Arbetssökande

Som kund hos arbetsområdet Norra Mellersta Finland får du hjälp och stöd av oss i din anställning samt information om lediga jobb, utbildningar och andra möjligheter. Arbetsförmedlingen i Norra Mellersta Finland ordnar från och med den 1.1.2025 januari XNUMX arbetsförmedlingar för invånare i Äänekoski, Hankasalmi, Kannonkoski, Karstula, Kinnula, Kivijärvi, Konnevesi, Kyyjärvi, Laukaa, Pihtiputa, Saarijärvi, Uurainen och Viitasaari.

Du kan registrera dig som arbetssökande Arbetsmarknadstransaktion - avsnitt. Om du blir arbetslös eller permitterad, anmäl dig som arbetssökande så snart som möjligt. Vi kommer att kontakta dig personligen efter din registrering. Läs mer om att registrera dig som arbetssökande här.

På grund av reformen kan det fortfarande uppstå felsituationer i den elektroniska tjänsten på arbetsmarknaden. Om du inte kan hantera ditt ärende eller registrera dig som arbetslös arbetssökande på grund av ett fel, försök igen senare eller lämna en kontaktförfrågan på Työmarkkinatori. Saker som inte hanteras på grund av felsituationer kan åtgärdas i efterhand. 

Arbetsförmedlingen, det vill säga arbetsregion Norra Mellersta Finland, skickar inga meddelanden som innehåller länkar som kräver att du loggar in med dina bankuppgifter!

Kontaktuppgifter till arbetssökande tjänster 

  • Arbetssökande tjänster 040 757 1653 (vardagar mån-fre kl 9-15). Servicenumret är stängt på helgdagar, julafton, midsommarafton och andra allmänna helgdagar.
  • Personliga kunder tyollisyysalue@aanekoski.fi (Vi betjänar via e-post i allmänna ärenden, men i frågor som rör ditt eget jobbsökande som innehåller personuppgifter, transaktionskanalerna  Tiromarkkinatoris elektroniska transaktionstjänst, telefonservice och överenskommelse.)
  • Observera att konfidentiell information eller dokument inte får skickas i ett vanligt e-postmeddelande eller som en bilaga. Konfidentiell information är t.ex. information om en individs hälsotillstånd, sociala eller ekonomiska status eller familjerelationer. Företagshemligheter kan också vara konfidentiell information. Konfidentiell information och dokument kan skickas till staden via den säkra posttjänsten Securemail. Avsändaren måste först registrera den e-postadress de använder i Securemail. Registrering är kostnadsfri. Instruktioner för användning av den säkra e-posttjänsten: Säkerhetsposttjänst för säker e-post
  • Det finns en elektronisk transaktionskanal för den arbetssökande Från arbetsmarknaden. På arbetsmarknaden kan arbetssökande söka jobb och arbetsgivare kan söka anställda.
  • Du hittar platserna här
  • Arbetsregion Norra Mellersta Finlands webbplats hittar du på www.pohjoisen-keski-suomen-tyollyssyalue.fi. Du kan också hitta information om arbetsförmedlingen på respektive kommuns hemsida.
  • Postadress: Äänekoski stad, Norra Mellersta Finlands arbetsområde, Hallintokatu 4, 44100 Äänekoski
  • Arbetsförmedlingen, det vill säga arbetsregion Norra Mellersta Finland, skickar inga meddelanden som innehåller länkar som kräver att du loggar in med dina bankuppgifter!

Tjänster för arbetssökande

Som arbetssökande har du många olika möjligheter att utveckla din egen kompetens eller prova något helt nytt. Om du är arbetslös arbetssökande har du möjlighet att använda olika tjänster för att stödja ditt jobbsökande. Kontakta oss och vi diskuterar vilka tjänster som är möjliga för dig.

Arbetsområdesinformation och rådgivningstjänster

Utskrivbara broschyrer finns också på Äänekoski arbetsområdeskontor. 

När du behöver mer information om arbetsförmedlingar kan du få information och råd från sysselsättningsregion Norra Mellersta Finland, till exempel om jobbsökning, utbildningsmöjligheter, arbetskraftstillgång och upphandling, arbetsmarknad, företagande och tjänster relaterade till omställningstrygghet. 

Läs mer om råd och vägledning för jobbsökande här.

Råd och stöd i förändrings- och uppsägningssituationer

Anställda och arbetsgivare får råd och stöd av oss i situationer med byte av anställning och uppsägning.

Läs mer om rådgivning vid uppsägning.

Invandrade arbetssökande

Arbetssökande som invandrat till anställningsområdet har tillgång till alla arbetssökande tjänster. Dessutom erbjuder vi riktade tjänster, såsom integrationsutbildning och social orientering. Genom att registrera dig som arbetssökande startar du ditt jobbsökande och kundtjänst inom arbetsförmedlingen. Vi bedömer vilken typ av integrations- och anställningsstöd du behöver.

Läs mer om arbetsförmedling för invandrare här.

Yrkesval och yrkesvägledning

Yrkesval och karriärvägledning hjälper dig att utvärdera karriär-, utbildnings- eller arbetsmöjligheter. Vägledning är en diskretionär tjänst inom arbetsområdet. Kontakta oss och fråga mer om yrkesval och yrkesvägledning.

Läs mer om yrkesval och yrkesvägledning här.

Arbetsprövning

Med en arbetsprövning kan du ta reda på yrkesval och karriärmöjligheter i praktiska uppgifter. Med en arbetsprövning kan du också stödja din återgång till arbetslivet. Kontakta oss och fråga om det är möjligt för dig att delta i arbetsprövningen.

Läs mer om arbetsprövningen här.

Lönestöd 

Lönestöd är ekonomiskt stöd till arbetsgivaren för lönekostnaderna för en arbetslös arbetssökande. Ekonomiskt stöd kan beviljas arbetsgivare om den som ska anställas är arbetslös eller om personens funktionsnedsättning eller sjukdom gör det svårt att få arbete på den öppna arbetsmarknaden. Lönestöd beviljas om gällande villkor är uppfyllda och inom budget. 

2025 års sysselsättningsanslag för lönestöd har använts så det är inte möjligt att bevilja stöd. Nästa gång kommer tilldelningsläget att ses över i augusti 2025 och läget meddelas på sysselsättningsområdets hemsida och sociala mediekanaler.

Läs mer om lönestöd här.

Startpengar

Startpengar säkrar din försörjning under uppstarts- och etableringsfasen av affärsverksamheten. Startpengar är ett diskretionärt stöd riktat till en startande företagare. 

Läs mer om startpengar här.

Anställningsstöd för dig över 55 år

Anställningsstöd är ett ekonomiskt stöd till arbetsgivaren för lönekostnaderna för en arbetslös arbetssökande som har fyllt 55 år. Ansök om stöd i god tid innan anställningsförhållandet påbörjas. Anställningsförhållandet kan börja först när beslut om stöd har fattats.

Läs mer om anställningsstöd för dig över 55 här.

Utökat förändringsskydd för anställda över 55 år

Vid permittering kan de över 55 år få utökade förändringsskyddstjänster som hjälper dem att snabbt hitta anställning igen.

Läs mer om utökat ändringsskydd här.

Återgå till huvudsidan för arbete och entreprenörskap

Utbildning

Som arbetslös har du många olika möjligheter att utveckla din egen kompetens eller prova något helt nytt. Om du planerar studier eller redan har ansökt om att studera, kontakta oss omedelbart och fråga om det är möjligt för dig att till exempel studera frivilligt med a-kassa.

Läs mer om träning här.

Träningspass

Som arbetslös har du möjlighet att delta i olika utbildningar som främjar sysselsättningen. Det finns tre alternativ för coachning: jobbsökningscoaching, jobbcoachning och karriärcoaching. Utbildningarna är diskretionära tjänster inom arbetsområdet. Kontakta oss och fråga om det är möjligt för dig att få coachning.

Läs mer om coaching här.

Arbetskraftsutbildning

Med arbetskraftsutbildning utvecklar du dina yrkeskunskaper och främjar din anställning. Du kan hitta arbetskraftens utbildningar i sökningen Från arbetsmarknaden.

Läs mer om arbetskraftsutbildning här.

Sök jobb i ett annat EU- eller EES-land eller Schweiz

Som arbetslös arbetssökande kan du åka till ett annat EU- eller EES-land eller Schweiz i tre månader för att söka jobb och få arbetslöshetsersättning från Finland. Låt oss veta i god tid innan det faktum att du ska söka jobb i ett annat land.

Läs mer om jobbsökande i ett EU- eller EES-land eller i Schweiz här.

Arbetsgivare och arbetssökande kan hitta information om internationalitet på till exempel dessa webbplatser:

Tvärvetenskapliga tjänster främjar sysselsättningen

Om du behöver en bred tjänst för att stödja din anställning kan du få stöd från multidisciplinära tjänster. Kontakta oss och fråga om det är möjligt att hänvisa dig till tjänsterna för den multidisciplinära stödsamverkansmodellen som främjar sysselsättningen. 

Läs mer om multidisciplinära tjänster här.

Återgå till huvudsidan för arbete och entreprenörskap

Intyg för deltidsarbetssökande

Om du har en funktionsnedsättning eller sjukdom som påverkar din anställning kan du begära ett intyg för delvis arbetssökande från arbetsmyndigheten. Uppvisa en giltig läkaranmälan till Norra Mellersta Finlands arbetsområde om en sjukdom eller skada som påverkar din arbetsförmåga.

Läs mer om att begära ett certifikat.

Diskretionär kostnadsersättning

Du kan få diskretionär utgiftsersättning om du har kostnader för att delta i tjänsten och du inte har rätt till arbetslöshetsersättning.

Läs mer om ersättning här.

Ersättning för rese- och logikostnader

Du kan ansöka om ersättning för rese- och logikostnader när du söker jobb eller deltar i en sysselsättningsfrämjande tjänst.

Läs mer om kostnadsersättning här.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Under våren 2025 kommer arbetsområdets eget mejlnyhetsbrev att publiceras om aktuella jobbsökarfrågor och evenemang. Att prenumerera på nyhetsbrevet rekommenderas för alla kunder och samarbetspartners i Norra Mellersta Finlands arbetsregion.

Prenumerationen är frivillig och du kan säga upp din prenumeration när som helst. E-postadresser används inte för något annat syfte än att leverera nyhetsbrevet, och adresserna delas inte med någon annan part.
Beställ från länken nedan:

Prenumeration på nyhetsbrev

Utskrivbara broschyrer och broschyrer

Kolla in sysselsättningsbroschyrerna och annat material som ska distribueras på länken nedan:

Broschyrer


Bekanta dig med villkoren! 

Arbetsförmedling, arbetsförmedling eller arbetsförmedling?

Det älskade barnet har många namn, men vilka är vi egentligen, vilka påverkar arbetsförmedlingen vi ger och vad ska vi heta? Är vi en arbetsförmedling, en arbetsförmedling, ett före detta TE-kontor eller något helt annat?

Med sysselsättningsområde avses en gemensam arbetsförmedling som bildas av en eller flera kommuner. Om det finns flera kommuner i ett sysselsättningsområde är det vanligtvis någon av kommunerna som ansvarar för att organisera tjänster för alla kommuner inom sysselsättningsområdet. Inom Norra Mellersta Finlands sysselsättningsområde organiseras tjänster från Äänekoski, men tjänsterna är lika avsedda för personer från Hankasalmi, Kannonkoski, Karst, Kinnula, Kivijärvi, Konnevete, Kyyjärvi, Lauka, Pihtipuda, Saarijärvi, Uura och Viitasaari.

TE Office, eller Employment and Economic Development Office, finns inte längre. TE-tjänster och kommunala försök upphörde i slutet av 2024 och sysselsättningsområden togs i drift. Även om Äänekoski TE-kontoret eller det kommunala experimentet fortfarande ibland dyker upp i invånarnas samtal, finns en sådan tjänst inte längre. Sysselsättningsregion Norra Mellersta Finland verkar nu i Äänekoski och de 13 kommunerna i regionen. 

Men oroa dig inte, vare sig du kallar oss en arbetsförmedling, arbetsförmedling eller arbetsförmedling så stöttar och ger vi råd till alla arbetssökande, företagare och arbetsgivare, oavsett om det gäller arbetslöshet, byte i branschen, uppsägningar, uppsägningar eller andra föränderliga situationer. 

Återgå till huvudsidan för arbete och entreprenörskap

Arbets- och företagstjänster (arbetsområde Norra Mellersta Finland)

Arbetsgivare och företag

Vår kärnuppgift inom arbetsområdet Norra Mellersta Finland är agil arbetsförmedling. Vi servar företag och organisationer verksamma i regionen i frågor som rör rekrytering. Som arbetsgivare kan du få kostnadsfri rådgivning och hjälp av oss att tillsätta en ledig tjänst samt information om arbetssökande inom området och arbetsmarknadssituationen. Vi vägleder och ger råd till företag i andra näringslivsrelaterade situationer tillsammans med de vitala energiaktörerna i vår regions kommuner.