Koe kansallispukuhiihto Äänekoskella!

Mainoskuva.
Kun hohtavalla helmihangella heilahtaa kansallispuvun villahelma, on kyse kansallispukuhiihdosta. Kalevalaisten Naisten Liiton vuosittainen kansallispukuhiihtokauden avaus hiihdetään talvikaudella 2023-2024 Äänekoskella. 

Kansallispuvussa tai sen osassa hiihtäessä syke tasaantuu, katse nousee nauttimaan talvisesta luonnosta ja mieli tasaantuu kulkemaan pitkin valmista latua.

Mikä on kansallispukuhiihto?

Kansallispukuhiihto on Kalevalaisten Naisten Liiton tapahtuma, jonka tarkoitus on haastaa suomalaiset nauttimaan hiihtämisestä, kansallispuvuista ja talvisesta luonnosta. Hiihtoon voi osallistua milloin ja missä päin tahansa niin kauan kuin lunta riittää.

Hiihtokausi 2023–2024

Kansallispukuhiihtokauden virallinen avaustempaus järjestetään vuosittain eri puolella Suomea. Hiihtokausi 2023–2024 avataan Äänekosken Kalevalaisten Naisten toimesta tammikuun alussa myöhemmin ilmoitettavana aikana.

Kansallispukuhiihdon arvopohja

Kansallispukuhiihto on Kalevalaisten Naisten Liiton kannanotto perinteiden, vastuullisuuden ja suomalaisen luonnon puolesta.

Sukupolvelta toiselle siirtyvä kansallispuku on monikäyttöinen vaate juhlasta arkeen, jonka avulla voi kertoa omista juuristaan, identiteetistään ja kotiseudustaan. Kansallispuku on kestävä valinta, jota voi korjata ja uudistaa lähes loputtomasti.

Kansallispukuhiihto puhuu kestävän luontosuhteen ja Suomen pohjoisen luonnon puolesta. Talveen, luontoon ja lumen tajuun liittyvät perinteemme ovat ainutlaatuisia.

Elävä kulttuuriperintö tarkoittaa arjessa eläviä perinteitä ja tapoja. Kansallispukuhiihdossa yhdistyy suomalainen ainutlaatuinen talviurheiluperinne rikkaaseen tekstiiliperinteeseemme.

Kansallispukuhiihto on iloa yhdessä olemisesta, tekemisestä ja yhteisöllisyydestä.

Miten osallistun?

Pukeudu hiihtoreissullasi kansallis- tai kansanpukuun, niiden osiin tai muihin soveltuviin perinnevaatteisiin. Ota hiihdostasi kuvia ja jaa niitä sosiaalisessa mediassa käyttämällä tunnisteita #kalevalaisetnaiset #kansallispukuhiihto #eläväperintö #nationalcostumeskiing #kalevalaladies #EuropeanHeritageDays #kulttuuriympäristöpäivät

Hiihtokauden avaus Äänekoskella ja kansallispukuhiihtojen näkyvyys SM-hiihdoissa

Kansallispukuhiihtokausi avataan tammikuun hyvillä laduilla Äänekosken liikuntapuistossa (os. Römminkatu 22, 44150 Äänekoski). Kansallispukuhiihto näkyy myös SM-hiihtojen oheistapahtumana 23.3.2024, jolloin koko Keski-Suomen innokkaat hiihtäjät kokoontuvat Äänekoskelle. 

Kansallispukuhiihdossa tyyli on tärkeintä – nimittäin pukeutumistyyli!

Naiset puvuissaan ja suksilla, keskellä Juha Mieto.

Uutinen julkaistu , muokattu 20.11.2023 klo 15:12

Uutisia Äänekoskelta

 • Kaikki
 • Asuminen ja ympäristö
 • Hallinto ja päätökset
 • Hyvinvointi ja tuki
 • Ikääntyneet
 • Kasvatus ja koulutus
 • Kulttuuri ja liikunta
 • Lapsiperheet
 • Nuoret
 • Työ ja yrittäminen
 • Uudet asukkaat

Koulunmäen uusi C-rakennus on malliesimerkki modernista koulurakentamisesta

Vuonna 2025 valmistuu Äänekosken Koulunmäen koulun uusi C-rakennus, joka on monin tavoin malliesimerkki modernista koulurakentamisesta. 21 miljoonan euron investoinnissa huomioidaan laajasti ympäristöasiat ja energiatehokkuus. Kierrätyksen ja energiansäästön lisäksi rakennuksen monikäyttöisyys on tärkeässä roolissa. Rakennuksen ulkoasu on moderni ja tyylikäs ja käytössä on uusinta tekniikkaa, mutta luokkahuoneet itsessään ovat hyvin perinteiset.

24.10.2023

Pohjoisen Keski-Suomen kunnat toivovat työllisyysalueen toteutumista ”Alueen perustamistyötä on tehty hyvässä yhteistyössä”

Työllisyyspalveluiden järjestämisvastuu siirtyy kunnille vuoden 2025 alusta. Pohjoisen Keski-Suomen 13 kuntaa, Hankasalmi, Kannonkoski, Karstula, Kinnula, Kivijärvi, Konnevesi, Kyyjärvi, Laukaa, Pihtipudas, Saarijärvi, Uurainen, Viitasaari ja Äänekoski, ovat perustamassa omaa, kuntien yhteistä työllisyysaluetta, jonka vastuukuntana olisi Äänekosken kaupunki.

Äänekosken Vuoden Uusyrittäjä pääsi valtakunnalliseen finaaliin! – Äänestä suosikkisi voittoon!

Yrittäjänpäivänä julkaistu Äänekosken vuoden uusyrittäjä KX-Treeshears Oy:n toimitusjohtaja Kimmo Tossavainen etenee valtakunnallisen kilpailun finaaliin. Suomen Uusyrityskeskukset ry palkitsee vuosittain valtakunnallisen Vuoden Uusyrittäjän. Raadin valitseman Vuoden Uusyrittäjän lisäksi palkitaan yleisön suosikki avoimella äänestyksellä. Omaa suosikkiaan voi äänestää netissä 26.9.-8.10.2023.

26.9.2023

Tervetuloa Äänekosken HYVÄÄ KASVUA -hyvinvointitaitojen opetussuunnitelman julkaisutilaisuuteen

Äänekosken ja Kauniaisten kaupunki julkaisevat yhteistyössä Positive Education Oy:n kanssa kehitetyn hyvinvointitaitojen opetussuunnitelman, joka lahjoitetaan vapaasti kaikkien Suomen koulujen käyttöön. Äänekosken HYVÄÄ KASVUA -hyvinvointitaitojen opetussuunnitelman julkaisutilaisuus järjestetään ke 20.9.2023 klo 14-16 kaupungintalon valtuustosalissa. Julkaisutilaisuuteen ovat kaikki kiinnostuneet tervetulleita mukaan ja mukaan pääsee myös etäyhteyksin!

22.8.2023

Äänekosken lukion urheiluakatemiatoiminnan tarjoamat mahdollisuudet - Tervetuloa Äänekosken lukion ja Jyväskylän urheiluakatemian iltaan 5.9.2023

Äänekosken lukion ja Jyväskylän urheiluakatemian valmentajien ja vanhempien ilta järjestetään tiistaina 5.9.2023 klo 18-20 Äänekosken lukion liikuntasalissa. Lukion aulassa on tarjolla kahvia ja pientä purtavaa klo 17.30 alkaen. Paikalle ovat tervetulleita äänekoskelaisten urheiluseurojen edustajat ja valmentajat sekä toisella asteella opiskelevien urheilevien nuorten vanhemmat. Illan tarkoituksena on tuoda esille Äänekosken lukion tarjoamat mahdollisuudet urheiluakatemiatoiminnan kautta tapahtuvaan tavoitteelliseen harjoitteluun ja käydä keskustelua urheiluvalmennukseen liittyvistä asioista.

Äänekosken taidemuseon kesänäyttely ”Antero Salminen - katoamispistettä etsimässä” on retrospektiivi ja kunnianosoitus edesmenneelle taiteilija, professori Antero Salmiselle

Äänekosken taidemuseon kesänäyttely ”Antero Salminen - katoamispistettä etsimässä” avataan 14.6.2023. Muistonäyttely arvostetusta taiteilijasta ja professorista Antero Salmisesta (1939-2003) peilaa hänen merkittävää tieteellistä ja taiteellista uraansa. Näyttelyssä - kuten Salmisen elämässäkin - kohtaavat tiede ja taide.

12.6.2023