Kaupunki jakoi 12 Äänekoski-mitalia

image description
Äänekosken kaupungin itsenäisyyspäivän juhlassa jaettiin 12 ansioituneelle Äänekoski-mitalit. Mitaleja on lyöty 200 kappaletta vuonna 1972. Kaikkiaan mitaleita on nyt jaettu 83 kappaletta.

Äänekoski-mitaleita jaettiin 100-vuotiaan Suomen kunniaksi tänä vuonna 12 kappaletta. Äänekoski-mitali myönnetään tunnustukseksi henkilölle tai yhteisölle, joka erityisen ansiokkaalla tavalla on pitkäaikaisesti toiminut kunnallis-, elinkeino- tai sivistyselämän piirissä Äänekosken kaupungin hyväksi taikka Äänekoskella syntyneelle tai asuneelle henkilölle, joka kulttuurin tai talouselämän alalla on yltänyt erityisen mittaviin saavutuksiin tai vaikuttanut merkittävällä tavalla Äänekosken tunnetuksi tekemiseen.

Alla lista kaikista mitalin saajista perusteluineen: 

Ari Liimatainen on vuodesta 1999 lähtien järjestänyt lukuisia taidenäyttelyitä niin Suomessa kuin ulkomaillakin. Hänet tunnetaan monipuolisena ja omaleimaisena taiteilijana, joka näyttelytoiminnallaan ja patsaillaan on tuonut kaupungillemme myönteistä julkisuutta jo vuosikymmenien ajan.

Eero Hakonen on toiminut vastuullisissa kunnallisissa luottamustehtävissä vuodesta 1977 lähtien, mm. kaupunginvaltuustossa ja terveydenhuollon kuntayhtymän hallituksen puheenjohtajana. Hän on toiminut myös Äänekosken Voimistelu- ja Urheiluseura Huima ry :n hallituksessa ja sen eri jaostoissa. Hiihtojaoston puheenjohtajana hän on ollut vaikuttamassa siihen, että Äänekoskella on järjestetty hiihdon suomenmestaruuskilpailuja. Seurakunnan luottamustoimissa hän on ollut vuodesta 1979 lähtien. 

Jarmo Latvala on ollut merkittävässä roolissa kaupungin infrastruktuurin ja kiinteistöjen rakennuttamisessa ja kehittämisessä toimiessaan ensin kaupungininsinöörinä ja myöhemmin teknisenä johtajana. Latvala on osoittanut sitoutumista teknisen ja ympäristötoimialan sekä koko kaupungin tavoitteisiin. Hän on ollut työntekijöiden keskuudessa pidetty esimies ja työkaveri.

Kari Kiiskinen on toiminut vastuullisissa kunnallisissa luottamustehtävissä vuodesta 2001 alkaen, mm. kaupunginhallituksen puheenjohtajana vuodesta 2011 lähtien. Kari Kiiskinen on aktiivisesti osallistunut lukuisten paikallisten yhdistysten toimintaan. Hän on toiminut mm. Suolahden Työväenyhdistyksen ja Voimistelu- ja  Urheiluseura Suolahden Urho ry:n pitkäaikaisena puheenjohtajana. Lisäksi hän on toiminut useissa paikallisissa ja valtakunnallisissa ammattiyhdistystehtävissä. 

Markku Auvinen on tehnyt vuosikymmeniä pyyteettömästi ja herkeämättä työtä niin Äänekosken kaupungin kuin äänekoskelaisten ihmistenkin eteen. Hänen panoksensa Äänekosken urheilu- ja kulttuurielämän eteen on jättänyt kaupunkiimme pysyvät jäljet. 

Auvisen motto on ollut: arvosta – älä arvostele. Auvisen diplomatian taito ja positiivinen asenne ovat vieneet kaupunkia maailmankartalle ja edesauttaneet ratkaisemaan lukemattomia tilanteita kaupungin edun mukaisesti.

Mika Lankinen on innovatiivisella, positiivisella ja aktiivisella toiminnallaan kauppiaana tuonut Äänekosken kaupunkia hyvin esille ja houkutellut asiakkaita paikkakunnalle pidemmistäkin matkoista. Yrityksessään hänellä on laajasti tarjolla paikallisten toimijoiden tuotteita ja hän edesauttaa myös kaupungin eri yhteisöjen toimintaa. 

Matti Tiusanen on toiminut vastuullisissa kunnallisissa luottamustehtävissä vuodesta 1993 lähtien, mm. kaupunginvaltuuston puheenjohtajana vuosina 2013 - 2017. Lisäksi hän on ollut aktiivisesti mukana useissa paikallisissa ja maakunnallisissa yhdistyksissä, kuten Keski-Suomen Riistanhoitopiiri ja Keski-Suomen Kennelpiiri. 

Koskelan tanssi on vuodesta 1970 lähtien tarjonnut laadukasta tanssitaiteen opetusta ja on Keski-Suomen vanhin edelleen toiminnassa oleva tanssikoulu. Opetustoimintaan osallistuu vuosittain noin 400 tanssin harrastajaa.

Koskelan tanssi on pitkäjänteisellä toiminnallaan edistänyt  monipuolisesti tanssin opetuksen saatavuutta ja saavutettavuutta alueella. Esitystoimintansa myötä se on tuonut tunnetuksi äänekoskelaista tanssiosaamista myös valtakunnallisesti.

Raija Kolehmainen on ollut vahvasti työhönsä ja kotikuntaansa sitoutunut viranhaltija useilla eri toimialueilla. Hänen pitkäjänteinen, osaava työnsä kuntalaisten terveyden, sosiaalisen turvallisuuden ja hyvinvoinnin edistämiseksi on ollut hyvin merkittävää.

Raija Kolehmainen on osallistunut aktiivisesti maakunnalliseen kehittämistyöhön ja pitänyt ansiokkaasti Äänekosken ääntä kuuluvilla eri yhteyksissä.

Seppo Hänninen on toiminut vastuullisissa kunnallisissa luottamustehtävissä vuodesta 1973 lähtien, mm. kaupunginvaltuustossa ja perusturvalautakunnassa. Lisäksi hän on hoitanut vaativia maakunnallisia luottamustehtäviä mm. Keski-Suomen sairaanhoitopiirissä ja Sisä-Suomen poliisilaitoksen neuvottelukunnassa. 

Timo Merikallio on merkittävästi myötävaikuttanut Äänekosken metsäteollisuuden menestykseen. Hän on ollut Suomen metsäteollisuuden historian suurimman investoinnin projektijohtaja. Projekti vauhditti kaupungin kehittämissuunnitelmien toteuttamista ja sen vaikutukset tulevat vielä pitkään näkymään paikkakunnallamme.

Toivo Markkanen on toiminut useiden vuosien ajan Voimistelu- ja Urheiluseura Urho ry:n hallituksessa vaativissa tehtävissä. Hän on vastannut seuran yleisurheilujaoston toiminnasta ja ollut seuran nuorten ja aikuisten yleisurheiluvalmentajana. Myös suositut lasten kesäkisat Suolahdessa ovat hänen ideoimansa. Useat Toivo Markkasen valmennettavat ovat hänen asiantuntevalla ja innostavalla valmennustyöllään saavuttaneet suomenmestaruusmitaleja ja tuoneet kaupunkia tunnetuksi.

****

Äänekoski-mitalin on tehnyt Kain Tapper vuonna 1972. Mitalit on valmistettu tompakista pronssivarjostuksella ja ne ovat halkaisijaltaan 72 mm. Mitalissa on teksti: Lyötetty Äänekosken kaupungiksi tulon johdosta 1.1.1973.

Kultateollisuus Ky on valmistanut mitalit.

Ensimmäiset mitalit on jaettu kaupunkijuhlassa 6.1.1973 ja ensimmäisen mitalin on saanut Jorma Kinnunen

.