Koronarokotusten eteneminen Äänekoskella, tilanne 5.10.2021

Ensirokotteen on saanut noin 13 300 kuntalaista ja kaksi rokoteannosta saaneita on hieman yli 10 700. Aikoja rokotuksiin on hyvin tarjolla. Täysin rokotettuna saat suojaa vakavalta koronavirustaudilta ja vältyt toistuvalta koronatestaukselta lievissä oireissa. Samalla autat myös suojaamaan muita. Immuunipuutteisiin otetaan yhteyttä terveyskeskuksesta kolmannen rokotusajan sopimiseksi.

https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/ajankohtaista/ajankohtaista-koronaviruksesta-covid-19

Rokotettuja Äänekoskella on vähemmän kuin muualla Keski-Suomessa. Ikäihmisten rokotuskattavuus on hyvällä tasolla, mutta nuorten aikuisten rokotuksiin tarvitaan parannusta. Rokotuksiin tulee varata aika etukäteen. Myös tehosterokotusajan voi varata sähköisesti. Tehosterokoteajan voi varata aikaisintaan kuuden viikon päähän ensimmäisen rokotteen saamisesta.

Ajanvaraus on avoinna kaikille vähintään 12 vuotta täyttäneille äänekoskelaisille. Jos nuori ei ole terveydenhuollon ammattihenkilön arvion mukaan kykenevä päättämään rokotuksestaan itse, rokottamiseen kysytään suostumus huoltajilta. Jos nuorella on useampi kuin yksi huoltaja, suostumus tarvitaan kaikilta huoltajilta. Kirjallinen lupalomake löytyy THL:n sivulta tai alla olevasta linkistä:

https://thl.fi/documents/533963/6240821/THL_Huoltajan_suostumus_nuoren_koronarokotukselle_FI_06082021_Tulostus.pdf/4d672b80-27b0-a7af-62d8-4f05d2d65b8b?t=1628582031925

Koronan sairastaneet henkilöt voivat ottaa rokotteen 6 kuukauden kuluttua sairastamisesta. Raskaana oleva voi halutessaan ottaa koronarokotteen, eikä hedelmällisyyshoitoja tarvitse siirtää koronarokotteen vuoksi. Myös koronarokotteen varoaika muihin rokotteisiin on poistunut.

Asiakas saa ajan tehosterokotukseen (2.rokotus) 12 viikon päähän ensimmäisestä rokotteesta, mutta asiakas voi halutessaan itse lyhentää rokotteiden annosvälin 6-8 viikkoon.  

Alla linkki sähköiseen asiointiin ja omahoitoon:

https://www.aanekoski.fi/sosiaali-ja-terveyspalvelut/terveyspalvelut/sahkoinen-asiointi-ja-omahoito

Sähköisestä ajanvarauksesta on julkaistu 23.9.2021 ”ajankohtaista koronasta”-sivulla erillinen ohje. Mikäli sinulla ei ole mahdollisuutta varata tai perua aikaa sähköisesti, voit varata (tai perua) ajan soittamalla Äänekosken ajanvarausnumeroon, puh 020 632 2821. Numero palvelee ma-to klo 8-15.30 ja pe klo 8-14.

HUOM! Mikäli et pääsekään varaamallesi ajalle, muistathan perua sen joko sähköisesti tai soittamalla ajanvaraukseen!

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on suositellut kuntia tarjoamaan kolmannen koronarokoteannoksen immuunipuutteisille henkilöille. Äänekosken terveyskeskus ottaa yhteyttä niihin, jotka Keski-Suomen keskussairaalan ohjeen mukaisesti kuuluvat tähän riskiryhmään ja sopii ajan kolmannen rokotteen saamiseksi, asiakas ei itse voi varata ko. aikaa sähköisesti. Kolmatta annosta ei anneta vielä alle 30-vuotiaille miehille.

EU:n koronatodistukset on saatavilla Omakannassa. Todistuksen koronarokotuksista, testituloksesta ja sairastetusta koronataudista saa kanta.fi –sivulta. Kirjautuminen vaatii verkkopankkitunnusten tai mobiilivarmenteen käyttöä.

Rokotusten etenemisen varmistamiseksi joudumme antamaan pitkäaikaissairauksien kontrolliajat tavallista pidemmälle. Tarvittaessa sairauden oireiden vaikeutuessa, ota yhteyttä terveyskeskukseen kontrolliajan nopeuttamiseksi. Akuutissa tilanteessa hakeudu päiväpolille tai päivystykseen.   

Rokotustiedotteita julkaistaan www-sivuilla vähintään kerran viikossa. Uusimmat tiedotteet löytyvät parhaiten Äänekosken kaupungin etusivun kohdasta Äänekosken kaupungin ajankohtaiset koronatiedotteet.

Lisätietoa koronarokotteista saa THL:n verkkosivuilta osoitteesta:

https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/ajankohtaista/ajankohtaista-koronaviruksesta-covid-19/tarttuminen-ja-suojautuminen-koronavirus/rokotteet-ja-koronavirus/oma-koronarokotus-miten-miksi-ja-milloin-

Lisätietoja:

Ylilääkäri Keijo Lukkarinen, p. 040 500 4313, keijo.lukkarinen@aanekoski.fi

Apulaisylilääkäri Marju Tammelin, p. 040 549 3120, marju.tammelin@aanekoski.fi

Tartuntatautivastaava / Osastonhoitaja Riina Kainu, p. 020 632 2485, riina.kainu@aanekoski.fi

Muokattu 15.10.2021