Äänekoski tarjoaa maksuttoman ehkäisyn alle 25-vuotiaille

Kenelle? 

  • Alle 25-vuotiaille äänekoskelaisille sukupuolesta riippumatta
  • Alle 25-vuotiaille Äänekosken toisen asteen oppilaitoksissa (Äänekosken lukio ja Pohjoisen Keski-Suomen Ammattiopiston yksiköt Äänekoskella) opiskeleville opiskelijoille 

Ehkäisymuodot 

Kaupungin tarjoamia ehkäisymuotoja ovat kondomit, ehkäisypillerit, ehkäisyrengas, ehkäisylaastari, ehkäisykapseli (implantaatti) ja kierukka. Maksuttomaan ehkäisyyn sisältyvät Keski-Suomen sairaanhoitopiirin peruslääkevalikoimaan valitut ehkäisyvalmisteet.

Mistä? 

Mitä maksuttomaan ehkäisyyn liittyvillä vastaanottokäynneillä tapahtuu? 

  • Keskustellaan sopivasta ehkäisymenetelmästä ja sen sopivuudesta. Sinulta mitataan verenpaine, pituus ja paino. Saat ohjausta elintapoihin sekä päihteiden käyttöön ja tupakointiin liittyen. 
  • Saat seksuaalineuvontaa ja tietoa vastuullisesta seksuaalikäyttäytymisestä, sukupuolitaudeista sekä erilaisista ehkäisymenetelmistä.  
  • Klamydia-näytteen ottaminen kuuluu osaksi ehkäisyn seurantakäyntiä. Muihin sukupuolitautitesteihin voit saada lähetteen tarvittaessa. 
  • Ehkäisyn aloittaminen ei edellytä gynekologisen tutkimuksen tekemistä. 

Käynnit ovat maksuttomia. Perumattomasta ja käyttämättömästä lääkärin vastaanottokäynnistä peritään 15 vuotta täyttäneeltä henkilöltä asiakasmaksulain  ja asetuksen mukainen maksu (1.1.2018 alkaen 50,80 €). 

Lisätietoa maksuttomasta ehkäisystä saat äitiys- ja perhesuunnitteluneuvolasta sekä opiskelu- ja kouluterveydenhuollon terveydenhoitajalta.  

Jälkiehkäisy:

Jälkiehkäisy voi olla tarpeen tilanteissa, joissa ehkäisymenetelmä on pettänyt (esimerkiksi kondomi luiskahtanut pois paikaltaan kesken yhdynnän tai kondomi on mennyt rikki tai ehkäisypilleri unohtunut) tai suojaamattoman ehkäisyn jälkeen.

Jälkiehkäisy tulee ottaa mahdollisimman pian yhdynnän jälkeen. Mitä nopeammin lääkkeen ottaa, sitä parempi ehkäisyteho sillä on. Jälkiehkäisypilleri ei koskaan vastaa ehkäisyteholtaan oikein käytettyä kondomia tai säännöllistä hormonaalista ehkäisyä, kuten e-pillereitä.

Jälkiehkäisyn saa maksuttomasti äitiys ja perhesuunnitteluneuvolasta sekä koulu- ja opiskeluterveydenhuollosta (virka-aikana), terveyskeskuksen päivystysvastaanotolta (iltaisin ja viikonloppuisin)  sekä omakustanteisesti ilman reseptiä apteekista.

Hyödyllisiä linkkejä: 

Muokattu 3.8.2022