Ensilumenladulla hiihdetään nyt: Taas mennään suksilla!

Äänekosken Liikuntapuiston ensilumenlatu avattiin perjantaina 18.11.2022. Tämä vielä alle 700 metrin lumipätkä on tehty viime kevättalvena säilötyllä lumella. Lumi on säilynyt hyvin 40 cm paksun purutuksen alla ja ollut edellisvuotta helpompi levittää sen pehmeyden vuoksi. Ensimmäiset tosihiihdon ystävät starttasivat lumelle heti luvan saatuaan perjantaina 18.11. klo 12. Reitin pidentämistä jatketaan säilölumella tällä viikolla.
hiihtäjiä

Äänekoskella hiihdetään nyt kolmatta talvea ensilumenladulla ja kausi aloitetaan toista talvea säilölumella. Kokemusta on kertynyt siitä, miten säilölumi on hyvä varastoida, puruttaa, kuoria purusta ja miten lunta tulisi levittää. Äänekosken Kiinteistönhoidolta ostetaan säilölumen purutus, purutuksen purku ja lumen kuljetus sekä levitys ja kauden aikainen hiihtolatujen teko. Äänekosken Huiman hiihtojaosto on mukana lumen levityksessä. Seuraavassa vaiheessa Huima tekee varsinaisen lumitykityksen, jolla latu-uraa saadaan lisää, paksummalti ja leveämmälti. Keskitalvella tykitetään seuravaan vuoden säilölumi. Tykitystä varten on vielä odotettava, että myös päivisin pakkanen kiristyy. Ihanteellinen tykityskeli on kunnon pakkasyö, jolloin ilma on kuivaa. Silloin tykkilumi on puhdasta, hyvin levittyvää ja runsasta. 

Nykyajan valaistuksella energiasäästöjä

Ensilumenladulle on saatu uudet energiatehokaat C2-ohjatut Smart Light -valot. Tällä hetkellä uutta valaistusta on kolmen kilometrin verran. Tulevina vuosina tullaan uusimaan myös Liikuntapuiston muun latuverkoston valot energiatehokkaammiksi. 

Ensilumenladun varrella on kahdeksan anturia, joiden mukaan valot syttyvät kahdessa ryhmässä: on mastolta lähtevä pohjoisen pään lenkin piiri ja siitä kaupunkiin päin oleva eteläinen lenkki. Valojen on tarkoitus toimia 20 min kerrallaan yhdessä piirissä hiihtäjän ohittaessa anturin. Ne toimivat 8 % tasolla klo 6-22 välillä, jollei ladulla ole liikettä. Kun anturi havaitsee liikettä, kyseinen piiri syttyy 80 % tasolle maksimista. Tarvittavaa valaistuksen tehoa pyritään pumppaamon alapuolisen lumianturin avulla säätämään vastaamaan olosuhteita. 

Käyttäjiltä toivotaan kauden aikana kokemuksia, jotta valaistus saadaan tuunattua vastaamaan tarpeita.

Mistä ostaa ensilumenladun lippuja?

Ensilumenlatu on maksullinen. Alle 16-vuotiaat pääsevät ilmaiseksi. Kausilipun hinta on muilta 80 euroa ja päivälipun 10 euroa.  Lipunmyyntiä on tehty jo ennakkoon, mutta seuraavat paikan päällä myyntiajat ensilumenladulla ovat Liikuntapuiston Hiihtarilla pe-su 18.-20.11. klo 12-19, ma-pe 21.-25.11. klo 10-13 ja 16-19. Ensilumenladun kausikortteja voi ostaa myös Kesport Niskaselta, os. Kauppakatu 11, Äänekoski. Kausikorttina toimii CustomSki-buffi, jonka saa Hiihtarilta aukioloaikoina. 

Lisätietoja:

Äänekosken Huiman hiihtojaoston kotisivuilta 

Maksuihin / maksutapoihin liittyvät kysymykset: Ella Tuovinen, 050 468 5863, ella.m.tuovinen@gmail.com

Ladun avaamiseen ja valmiusasteeseen liittyvät kysymykset: Veikko Tarvainen, 040 542 1672, veitarv@gmail.com 

Liikuntapalveluvastaava Jaana Kiiskinen, 040 551 4016, jaana.kiiskinen(at)aanekoski.fi

Muokattu 21.11.2022