Koronarokotusten eteneminen Äänekoskella, tilanne 24.8.2021

Ensirokotuksen on saanut noin 12 300 ja tehosterokotteen noin 8 100 äänekoskelaista. Rokotusaikoja voivat varata kaikki 12 vuotta täyttäneet. Aikoja rokotuksiin on hyvin tarjolla. Koronatapausten määrä kääntyi loppukesästä kasvuun koko Suomessa, joten koronarokotuksen ottamista suositellaan vahvasti.

Rokotettuja on Äänekoskella vähemmän kuin muualla Keski-Suomessa. Ikäihmisten rokotuskattavuus on hyvällä tasolla, mutta alle 50-vuotiaiden rokotuksiin tarvitaan parannusta. Ensirokotteen on saanut noin 12 300 kuntalaista ja kaksi rokoteannosta saaneita on noin 8 100. Aikoja ensirokotuksiin on hyvin tarjolla. Koronatapausten määrä kääntyi loppukesästä kasvuun koko Suomessa, joten koronarokotuksen ottamista suositellaan vahvasti. Vaikka koronatilanne on tällä hetkellä Äänekoskella rauhallinen, aikaisemmat kokemukset ovat osoittaneet, että tautitapaukset voivat ryöpsähtää nopeastikin.

Ajanvaraus on avoinna kaikille vähintään 12 vuotta täyttäneille äänekoskelaisille. Jos nuori ei ole terveydenhuollon ammattihenkilön arvion mukaan kykenevä päättämään rokotuksestaan itse, rokottamiseen kysytään suostumus huoltajilta. Jos nuorella on useampi kuin yksi huoltaja, suostumus tarvitaan kaikilta huoltajilta. Kirjallinen lupalomake löytyy THL:n sivulta tai alla olevasta linkistä:

https://thl.fi/documents/533963/6240821/THL_Huoltajan_suostumus_nuoren_koronarokotukselle_FI_06082021_Tulostus.pdf/4d672b80-27b0-a7af-62d8-4f05d2d65b8b?t=1628582031925

Äänekoskella järjestetään kouluilla ja oppilaitoksissa koronarokotuspäivä 12 vuotta täyttäneille koululaisille ja opiskelijoille. Koulujen ja oppilaitosten rokotuspäivään ei tarvitse varata aikaa etukäteen. Tarvittaessa huoltajien suostumukset on toimitettava koulun ohjeen mukaisesti ennen rokotuspäivää.

Koronan sairastaneet henkilöt voivat ottaa rokotteen 6 kuukauden kuluttua sairastamisesta. Raskaana oleva voi halutessaan ottaa koronarokotteen, eikä hedelmällisyyshoitoja tarvitse siirtää koronarokotteen vuoksi. Myös koronarokotteen varoaika muihin rokotteisiin on poistunut.

Asiakkaiden on itse varattava ensimmäinen rokotusaikansa sähköisesti tai soittamalla keskitettyyn ajanvaraukseen. Kaikki sähköisessä ajanvarauksessa olevat ajat on tarkoitettu ensirokotteiden saajille. Rokotuspaikka on Äänekosken terveyskeskus, Terveyskatu 8, ellei erikseen toisin mainita.

Rokotusaikoja luodaan järjestelmään sitä mukaa, kun saadaan varmistus rokotteiden toimituksesta. Soittamisen sijasta vapaita aikoja kannattaa seurata sähköisestä ajanvarauksesta, jonne peruutusten ja rokotteiden saatavuuden paranemisen myötä saattaa aikoja vapautua lähipäivillekin. Huom! Sähköinen ajanvaraus on päivitetty uuteen versioon tiistaina 24.8.2021. Vanhalla sähköisellä ajanvarauksella tehtyjä varauksia ei voi perua uudella ohjelmistoversiolla, vaan ne on tehtävä soittamalla keskitettyyn ajanvaraukseen! Alla linkki sähköiseen asiointiin ja omahoitoon:

https://www.aanekoski.fi/sosiaali-ja-terveyspalvelut/terveyspalvelut/sahkoinen-asiointi-ja-omahoito

Mikäli ohjelma ei lataudu kunnolla, tyhjennä välimuisti. Avattuasi linkin, klikkaa ylimpänä olevasta otsakkeesta ”Sähköinen ajanvaraus”. Päästäksesi varaamaan aikaa, klikkaa "Jatka palveluun".

Valitse palvelusta toiminnoksi ”Rokotus” ja varauksen syyksi ”Covid19 rokotus”. Sen jälkeen valitse toimipaikaksi valikosta se toimipiste, missä haluat rokotuksen tapahtuvan. Valtaosa rokotuksista on Äänekosken terveysasemalla. Viikoille 35-36 on suunniteltu rokotuksia myös muihin taajamiin, joten silloin myös toimipaikka täytyy muistaa valita ja tarkastaa, mihin varauksen on tehnyt.

Mikäli et valitse ”Päivä” -kohtaan tiettyä päivää, järjestelmä tarjoaa siihen tämän päivän. Klikkaamalla kohtaa ”Hae ajat”, järjestelmä näyttää kaikki tulevat vapaat ajat. Valitse itsellesi sopiva aika ja klikkaa ”Varaa”. Täytä tietosi varausvahvistukseen. Valitse varauksen syyksi rokotus, varauksen syytä ei tarvitse erikseen kuvailla. Käyttöehdot hyväksyttyäsi klikkaa ”Vahvista”. Halutessasi voit tulostaa itsellesi varausvahvistuksen. ”Sulje”- kohdasta painettuasi voit poistua ohjelmasta. Saat muistutuksen varauksesta tekstiviestinä ilmoittamaasi numeroon ja/tai sähköpostiisi, riippuen siitä, mitkä vaihtoehdot olet valinnut. 

Varauskoodin avulla voit tarvittaessa perua varauksesi. Peruuttaessasi aikaa, ohjelma pyytää vielä varmistamaan peruutuksen klikkaamalla ”Peruuta aika” ja vielä klikkaamaan ”Kyllä” kysymykseen ”Haluatko varmasti perua ajan?”. Peruutettuasi ajan voit palata takaisin ajanvaraukseen tai poistua suoraan rastilla ohjelmasta. Huomiothan, että aiemmalla sähköisellä ajanvarauksella tehtyjä varauksia ei voi perua uudella ohjelmistoversiolla, vaan ne on tehtävä puhelimitse soittamalla keskitetyn ajanvarauksen numeroon 020 632 2821.

Mikäli sinulla ei ole mahdollisuutta varata tai perua aikaa sähköisesti, voit varata (tai perua) ajan soittamalla Äänekosken ajanvarausnumeroon, puh 020 632 2821. Numero palvelee ma-to klo 8-15.30 ja pe klo 8-14.

Tehosterokotukseen ajan (2.rokotus) asiakas saa ensimmäisen rokotuksen yhteydessä. Rokotteiden suositeltu annosväli on edelleen 12 viikkoa, mutta rokotteiden riittävyydestä riippuen rokotusväliä voidaan lyhentää minimissään kahdeksaan viikkoon.

Mikäli varattu tehosterokotusaika on tarve vaihtaa, sen voi tehdä ainoastaan soittamalla terveyskeskukseen – älä siis itse varaa korvaavaa aikaa sähköisesti!

EU:n koronatodistukset ovat nyt saatavilla Omakannassa. Todistuksen koronarokotuksista, testituloksesta ja sairastetusta koronataudista saa kanta.fi –sivulta. Kirjautuminen vaatii verkkopankkitunnusten tai mobiilivarmenteen käyttöä.

Rokotusten etenemisen varmistamiseksi joudumme antamaan pitkäaikaissairauksien kontrolliajat tavallista pidemmälle. Tarvittaessa sairauden oireiden vaikeutuessa, ota yhteyttä terveyskeskukseen kontrolliajan nopeuttamiseksi. Akuutissa tilanteessa hakeudu päiväpolille tai päivystykseen.   

Rokotustiedotteita julkaistaan www-sivuilla vähintään kerran viikossa. Uusimmat tiedotteet löytyvät parhaiten Äänekosken kaupungin etusivun kohdasta Äänekosken kaupungin ajankohtaiset koronatiedotteet. Koska valtakunnalliset ohjeistukset muuttuvat välillä tiuhaankin, ajantasaiset tiedot kannattaa katsoa aina viimeisimmästä tiedotteesta.

Lisätietoa koronarokotteista saa THL:n verkkosivuilta osoitteesta:

https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/ajankohtaista/ajankohtaista-koronaviruksesta-covid-19/tarttuminen-ja-suojautuminen-koronavirus/rokotteet-ja-koronavirus/oma-koronarokotus-miten-miksi-ja-milloin-

Lisätietoja:

Ylilääkäri Keijo Lukkarinen, p. 040 500 4313, keijo.lukkarinen@aanekoski.fi

Tartuntatautivastaava / Osastonhoitaja Riina Kainu, p. 020 632 2485, riina.kainu@aanekoski.fi

Muokattu 24.8.2021