Rokoteaikataulu Keski-Suomessa

Tiedote 14.1.2021

Tällä viikolla Keski-Suomen sairaanhoitopiirin alueella on saatu useimmissa kunnissa kuten Äänekoskella hyvin käyntiin koronapotilaita etulinjassa hoitavan henkilöstön rokotukset. Tämän ryhmän rokotukset saadaan useimmissa kunnissa hoidettua tämän viikon aikana. 

Rokotteita saadaan Suomeen aluksi vain rajoitetusti ja siksi niitä on alkuun mahdollista tarjota vain tietyille kohderyhmille. Väestön massarokotukset pyritään Suomessa aloittamaan viikolla 6. Rokotusten yksityiskohdista (eli miten eri alueilla rokotukset käytännössä toteutetaan) tiedotetaan asukkaita heti, kun asiasta saadaan tarkempia yksityiskohtia.

THL:n esitys rokotejärjestykseksi

Rokotejärjestys määräytyy lääketieteellisin perustein.

1. Koronapotilaita hoitava terveydenhuollon henkilöstö sekä ympärivuorokautisen hoivan henkilöstö ja asukkaat

1. Teho-osastojen henkilökunta
2. Todettuja tai epäiltyjä covid-19-potilaita hoitavien vuodeosastojen ja päivystysosastojen sekä ensihoidon henkilökunta
3. Todettuja tai epäiltyjä covid-19-potilaita hoitavien infektiovastaanottojen henkilökunta, koronanäytteenottojen henkilökunta ja koronavirusdiagnostiikkaa tekevä laboratoriohenkilökunta
4. Sosiaalihuollon asumispalvelujen ja laitoshoidon tehostetun palvelun toimintayksikköjen eli ympärivuorokautisen hoivan henkilökunta ja asukkaat (ryhmiä 3 ja 4 voidaan rokottaa samaan aikaan)5. Kriittinen sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstö rajatusti, esimerkiksi elinsiirtoyksikköjen henkilökunta

2. Ikääntyneet ja henkilöt, joilla on vakavalle koronavirustaudille altistavia perussairauksia

1. 80-vuotiaat ja sitä vanhemmat, mukaan lukien samassa taloudessa asuvat omaishoitajat
2. 75–79-vuotiaat, mukaan lukien samassa taloudessa asuvat omaishoitajat
3. 70–74-vuotiaat, mukaan lukien samassa taloudessa asuvat omaishoitajat.
4. Alle 70-vuotiaat, joilla on vakavalle koronavirustaudille erittäin voimakkaasti altistava sairaus. Vakavalle koronavirustaudille erittäin voimakkaasti altistavia sairauksia ovat esimerkiksi krooninen vaikea munuaissairaus, vaikea elimistön vastustuskykyä heikentävä tila (elinsiirto, akuutti syöpähoito) ja vaikea krooninen keuhkosairaus.
5. Alle 70-vuotiaat, joilla on vakavalle koronavirustaudille altistava sairaus. Vakavalle koronavirustaudille altistavia sairauksia ovat esimerkiksi sepelvaltimotauti ja kirroottinen maksasairaus.

3. Muu väestö

Muun väestön rokotusten aikataulu määritellään myöhemmin. Lapsia ei rokoteta vielä, sillä lasten rokotuksista ei ole vielä kertynyt tietoa riittävästi.

Lue lisää rokotuksista THL:n sivuilta.

Lisätietoja:

Keijo Lukkarinen
Ylilääkäri
Äänekosken terveyskeskus
040 500 4313
keijo.lukkarinen@aanekoski.fi

Muokattu 18.1.2021