Valtio tukee öljylämmitysjärjestelmän vaihtamista uusiutuvan energian vaihtoehtoihin, Äänekoski kannustaa mukaan!

Vihreä Uusiutuva Äänekoski -hanke kohdentaa tiedotusta valtion tuesta öljylämmityksen vaihtamisessa uusiutuviin energiamuotoihin Äänekoskelaisille kotitalouksille. Kotitaloudet, jotka ilmoittavat rakennusrekisterissä lämmitysmuodokseen öljylämmityksen, saavat asiasta kirjeen lähiaikoina.

Valtion Öljystä uusiutuviin-avustusta voi hakea jatkuvasti marraskuuhun 2022 asti tai kunnes määrärahat loppuvat. Tukea voi hakea myös takautuvasti kustannuksiin, jotka ovat syntyneet 1.6.2020 jälkeen.

Tukea vaihtamiseen voi saada jopa 4000€, kun öljylämmitys vaihdetaan maalämpöpumppuun, ilma- vesipumppuun tai kaukolämpöön. Muihin uusiutuvan lämpöenergian ratkaisuihin tukea voi saada 2500€. Nyt on siis oiva aika miettiä, onko oma öljykattila tulossa lähivuosina tiensä päähän ja millä se kannattaa korvata. Jokainen voi tehdä ilmastoystävällisiä tekoja omassa elämässään ja nyt se kannattaa!

Pyydämme, että taloudet, jotka tekevät, tai ovat jo tehneet lämpöjärjestelmän vaihtamisen öljystä uusiutuviin ilmoittaisivat siitä lomakkeella tai soittamalla rakennusvalvonnan puhelinviestipalveluun (vastaajan puhelinnumero on 040 594 1398).

Ajantasaisen rakennusrekisterin ylläpitäminen on tärkeä osa kuntarekisterikokonaisuutta. Öljylämmitteisten rakennusten määrän seuraaminen on tärkeää myös kasvihuonekaasupäästöjen laskennan vuoksi.

Öljylämmityksellä isot ilmastovaikutukset Äänekoskella

Öljylämmityksen ilmastovaikutukset ovat niin koko Suomessa, kuin Äänekoskella suuret. Öljylämmitys on Äänekoskella toiseksi suurin kasvihuonekaasupäästöjen lähde ja ne olivat 10.9t CO2e vuonna 2018. Kaupungin tavoite on luopua öljylämmityksestä omissa kiinteistöissään järjestelmällisesti ja tavoitteena on lopettaa energian tuotanto polttamalla vuoteen 2030 mennessä.

Äänekosken kaupunki on sitoutunut vähentämään kasvihuonekaasupäästöjään 80% vuoteen 2030 mennessä. Päästövähennykset lasketaan vuoden 2007 päästöistä. Työtä on vielä paljon, että tavoitteessa onnistutaan, vaikka päästöt ovatkin vähentyneet vuodesta 2007. Lisätietoa Äänekosken päästötilanteesta.

Öljystä uusiutuviin -avustuksesta saa lisätietoa Keski-Suomen energiatoimiston energianeuvonnasta. Energianeuvoja auttaa sopivan energiaratkaisun löytämisessä sekä energiaremontin kilpailutuksessa. 

Energia-asiantuntija
Jouni Järvinen
0505289766
jouni.jarvinen@benet.fi

Lisätietoja myös näistä linkeistä:

https://energianeuvonta.fi/oljysta-uusiutuviin/
https://www.ely-keskus.fi/oljylammityksen-vaihtajalle

https://www.motiva.fi/koti_ja_asuminen/oljylammityksen_vaihtajalle

https://www.ymparisto.fi/fi-FI/Asuminen/Uusi_avustus_oljylammityksen_vaihtoon__t(58425

Muokattu 5.11.2020