Aluevaalit 2022 ensimmäistä kertaa Suomen historiassa

Hyvinvointialueiden perustamisen myötä Suomessa järjestetään tammikuussa 2022 uudet vaalit. Aluevaaleissa Keski-Suomeen hyvinvointialueelle valitaan 69 aluevaltuutettua päättämään siitä, miten ja millaisia tulevaisuuden sosiaali- ja terveyspalveluita sekä pelastustoimen palveluita keskisuomalaiset saavat.

Aluevaltuusto päättää muun muassa hyvinvointialue- ja palvelustrategiasta, palveluverkoston periaatteista, pelastustoimen palvelutasosta ja hyvinvointialueen talousarviosta ja -suunnitelmasta sekä jäsenten valitsemisesta toimielimiin. Kyse on kaikille merkittävistä palveluista: valtuutetut päättävät esimerkiksi siitä, missä Keski-Suomen terveysasemat, hammashoitolat tai neuvolat sijaitsevat, millä edellytyksillä ikäihmiset saavat kotipalvelua tai kuinka kauan kestää pelastuslaitoksen saapuminen.

Vaalipiirinä koko Keski-Suomen hyvinvointialue

Keski-Suomessa aluevaalien vaalipiirinä on Keski-Suomen hyvinvointialue, joka muodostuu Hankasalmen, Joutsan, Jyväskylän, Jämsän, Kannonkosken, Karstulan, Keuruun, Kinnulan, Kivijärven, Konneveden, Kyyjärven, Laukaan, Luhangan, Multian, Muuramen, Petäjäveden, Pihtiputaan, Saarijärven, Toivakan, Uuraisten, Viitasaaren ja Äänekosken kunnista.

Päätöksiä ei tehdä enää kuntaperusteisesti, vaan koko Keski-Suomen alue ja asukkaiden tarpeet huomioiden. Aluevaltuuston tulee johtaa hyvinvointialuetta kokonaisuutena. Palvelut tulee järjestää siten, että ne tukevat jokaisen keskisuomalaisen terveyttä, hyvinvointia ja turvallisuutta asuinpaikkakunnasta riippumatta.

-Äänioikeus tammikuussa 2022 toimitettavissa aluevaaleissa on hyvinvointialueen täysi-ikäisillä asukkailla. Aluevaalit toimitetaan välittöminä, salaisina ja suhteellisina. Hyvinvointialue muodostaa yhden vaalipiirin, eikä hyvinvointialuetta jaeta sisäisiin vaalipiireihin. Eli käytössä ei ole niin kutsuttuja kuntakiintiöitä, kertoo aluevaalilautakunnan 1. sihteerinä toimiva Keski-Suomen hyvinvointialueen väliaikaisen valmistelutoimielimen jäsen, hallintolakimies Pauliina Mäenpää.

Ehdokkaaksi 14.12. mennessä

Keski-Suomen hyvinvointialueen aluevaltuustoon valitaan yhteensä 69 jäsentä. Aluevaaleissa voivat ehdokkaita asettaa puoluerekisteriin merkityt puolueet tai äänioikeutetut (vähintään 50), jotka ovat perustaneet valitsijayhdistyksen. Kukin puolue, vaaliliitto tai valitsijayhdistysten yhteislista saa asettaa enintään 86 ehdokasta aluevaaleihin.

-Tavoite on haastava asian uutuuden ja hiljattain pidettyjen kuntavaalien takia. Uuden päätöksentekoelimen työn tärkeyden kannalta on toivottavaa, että mahdollisimman moni sosiaali- ja terveysalan sekä pelastustoimen luottamustehtävistä kiinnostunut kuntalainen tarjoutuu ehdokkaaksi. Aikaa toimintaan on vähän, sillä ehdokashakemukset on jätettävä aluevaalilautakunnalle 14. joulukuuta mennessä ja sitä ennen on vielä käytävä läpi ehdokkaiden puolue- ja valitsijayhdistyskohtainen valintaprosessi, sanoo Keski-Suomen aluevaalilautakunnan puheenjohtaja Raimo Sopo ehdokkuuttaan harkitseville.

Tammikuussa äänestetään tärkeistä palveluista

Aluevaalien vaalipäivä on sunnuntai 23.1.2022. Ennakkoäänestys järjestetään kotimaassa 12.–18.1.2022 ja ulkomailla 12.–15.1.2022.

Keski-Suomen aluevaltuusto aloittaa työnsä 1.3.2022. Jatkossa hyvinvointialueen aluevaalit järjestetään aina kuntavaalien yhteydessä. Seuraavat vaalit käydään jo vuonna 2025.

Muita tärkeitä päivämääriä

 • Pe 5.11.2021 Ennakkoäänestyspaikat julkaistaan vaalit.fi-sivulla
 • Ehdokashakemukset on jätettävä viimeistään 14.12.2021 ennen kello 16.00
 • To 23.12.2021 Aluevaaliehdokkaiden tiedot vaalit.fi
 • Joulukuun 2021 lopulla alkaa äänioikeusilmoitusten postitus äänestäjille
 • Ke 26.1.2022 Aluevaalilautakunnat vahvistavat aluevaalien tulokset, tulospalvelu vaalit.fi
 • Aluevaltuuston toimikausi alkaa 1.3.2022

Keski-Suomen hyvinvointialue

Keski-Suomen hyvinvointialue vastaa 1.1.2023 alkaen noin 275 000:n keskisuomalaisen sosiaali-, terveys- ja pelastuspalveluista. Uudistuksessa hyvinvointialueen työntekijöiksi siirtyvät Keski-Suomen sairaanhoitopiirin, kuntien sosiaali- ja terveyspalveluiden, kuntayhtymien ym. organisaatioiden (Saarikka, Wiitaunioni, Keski-Suomen seututerveyskeskus) ja Keski-Suomen pelastuslaitoksen henkilöstö. Uudistuksen jälkeen Keski-Suomen hyvinvointialueella työskentelee noin 10 000 työntekijää.

Lue lisää:

Lisätietoja:

 • Raimo Sopo, Keski-Suomen aluevaalilautakunnan puheenjohtaja, p. 045 608 2848, raimojsopo@gmail.com
 • Pauliina Mäenpää, Keski-Suomen aluevaalilautakunnan 1. sihteeri, Keski-Suomen hyvinvointialue, väliaikaisen valmistelutoimielimen jäsen, Keski-Suomen sairaanhoitopiirin hallintolakimies, p. 050 452 4569, pauliina.maenpaa@ksshp.fi
 • Kati Kallimo, Keski-Suomen hyvinvointialue, väliaikainen valmistelutoimielin, puheenjohtaja, p. 050 442 2302, kati.kallimo(at)jyvaskyla.fi 

Terveisin,
Keski-Suomen hyvinvointialue 2023, väliaikainen valmistelutoimielinwww.hyvaks.fi

Hyvinvointi. Terveys. Turvallisuus.

Seuraa meitä somessa:Facebook: @hyvinvointialueksTwitter: @hyvaksInstagram: @hyvinvointialueks

#hyvaks #hyvinvointialueks #hyväarkikaikille

Uutinen julkaistu 3.11.2021, muokattu 4.11.2021 klo 07:11

Uutisia Äänekoskelta

 • Kaikki
 • Asuminen ja ympäristö
 • Hallinto ja päätökset
 • Ikääntyneet
 • Kasvatus ja koulutus
 • Kulttuuri ja liikunta
 • Lapsiperheet
 • Nuoret
 • Työ ja yrittäminen
 • Uudet asukkaat

Nuorten kesä Äänekoskella 2023 - Tule mukaan toimintaan!

Äänekosken kaupungin nuorisopalvelut järjestää kivaa tekemistä nuorille kesällä 2023! Luvassa on mm. nuorten leiri, yhdessä tekemistä ja pelaamista sekä lukuisia retkiä ja toimintapäiviä. Liikkuvan nuorisotyön Kesäkaara näkyy, kuuluu ja kulkee Äänekosken alueella arkisin, Etsivät nuorisotyö palvelee myös kesällä ja Suolahden nuorisotilat ovat avoinna myös kesällä. Ilmoittaudu ja tule mukaan kesätoimintaan!

31.5.2023

Äänekoskella ilmastotekojen äärellä – Tietoa ja taidetta 19.4.2023

Osana Koskelan 80-vuotisjuhlaviikkoa kaupungintalolla vietettiin 19.4.2023 ”Äänekoskella ilmastotekojen äärellä – Tietoa ja taidetta” -tapahtumaa! Ympäristötoimen väki esitteli Äänekosken kaupungin tekemää kunnianhimoista ja strategista ilmastotyötä. Tavoitteena on 80 prosentin päästövähennykset vuoteen 2030 mennessä, mikä on viisi vuotta edellä kansallisista tavoitteista. Ympäristö- ja ilmastovahtisivustolle on koottu kaikki konkreettiset toimenpiteet, mitä ilmaston eteen on tehty, mitä on suunniteltu ja mitkä ovat kesken.

24.4.2023

Keski-Suomen hyvinvointialueen Äänekosken kouluterveydenhuollon tiedot (15.2.2023)

Kouluterveydenhoitaja on terveyden edistämisen asiantuntija koulussa. Hän vastaa hoitotyön asiantuntijuudesta opiskeluhuollossa. Terveydenhoitajan tehtävät liittyvät kouluyhteisöön ja ympäristöön, yksittäiseen oppilaaseen ja perheeseen sekä monialaiseen yhteistyöhön. Kouluterveydenhoitaja osallistuu opiskeluhuoltoryhmiin, opiskeluhuoltosuunnitelman laatimiseen sekä kouluyhteisön terveellisyyden ja turvallisuuden edistämiseen ja seurantaan.

15.2.2023

Asukkaat olivat yksimielisiä kaavoittamisen iltapäivässä Suolahdessa: Kukkulanmäen alue on oikea helmi

Äänekosken kaupungin kaavoittamisen iltapäivän 8.2.2023 työpajan aiheena oli Suolahden Kukkulan ja lähiympäristön asemakaavan muutos. Tavoitteena on saada tämän vuoden aikana alueesta kaavaluonnokset ja vanhat kaavamääräykset päivitetään ajantasaisiksi. Äänekosken kaupunki halusi hyvissä ajoin jo ennen luonnosten laatimista osallistaa asukkaita ja kuulla heidän toiveitaan, joita alueen kaavoittamisessa otetaan huomioon.

10.2.2023

Äänekoski-lisän myöntämisen perusteita yhdenmukaistettiin muiden kuntakokeilukuntien kanssa: ”Näemme pienissä yrityksissämme kasvupotentiaalin”

Jyväskylän työllisyyden kuntakokeilun kunnat, eli Äänekoski, Jyväskylä, Laukaa ja Muurame, yhdenmukaistivat työllistämisen kuntalisän myöntämisen periaatteensa. Äänekoskella muutokset astuvat voimaan 1.3.2023 alkaen. Muutokset aiempaan ovat kuntakokeilun kunnissa melko pieniä. Merkittävin muutos on kuitenkin se, että jatkossa yksinyrittäjien on helpompi palkata yrityksensä ensimmäinen työntekijä.

9.2.2023