Koronarokotusten toteuttaminen Äänekoskella

Tiedote 10.2.2021

Äänekosken terveyspalveluissa etulinjan henkilöstö on saanut ensimmäiset koronarokoteannokset. Myös hoivayksiköiden asiakkaiden ja henkilöstön ensimmäisistä rokoteannoksista on annettu valtaosa. Hoivapalveluiden asiakkaiden rokotuksia jatketaan vielä viikoilla 7 ja 8.

Kotona asuvien riskiryhmien rokotukset aloitetaan viikolla 8. Itsenäisesti kotona asuville yli 80-vuotiaille tarjotaan rokotusaikoja henkilökohtaisesti. Äänekosken kaupungin työntekijä soittaa kaikille 80 vuotta täyttäneille ja heitä vanhemmille henkilöille (noin 1 400 henkilöä) ja sopii samalla rokotusajan Äänekosken terveysasemalle. Soitot tehdään arkisin klo 8-16 välillä 15.2.2021 alkaen. Rokotusaikoja tarjotaan 23.2.2020 alkaen.

Kotihoidon piiriin kuuluvat asiakkaat saavat koronarokotteet kotihoidon käyntien yhteydessä. Asiakkaat saavat tiedon rokotuspäivästä kotihoidon kautta.

70–79-vuotiaiden (n. 2 500 henkilöä) tarkemmista rokotusaikatauluista ja ajanvarauksen avautumisesta tiedotetaan tarkemmin myöhemmin. Rokotukset pystytään aloittamaan todennäköisesti maaliskuun aikana. 70 vuotta täyttäneitä rokotetaan suositusten mukaisesti Pfizerin ja Modernan rokotteilla, jotka tutkitusti toimivat ikääntyneillä parhaiten.

Yli 70-vuotiaiden kanssa samassa taloudessa asuvat ovat oikeutettuja saamaan rokotteen samassa aikataulussa. Heille varataan oma rokotusaika. Kaikkien alle 70-vuotiaiden rokotuksissa käytetään Astra Zenecan rokotetta.

Alle 70-vuotiaiden riskiryhmään kuuluvien rokotukset alkavat viikolla 8

Alle 70-vuotiaiden perussairautensa vuoksi riskiryhmiin kuuluvien rokotukset aloitetaan todennäköisesti viikolla 8 ja puhelinajanvaraus avataan ensi viikolla. Henkilöt, joilla on vaikealle koronavirustaudille erittäin voimakkaasti altistava sairaus tai tila, rokotetaan ensin. Tällaisia on mm. elinsiirto tai kantasolusiirto, aktiivisessa hoidossa oleva syöpätauti, vaikea puolustusjärjestelmän häiriö (esim. perna poistettu), vaikea krooninen munuais- tai keuhkosairaus, lääkehoitoinen tyypin 2 diabetes sekä Downin oireyhtymä aikuisilla.

Tämän jälkeen vuorossa ovat ne alle 70-vuotiaat henkilöt, joilla on vaikealle koronavirustaudille altistava sairaus tai tila. Tällaisia on jatkuvaa lääkitystä vaativa astma, vaikea sydänsairaus (mm. sydämen vajaatoiminta, EI kuitenkaan pelkkä verenpainetauti), aivohalvaus tai muu hengitystä haittaava neurologinen sairaus tai tila, vaikea krooninen maksasairaus, tyypin I diabetes tai lisämunuaisen vajaatoiminta, vaikea uniapnea, psykoosisairaus, sairaalloinen lihavuus (painoindeksi eli BMI yli 40) sekä immuunipuolustusta heikentävä lääkehoito autoimmuunisairauteen (esim. reuma).

Muun 16 vuotta täyttäneen väestön (noin 10 000 henkilöä) rokotukset aloitetaan loppukeväällä. Ne toteutetaan THL:n ohjeistaman rokotusjärjestyksen mukaisesti, mutta sitä ei ole vielä julkistettu.

Rokotusten etenemiseen vaikuttaa merkittävästi rokotteiden saatavuus. Ensiannoksia on saatu ja annettu tähän mennessä noin 100/viikko. Mikäli rokotetoimitukset toteutuvat suunnitellusti, viikosta 7 lähtien niitä annetaan 200–300 kappaletta viikossa.

Kaikki Suomessa käytössä olevat koronarokotteet vaativat kaksi rokoteannosta. Kansallinen rokotusasiantuntijaryhmän ohjeen mukaisesti kaikkien koronarokotteiden annosväli on pidennetty 12 viikkoon.

Lisätietoa koronarokotuksesta saa Äänekosken kaupungin korona-sivuilta sekä Äänekosken kaupungin facebook-sivuilta.

Lisätietoja:

Keijo Lukkarinen
Ylilääkäri
Äänekosken terveyskeskus
040 500 4313
keijo.lukkarinen@aanekoski.fi

Riina Kainu
tartuntatautivastaava / osastonhoitaja
020 632 2485