Äänekosken koronajohtoryhmä ennakoi tartuntalukujen kasvua edelleen

Koronatilanteessa on menty haasteellisempaan suuntaan kaikkialla ja asialle yhteinen nimittäjä on omikron-variantti. Myös Äänekoskella tartuntamäärät ovat jopa kaksinkertaisessa nousussa ja ilmaantuvuusluvut ovat korkealla. Viime viikolla Äänekoskella oli tartuntoja 72 ja altistuneita 58, kun edellisten viikkojen määrät olivat 40 tartunnan luokkaa.

– Pääsääntöisesti taudinkuva on onneksi lievä, eikä sairaalakuormitus ole noussut samaa tahtia kuin tartunnat. Rokotteet estävät vaikean koronataudin, ylilääkäri Keijo Lukkarinen totesi Äänekosken koronajohtoryhmän kokouksessa tänään 4.1.2022.

Äänekosken terveyspalveluissa on pystytty vastaamaan muuttuvaan tilanteeseen, vaikka kuormitus on noussut selvästi. Epidemiavastaanotolla on vilkasta ja kävijöitä on noin 50 potilasta päivässä. Vastaanotto toimii myös viikonloppuisin ja aikoja on saatavilla samalle tai seuraavalle päivälle. Tartuntajäljityksessä ei tällä hetkellä ollut juuri viivettä. Viime viikolla terveyskeskussairaalan infektiopaikkojen määrää nostettiin kuuteen eli niissä on valmius hoitaa koronapotilaita.

– Tulevaa tautitilannetta on vaikea ennustaa, mutta todennäköisesti seuraavan parin viikon aikana tartuntaluvut vielä nousevat, kun koulutkin alkavat, Lukkarinen arvioi.

Koulut palaavat lomilta lähiopetukseen

– Tässä tilanteessa ei tarvitse kuitenkaan suunnitella etäopetusta kouluissa, Lukkarinen toteaa. Äänekosken kouluissa palataan lomilta 10.1. lähiopetukseen, koronaturvallisia käytäntöjä noudattaen.

Käsi- ja yskimishygienian lisäksi maskeja käytetään yläkouluissa ja toisen asteen oppilaitoksissa. Varhaiskasvatuksen ja 1.-6. luokkien henkilökunta käyttää maskeja muulloin kuin oman ryhmänsä kanssa. Muuten henkilökunta käyttää maskeja. Ryhmät pidetään mahdollisuuksien mukaan erillään ja myös ruokailuja rytmitetään mahdollisuuksien mukaan. Kaikki koulukuljetuksessa olevat oppilaat sekä kuljettajat käyttävät maskeja.

Äänekosken koronajohtoryhmä linjasi myös, että niissä työtehtävissä, joissa se on mahdollista, kaupunki siirtyy laajaan etätyöhön 31.1.2022 saakka. Laajalla etätyösuosituksella pyritään myös turvaamaan kaupungin toimintoja. Koronajohtoryhmä suosittelee etäkokouksia ja tiimien ja ryhmien erillään pitämistä. Eri toimielinten sekä poliittiset kokoukset pidetään etäyhteyksin, kuten kaupunginhallituksen kokous 17.1. Ennen tammikuun loppua koronajohtoryhmä linjaa, kuinka etätyön suhteen jatketaan helmikuussa.

Koronajohtoryhmä painottaa, että kaikissa kaupungin tiloissa tulee käyttää maskia, pitää turvavälejä ja noudattaa hygieniaohjeita. Sairaana ei saa tulla töihin, kouluun, päiväkotiin - tai äänestämään.

Aluevaalien ennakkoäänestys alkaa ensi viikolla 12.1.2022. Koronan takia karanteenissa tai eristyksessä oleva voi ennakkoäänestyksen aikana äänestää tarvittaessa koti- tai laitosäänestyksessä. Aluevaalien varsinaisena vaalipäivänä 23.1. niiden kuntalaisten, jotka ovat karanteenissa tai eristyksissä, on mahdollista äänestää koronaturvallisesti oman äänestysalueensa äänestyspaikan ulkoalueella. Ulkona äänestävä voi soittaa etukäteen tulostaan, jolloin vaalivirkailija tulee häntä ulos vastaan. Karanteenissa tai eristyksessä oleva ei saa tulla sisälle ennakkoäänestyspaikkaan tai vaalipäivän äänestyspaikkaan.

Valtioneuvosto asetti joulun aikaan ravintolarajoitukset, joiden mukaan anniskeluravintolat menevät kiinni klo 18 ja asiakaspaikkamääriä on rajoitettu. Aluehallintovirasto määräsi Keski-Suomen sairaanhoitopiirin kuntien alueelle 20 hengen kokoontumisrajoituksen tammikuun loppuun asti. Äänekosken kaupunki noudattaa rajoitusta kaikissa tiloissaan. Koronapassilla ei voida vapautua rajoituksesta. Äänekosken kaupungin sisäliikuntapaikoilla on kielletty ottelu-, kilpailu- ja leiritoiminta 16.1. asti. Ylimmän sarjatason pelit ja harrastustoiminta jatkuvat normaalisti.

Rokotuksia on otettu ja annettu ahkerasti

Äänekoskella on saatu rokotettua muihin Suomen kuntiin verrattuna hyvin. Ensimmäisen annoksen on saanut 14 300, kaksi annosta 13 150 ja kolme 3 700 äänekoskelaista. Rokotuskattavuus on erityisen hyvä iäkkäiden ja riskiryhmiin kuuluvien osalta.

– Rokotuspäiviä on lisätty viikonloppuihin ja aikoja on varattu hyvin. Viime sunnuntaina rokotettiin 420, saman verran loppiaisena ja ensi sunnuntaillekin suunnitellaan rokotuspäivää. Henkilökunta on toiminut erittäin joustavasti, Lukkarinen kiittää.

5-11-vuotiaiden lasten rokotukset alkavat ensi viikolla neuvolan kautta. Ajanvaraus on nyt auki sähköisesti ajanvaraus.aanekoski.fi ja lastenneuvolan keskitetyssä ajanvarauksessa ma-pe klo 10-11 numerossa 020 632 2696. THL:n ohjeistuksen mukaan lapsen itsenäiselle päätöksenteolle ei ole laissa määritelty ikärajaa, ja siksi asia arvioidaan tapauskohtaisesti. Useimpien 5-11-vuotiaiden kohdalla rokottamiseen tarvitaan huoltajien suostumus.

Asukkaiden toiveesta on suunniteltu rokotusten hajauttamista taajamiin: Sumiaiseen, Konginkankaalle ja Suolahteen. Lukkarisen mukaan suunnitelmat ovat kesken, mutta taajamien rokotuspäivät voisivat toteutua jo viikolla 3.

Uuden tartuntatautilain väliaikaisen muutoksen myötä rokotussuoja edellytetään jatkossa sote-henkilöstöltä, joka hoitaa riskiryhmiin kuuluvia. Äänekosken kaupunki ohjeistaa asiasta omaa henkilöstöään tällä viikolla.

Lisätietoja:

Ylilääkäri Keijo Lukkarinen, 040 500 4313, keijo.lukkarinen@aanekoski.fi 

Hallintojohtaja Aleksi Heikkilä, 040 823 7921, aleksi.heikkila@aanekoski.fi

Opetus- ja kasvatusjohtaja Ville Härtsiä, 020 632 3000, ville.hartsia@aanekoski.fi

Henkilöstöjohtaja Arja-Leena Kriivarinmäki, 020 632 2045, arja-leena.kriivarinmaki@aanekoski.fi

Muokattu 7.1.2022