Kotitalouksien korkeisiin sähkökustannuksiin on saatavilla helpotusta

Verotuksessa tehtävän sähkövähennyksen voi jo saada verokortille tammi-huhtikuulta arvioidun sähköenergian kustannusten mukaisesti. Täyden korvauksen saa, mikäli kustannukset ovat 6000 euroa tuolta ajalta. Tutustu sähkövähennykseen verottajan verkkopalvelussa. Pienituloisille suunnattu Kelan väliaikainen sähkötuki on myös jo haettavissa. Siihen tarvitaan kuitenkin liitteeksi lasku tammi-huhtikuun ajalla käytetystä sähköenergiasta. Lisätietoa ja hakuohjeet Kelan sivulla.

Kertakorvaus lausuntokierroksella

Näitä täydentämään hallitus on esittänyt sähkön kertakorvausta, joka olisi puolet 90 euron omavastuun ylittävästä sähköenergiasta ja perusmaksusta. Korvausta maksettaisiin heille, jotka maksavat sähköstä yli 10 senttiä kilowattitunnilta, ja enimmäismäärä on 700 euroa/kk. Korvausta voi saada neljältä kuukaudelta takautuvasti.

Samankaltaista korvauskäytäntöä valmistellaan myös asunto-osakeyhtiöille, joiden lämmitys perustuu sähköön ja lämmityssähkön kustannuksista vastaa asunto-osakeyhtiö. 

Kertakorvauksesta ei ole vielä päätöstä, joten  korvauksen yksityiskohdat voivat vielä muuttua. Lue lisää työ- ja elinkeinoministeriön sivulta.

Lisätietoja:

Ylen uutinen 10.1.2023:  "Putositko kärryiltä sähkötukiviidakossa? Katso tästä nopeasti, mitä erilaisia tukia sinä voit sähkölaskuihisi saada

Muokattu 16.1.2023