Äänekosken lukion projekti: muovista mittaa kansainvälisin voimin

Äänekosken lukio on mukana kansainvälisessä Erasmus+-projektissa, jonka muut partnerikoulut ovat Ruotsista, Portugalista ja Alankomaista. Meneillään on hankkeen toinen ja viimeinen vuosi. Kussakin em. maassa on käyty kahden opettajan ja 7–8 opiskelijan voimin, ja nyt 20.–26.1. on äänekoskelaisten vuoro olla vastaanottavana tahona. Parnerikoulujen opiskelijoita tulee 23 ja opettajia kuusi. Vierailevat opiskelijat majoittuvat paikallisten lukiolaisten perheissä, ja jotkut perheet majoittavat jopa kaksi eri maista tulevaa opiskelijaa.

Hankkeen nimi on Face the Challenge, Europe!, ja sen puitteissa opiskelijat ovat kussakin kohdemaassa käsitelleet jotain enemmän tai vähemmän paikallista haastetta. Nämä ongelmat tai haasteet on kuitenkin valittu niin, että ne ovat jollain tavalla relevantteja kaikille. Äänekoskella aiheena on muovin käytön haittojen vähentäminen, muovin korvaaminen muilla materiaaleilla ja sen kierrätys - unohtamatta sitä, että moneen tarkoitukseen muovi on erinomainen materiaali.

Projektiviikon ohjelmaan kuuluu työskentelyä Äänekosken lukiolla sekä vierailut Äänekoskella biotuotetehtaan yhteydessä sijaitsevaan Metsä Groupin vierailukeskukseen Pro Nemukseen sekä Jyväskylän yliopiston Ylistönrinteen kampukselle, jossa kuullaan siitä, miten järvien mikrobit auttavat meitä taistelussa mikromuoveja vastaan. Toki ohjelmaan kuuluu myös vapaamuotoista yhdessäoloa mm. Laajaniemen leirikeskuksessa ja päivä, jonka vierailevat opiskelijat viettävät isäntäperheensä kanssa.

Projektin vastuuopettajat toivovat, että hankkeen päätyttyä opiskelijat ovat saaneet kokemuksia siitä, että todellisiin haasteisiin on mahdollista löytää todellisia ratkaisuja ja että ongelmanratkaisua, ideointia ja tutkimusta on antoisaa tehdä yhdessä muiden kanssa.

Lisätietoja:

Panu Kosonen

espanjan ja englannin opettaja

KV-koordinaattori ja projektin vastuuopettaja

puh. 040 844 0973

Muokattu 16.1.2020