Terveyden edistäminen

Terveyskasvatusyhdyshenkilö

Terveyskeskuksen terveyskasvatusyhdyshenkilönä toimii sairaanhoitaja/terveystieteen maisteri Päivi Lampi, toimipiste Äänekosken terveysasema, Terveyskatu 8. Yhteystiedot: paivi.lampi[at]aanekoski.fi

Seulontatutkimukset

Joukkopapa

Naisten kohdunkaulan syövän joukkotarkastukset (ns. joukkopapat) tehdään vuosittain laboratoriossa tietyissä 30-60-vuotiaiden ikäryhmissä. Nämä ikäryhmät kutsutaan seulontaan joka viides vuosi henkilökohtaisella kirjeellä. Tutkimus on asiakkaille vapaaehtoinen ja maksuton.

Mammografia

Rintasyöpä on naisten yleisin syöpäsairaus. Mammografian tarkoituksena on löytää rintasyöpä mahdollisimman varhaisessa vaiheessa ja siten parantaa hoitotuloksia ja vähentää rintasyöpäkuolleisuutta.

Mammografiaseulonta järjestetään äänekoskelaisille 50-69 -vuotiaille naisille niin, että ensimmäinen seulonta tehdään 50-vuotiaana ja seuraavat tutkimukset 20-26 kuukauden välein. Vuonna 2017 seulontaan kutsutaan vuosina 1949, 1951, 1953, 1955, 1957, 1959, 1961, 1963, 1965 ja 1967 syntyneet. Tutkimus on maksuton.

Mammografiatutkimukset tehdään keskitetysti Äänekoskella, kuvauspaikka on Terveystalo, Torikatu 6. Terveystalo lähettää seulontaikäisille henkilökohtaisen, kirjallisen kutsun seulontakuvaukseen. Seulonta-aika Äänekoskella on 7.2.2017 alkaen noin kuukausi. Kutsussa on annettu valmiiksi kuvausaika, jonka voi tarvittaessa vaihtaa kutsussa ilmoitetulla tavalla (puhelimitse tai internetissä). Jos naisella on rintaimplantti, on asiasta ilmoitettava ennen kuvausta seulontayksikköön, sillä tällöin tarvitaan pidempi kuvausaika. Kutsu tulee 2–3 viikkoa ennen kuvausaikaa. Jos kutsun saanut päättää olla osallistumatta kuvaukseen, on siitä hyvä ilmoittaa Terveystalolle. Näin vapautunut aika voidaan antaa sellaiselle, joka haluaa vaihtaa oman aikansa.

Jos kutsua ei seulontavuonna jostain syystä tule, asiaa voi tiedustella terveyskeskuksen yhdyshenkilöltä: Johtava hoitaja Anna-Kaisa Hyvönen, puh. 0400 649 547

Ravitsemusterapia

Terveyskeskus järjestää ravitsemusterapiapalveluita erityisryhmien potilaille. Lisätietoja palvelusta voi kysyä mm. hoitavalta lääkäriltään tai terveyden- ja sairaanhoitajilta. Ravitsemusterapiaan tarvitaan lähete.

Sähköpostiosoitteemme ovat muotoa etunimi.sukunimi@aanekoski.fi
(ääkkösistä pisteet pois eli ä>a ja ö>o)

Terveyspalvelut