsistä kirkon suunnittelijan ja rakentajan Jaakko Kuorikosken johdolla. 

Konginkankaan kirkko valmistui osittain keskeneräisenä ennen nälkävuosia 1866. Kirkko on viimeisiä kansanrakentajien suunnittelemia kirkkoja, mutta osa sen tyyliä on myöhemmissä remonteissa tuhoutunut. Viimeisimmässä kirkon korjauksessa uusittiin kellotapulin ja kirkon ulkokatot. Kirkko myös maalatiin. 

Vuonna 1910 valmistuneen alttaritaulun "Kristus ristillä" on maalannut taiteilija Alexandra Frosterus-Såltin. Keskeisenä alttaritaulussa on nainen, joka on kietonut kätensä Jeesuksen  ympärille. Nainen ei haluaisi päästää irti ja luovuttaa Jeesusta kuolemalle. Taiteilija kuvaa omasta elämänkokemuksestaan Jeesuksessa riippuvan naisen tunteita kuoleman edessä.  

Kirkon nykyiset urut on rakentanut Kangasalan urkutehdas vuonna 1981.

Kirkkoon mahtuu 550 henkilöä. Hienon akustiikkansa ansiosta kirkko on suosittu konserttikirkko. 

Yhteystiedot

Kirkkotie 544400 Konginkangas
Puh. 050 565 9709
aanekosken.seurakunta@evl.fi