Korkeakouluopinnot käynnistyvät taas - liiketoimintaa ja kasvatustiedettä alueiden tarpeisiin

Osaamisen kehittäminen korkeakouluopintojen avulla halutaan tehdä eri puolilla Keski-Suomea mahdollisimman helpoksi. Siksi Jyväskylän ammattikorkeakoulu ja Jyväskylän yliopisto tarjoavatkin yhdessä avointa korkeakouluopetusta Keski-Suomen seutukaupungeissa. Opintoryhmät pyörivät Jämsässä, Keuruulla, Pihtiputaalla, Saarijärvellä, Viitasaarella ja Äänekoskella.

Tarjottavat opinnot perustuvat alueellisiin tarvekartoituksiin ja niillä pyritään vastaamaan työnantajien olemassa oleviin osaamistarpeisiin esimerkiksi varhaiskasvatuksessa ja sairaanhoidossa.

– Varhaiskasvatuksen opettajista on joka puolella suuri pula ja vuonna 2030 voimaantuleva lakimuutos lisää sitä entisestään.  Alueilla haetaan nyt monin tavoin ratkaisuja tilanteeseen. Pohjoiseen Keski-Suomeen päätettiinkin perustaa nyt oma ryhmä kasvatustieteen perusopinnoille yhteistyössä Äänekosken kaupungin kanssa, Muru Linjala JYU avoimesta kertoo. JAMK reagoi puolestaan sairaanhoitajapulaan Lähihoitajasta sairaanhoitajaksi -polkuopinnoilla.

– Sairaanhoitajapula näkyy JAMKilla työnantajien yhteydenottoina. Lähihoitajasta sairaanhoitajaksi -polkuopinnot tarjoavat hyvän mahdollisuuden aloittaa pätevöityminen työn ohella, mikä tekee niistä opiskelijalle houkuttelevan, Maarit Korva JAMKilta sanoo.

Monipuolisiin yritysten ja organisaatioiden tarpeisiin soveltuvina opintoina Jyväskylän yliopiston avoin yliopisto tuo koko maakuntaan tarjolle liiketoimintaosaamisen perusopinnot. JAMK tarjoaa seutuopintoihin taloushallinnon opinnoista kirjanpidon ja taulukkolaskennan.

Työnantajien kannattaa tukea opiskelua

Äänekosken kaupungin opetus- ja kasvatusjohtaja Ville Härtsiä muistuttaa opiskelun hyödyistä sekä opiskelijan, työnantajan että koko alueen näkökulmasta. – Alueella tarjottavien opintojen kautta työnantajien on mahdollista pätevöittää henkilöstöä ja avata työntekijöille polkuja haastavampiin tehtäviin. Henkilöstöä voi myös kannustaa opiskelemaan niitä aloja, joissa työnantajalla on rekrytointihaasteita, Härtsiä sanoo. – Työnantajat voisivat tukea opiskelua vaikkapa tarjoamalla mahdollisuutta opiskella työajalla, osallistumalla opiskelukustannuksiin tai tarjoamalla opiskeluvälineitä ja tiloja. Työnantaja voi tarjota opiskelijalle myös mentoritukea tai toimeksiantoja opintoihin liittyviin kehittämistehtäviin. Tästä hyötyy koko organisaatio, Härtsiä jatkaa.

Kaikille avoimia - tavoitteellisesti tai omaksi iloksi, ryhmän tuella   

Avoimet korkeakouluopinnot ovat kaikille avoimia iästä ja pohjakoulutuksesta riippumatta. Opinnot ovat osia yliopisto- ja ammattikorkeakoulututkinnoista, joten mikäli opiskelija haluaa jatkaa myöhemmin tutkintokoulutukseen, hän voi hakea opintojen sisällyttämistä tutkintoon.

Korkeakouluopinnot seutukaupungeissa toteutetaan siten, että niitä voi tehdä esimerkiksi työn tai muiden opintojen ohella.

– Opiskelu omalla paikkakunnalla kokoontuvassa ryhmässä mahdollistaa vertaistuen ja yhdessä opiskelun. Vaikka opetus olisi verkkovälitteistä, ryhmässä käydyt keskustelut lisäävät oppimiseen syvyyttä, sanoo Muru Linjala JYU avoimesta.

Ilmoittaudu opintoihin  

Ilmoittautuminen opintoihin on käynnissä. Opinnot alkavat tammi-helmikuussa 2022.

Jyväskylän yliopiston avoin yliopisto: avoin.jyu.fi/seutuopinnot

JAMK: jamk.fi/seutuopinnot

Lisätiedot: 

JAMK Maarit Korva, suunnittelija p. 040 561 2555 maarit.korva@jamk.fi

JYU avoin Muru Linjala, koulutuspäällikkö p. 040 746 3223 muru.linjala@jyu.fi

Mainos "Korkeakouluopintoja kotikulmillasi".

Uutinen julkaistu 13.12.2021, muokattu 13.1.2022 klo 08:14

Uutisia Äänekoskelta

  • Kaikki
  • Asuminen ja ympäristö
  • Hallinto ja päätökset
  • Ikääntyneet
  • Kasvatus ja koulutus
  • Kulttuuri ja liikunta
  • Lapsiperheet
  • Nuoret
  • Työ ja yrittäminen
  • Uudet asukkaat

Nuorten kesä Äänekoskella 2023 - Tule mukaan toimintaan!

Äänekosken kaupungin nuorisopalvelut järjestää kivaa tekemistä nuorille kesällä 2023! Luvassa on mm. nuorten leiri, yhdessä tekemistä ja pelaamista sekä lukuisia retkiä ja toimintapäiviä. Liikkuvan nuorisotyön Kesäkaara näkyy, kuuluu ja kulkee Äänekosken alueella arkisin, Etsivät nuorisotyö palvelee myös kesällä ja Suolahden nuorisotilat ovat avoinna myös kesällä. Ilmoittaudu ja tule mukaan kesätoimintaan!

31.5.2023

Äänekoskella ilmastotekojen äärellä – Tietoa ja taidetta 19.4.2023

Osana Koskelan 80-vuotisjuhlaviikkoa kaupungintalolla vietettiin 19.4.2023 ”Äänekoskella ilmastotekojen äärellä – Tietoa ja taidetta” -tapahtumaa! Ympäristötoimen väki esitteli Äänekosken kaupungin tekemää kunnianhimoista ja strategista ilmastotyötä. Tavoitteena on 80 prosentin päästövähennykset vuoteen 2030 mennessä, mikä on viisi vuotta edellä kansallisista tavoitteista. Ympäristö- ja ilmastovahtisivustolle on koottu kaikki konkreettiset toimenpiteet, mitä ilmaston eteen on tehty, mitä on suunniteltu ja mitkä ovat kesken.

24.4.2023

Keski-Suomen hyvinvointialueen Äänekosken kouluterveydenhuollon tiedot (15.2.2023)

Kouluterveydenhoitaja on terveyden edistämisen asiantuntija koulussa. Hän vastaa hoitotyön asiantuntijuudesta opiskeluhuollossa. Terveydenhoitajan tehtävät liittyvät kouluyhteisöön ja ympäristöön, yksittäiseen oppilaaseen ja perheeseen sekä monialaiseen yhteistyöhön. Kouluterveydenhoitaja osallistuu opiskeluhuoltoryhmiin, opiskeluhuoltosuunnitelman laatimiseen sekä kouluyhteisön terveellisyyden ja turvallisuuden edistämiseen ja seurantaan.

15.2.2023

Asukkaat olivat yksimielisiä kaavoittamisen iltapäivässä Suolahdessa: Kukkulanmäen alue on oikea helmi

Äänekosken kaupungin kaavoittamisen iltapäivän 8.2.2023 työpajan aiheena oli Suolahden Kukkulan ja lähiympäristön asemakaavan muutos. Tavoitteena on saada tämän vuoden aikana alueesta kaavaluonnokset ja vanhat kaavamääräykset päivitetään ajantasaisiksi. Äänekosken kaupunki halusi hyvissä ajoin jo ennen luonnosten laatimista osallistaa asukkaita ja kuulla heidän toiveitaan, joita alueen kaavoittamisessa otetaan huomioon.

10.2.2023

Äänekoski-lisän myöntämisen perusteita yhdenmukaistettiin muiden kuntakokeilukuntien kanssa: ”Näemme pienissä yrityksissämme kasvupotentiaalin”

Jyväskylän työllisyyden kuntakokeilun kunnat, eli Äänekoski, Jyväskylä, Laukaa ja Muurame, yhdenmukaistivat työllistämisen kuntalisän myöntämisen periaatteensa. Äänekoskella muutokset astuvat voimaan 1.3.2023 alkaen. Muutokset aiempaan ovat kuntakokeilun kunnissa melko pieniä. Merkittävin muutos on kuitenkin se, että jatkossa yksinyrittäjien on helpompi palkata yrityksensä ensimmäinen työntekijä.

9.2.2023