Koronarokotusten eteneminen Äänekoskella, tilanne 4.6.2021

Ensirokotuksen on saanut noin 8 500 äänekoskelaista. Rokotusaikoja voivat riskiryhmien lisäksi varata perusterveet vähintään 40 vuotta täyttäneet. Ensi viikolla varaus laajenee seuraavaan ikäryhmään.

Tällä hetkellä rokotusaikoja voivat sairauden perusteella riskiryhmiin kuuluvien lisäksi varata kaikki perusterveet vähintään 40 vuotta täyttäneet kuntalaiset. Äänekoskelle tulevien rokotteiden määrä on lisääntynyt ja tällä hetkellä aikoja on hyvin tarjolla, joten aikoja voivat varata ensi viikosta (vko 23) alkaen myös 30-39-vuotiaat.

Koronan sairastaneet henkilöt voivat ottaa rokotteen 6 kuukauden kuluttua sairastamisesta. Raskaana oleva voi halutessaan ottaa koronarokotteen eikä hedelmällisyyshoitoja tarvitse siirtää koronarokotteen vuoksi. Myös koronarokotteen 7-14 vuorokauden varoaika muihin rokotteisiin on poistunut.     

Vakavalle koronavirustaudeille altistavista sairauksista löytyy tarkempaa tietoa 16.4.2021 julkaistussa tiedotteessa. 65 vuotta täyttäneet voivat valita ensirokotteeksi AstraZenecan rokotteen tai muun sillä hetkellä tarjolla olevan rokotteen. Sen sijaan alle 65-vuotiaiden ei ole mahdollista valita AstraZenecan rokotetta.

Asiakkaiden on itse varattava ensimmäinen rokotusaikansa joko sähköisesti tai soittamalla keskitettyyn ajanvaraukseen. Tehosterokotukseen ajan (2.rokotus) asiakas saa ensimmäisen rokotuksen yhteydessä. Mikäli varattu tehosterokotusaika on tarve vaihtaa, sen voi tehdä ainoastaan soittamalla terveyskeskukseen – älä siis itse varaa korvaavaa aikaa sähköisesti! Kaikki sähköisessä ajanvarauksessa olevat ajat on tarkoitettu ensirokotteiden saajille.

Rokotusajat toivotaan varattavan ensisijaisesti sähköisesti. Aikoja on varattavissa noin kolmeksi viikoksi eteenpäin. Rokotuspaikka on Äänekosken terveyskeskus, Terveyskatu 8.

Rokotusaikoja luodaan järjestelmään sitä mukaa, kun saadaan varmistus rokotteiden toimituksesta. JOS AIKOJA EI NÄY JÄRJESTELMÄSSÄ VAPAINA, NIITÄ EI OLE VARATTAVISSA SILLÄ HETKELLÄ PUHELIMITSEKAAN! Soittamisen sijasta vapaita aikoja kannattaa seurata sähköisestä ajanvarauksesta, jonne peruutusten myötä saattaa yksittäisiä aikoja vapautua lähipäivillekin. Alla linkki sähköiseen asiointiin ja omahoitoon:

https://www.aanekoski.fi/sosiaali-ja-terveyspalvelut/terveyspalvelut/sahkoinen-asiointi-ja-omahoito 

Avattuasi linkin, klikkaa ylimpänä olevasta otsakkeesta ”Sähköinen ajanvaraus”.

Valitse ajanvarauksen toiminnoksi palvelutuoteluokan valikosta ”Rokotusajanvaraus”. Sen jälkeen klikkaa ”Siirry ajanvaraukseen” palkkia. Valitse ”Palvelu”-kohtaan Covid19 rokotus. Halutessasi voit muuttaa ”Kellonaikaan” itsellesi sopivan kelloaikavälin (esim. 13.00-15.00) tai jättää valmiin kelloaikavälin näkyviin.

Tämän jälkeen klikkaa kohtaa ”Hae vapaat ajat”. Ne päivät, joilla on vapaita aikoja, näkyvät vihreinä. Valitse seuraavaksi kalenterista klikkaamalla päivä, jolloin haluamasi vastaanottoaika tulisi olla.

Valitsemasi päivän vapaat ajat näkyvät kalenterin alapuolella. Valitse haluamasi aika klikkaamalla ”Valinta”-ruutu valituksi. Lopuksi paina ”Tee ajanvaraus” painiketta ja täytä tietosi varaukseen. Varauskoodi kannattaa laittaa talteen, sen avulla voi tarvittaessa myös perua sähköisen varauksensa.

Mikäli sinulla ei ole mahdollisuutta varata aikaa sähköisesti, voit varata ajan soittamalla Äänekosken ajanvarausnumeroon, puh 020 632 2821. Numero palvelee ma-to klo 8-15.30 ja pe klo 8-14.

Työelämässä olevien kannattaa kysyä rokotusvaihtoehdoista myös omalta työnantajaltaan, sillä osa työnantajista on tehnyt sopimuksen koronarokotusten toteuttamisesta työterveyshuoltonsa kanssa. Työterveyshuolloissa noudatetaan samaa rokotusjärjestystä, mitä terveyskeskuksessa.

Ensirokotteen on saanut noin 8 500 kuntalaista. Rokotusten etenemisen varmistamiseksi joudumme valitettavasti siirtämään pitkäaikaissairauksien kontrolliaikoja tavallista pidemmälle. Tarvittaessa sairauden oireiden vaikeutuessa ota yhteyttä terveyskeskukseen kontrolliajan nopeuttamiseksi, akuutissa tilanteessa hakeudu päiväpolille tai päivystykseen.

Rokotustiedotteita julkaistaan www-sivuilla vähintään kerran viikossa. Uusimmat tiedotteet löytyvät parhaiten Äänekosken kaupungin etusivun kohdasta Äänekosken kaupungin ajankohtaiset koronatiedotteet. Koska valtakunnalliset ohjeistukset muuttuvat välillä tiuhaankin, ajantasaiset tiedot kannattaa katsoa aina viimeisimmästä tiedotteesta.

Lisätietoa koronarokotteista saa THL:n verkkosivuilta osoitteesta:

https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/ajankohtaista/ajankohtaista-koronaviruksesta-covid-19/tarttuminen-ja-suojautuminen-koronavirus/rokotteet-ja-koronavirus/oma-koronarokotus-miten-miksi-ja-milloin-

Lisätietoja:

Ylilääkäri Keijo Lukkarinen p. 040 500 4313, keijo.lukkarinen@aanekoski.fi

Apulaisylilääkäri Marju Tammelin p. 040 549 3120, marju.tammelin@aanekoski.fi

Tartuntatautivastaava / osastonhoitaja Riina Kainu, p. 020 632 2485, riina.kainu@aanekoski.fi

Muokattu 4.6.2021