TYP-työllistymistä edistävä monialainen yhteispalvelu

TYP on kunnan TE-toimiston ja Kelan yhteinen palveluverkosto, jossa toimijat yhdessä auttavat työnhakijoita työllistymään tai sijoittumaan palvelutarpeiden mukaisiin palveluihin työllistymisen edistämiseksi.

Äänekoski kuuluu Keski-Suomen eteläiseen TYP-verkostoon, joka toimii 16 kunnan alueella: Hankasalmi, Joutsa, Jyväskylä, Jämsä, Keuruu, Konnevesi, Kuhmoinen, Laukaan, Luhanka, Multia, Muurame, Petäjävesi, Saarijärvi, Toivakka, Uurainen ja Äänekoski.

Äänekoskella TYP-palvelut ovat osa työllisyyspalveluja toimien yhdessä Keski-Suomen TE-toimiston ja Kelan kanssa.

Kenelle palvelu on tarkoitettu?

TYP-palvelu on tarkoitettu työttömille työnhakijoille, joiden työttömyys on pitkittynyt tai on vaarassa pitkittyä. Lain (1369/2014) mukaan monialaisen yhteispalvelun tarve arvioidaan, kun työtön on:

  • saanut työmarkkinatukea vähintään 300 päivää työttömyyden perusteella;
  • täyttänyt 25 vuotta ja hän on ollut työtön yhtäjaksoisesti 12 kuukautta; tai
  • alle 25-vuotias ja hän on ollut työtön yhtäjaksoisesti kuusi kuukautta.

Mitä TYP:issä tapahtuu?

Asiakkuus alkaa kun työnhakija kutsutaan henkilökohtaiseen tapaamiseen. Jokaisen palveluun ohjautuvan kanssa tehdään työllistymistä edistävä monialainen työllistymissuunnitelma, jossa työllistymisen lisäksi arvioidaan muiden palvelujen tarve. Näitä voivat olla esim. työvoimapalvelut, sosiaalipalvelut, terveydenhoito ja kuntoutuspalvelut. Palvelusuunnitelman etenemistä seurataan säännöllisesti. TYP:ssä asioidaan ajanvarauksella yhdessä sovituin tavoin.

Muokattu 1.10.2021