Vuoden 2024 europarlamenttivaalit Äänekosken kaupungissa

Euroopan parlamentin jäsenten vaalit eli europarlamenttivaalit toimitetaan touko-kesäkuussa 2024. Europarlamenttivaalien vaalipäivä sunnuntaina 9.6.2024 klo 9–20. Ennakkoäänestys kotimaassa 29.5.–4.6.2024 ja ulkomailla 29.5.–1.6.2024.

Yleinen ennakkoäänestys 

Kotimaan yleinen ennakkoäänestys toimitetaan ajanjaksolla 29.5.–4.6.2024. 

Äänekosken kaupungin alueella sijaitsevat yleiset ennakkoäänestyspaikat ja näiden aukioloajat ovat seuraavat:

 • Äänekosken kaupungintalo, Hallintokatu 4, 44100 Äänekoski  

ke–pe 29.–31.5.2024 kello 10–18
la–su 1.–2.6.2024 kello 10–14
ma–ti 3.–4.6.2024 kello 10–18 

 • Suopunki, Riihijärvenkatu 2 A, 44200 Suolahti 

ke–pe 29.–31.5.2024 kello 10–18
la–su 1.–2.6.2024 kello 10–14
ma–ti 3.–4.6.2024 kello 10–18 

 • Sumiaisten kirjasto, Koulutie 6, 44280 Sumiainen  

ke–to 29.–30.5.2024 kello 14–18 

 • Konginkankaan kirjasto, Kauppatie 2, 44400 Konginkangas 

ma–ti 3.–4.6.2024 kello 14–18 

Vaalipäivän äänestys 

Europarlamenttivaalien vaalipäivä on sunnuntai 9.6.2024. 

Vaalipäivän äänestyspaikat ovat äänestäjille avoinna kello 9–20. 

Äänioikeutettu saa vaalipäivänä äänestää vain siinä äänestyspaikassa, joka on merkitty äänioikeusrekisteriin hänen kohdalleen. Tämä äänestyspaikka ilmenee äänestäjälle postitetusta ilmoituskortista. Äänioikeutettu voi selvittää paikan myös täältä: Europarlamenttivaalit 2024 (aanestyspaikat.fi)

Äänekosken kaupungin äänestysalueet ja näiden äänestyspaikat ovat seuraavat: 

 • 001 Äänekoski - Kaupungintalo, Hallintokatu 4 
 • 002 Markkamäki - Poken Opinahjon toimipaikka, Opinahjontie 1 
 • 003 Suolahti - Suolahden yhtenäiskoulu, Telakkakatu 15 
 • 004 Honkola - Honkolan koulu, Hujakontie 8 
 • 005 Konginkangas - Konginkankaan koulu, Kansakoulutie 1a 
 • 006 Sumiainen - Sumiaisten koulu, Koulutie 4a 

Laitosäänestys 

Laitosäänestys järjestetään ajanjaksolla 29.5.–4.6.2024. 

Äänestys suoritetaan erikseen ilmoitettavana aikana seuraavissa laitoksissa: 

 • Palvelutalo Tukipuu, 
 • Äänekosken terveysaseman sairaala, 
 • Piilolan palvelukeskus, 
 • Eerolankadun palvelutalo, 
 • Esperi Hoivakoti Pukkimäki, 
 • Onnikoti Koivu, 
 • Palvelukoti Attendo Tallisaari, 
 • Hoivakoti Kotisatama, 
 • Keski-Suomen vammaispalvelusäätiön Lehtolan ja Marianpolun asunnot, 
 • Konginkankaan palvelukeskus ja Sumiaiskoti. 

Laitosäänestykseen ei tarvitse ilmoittautua. 

Kotiäänestys 

Kotiäänestykseen tulee ilmoittautua. 

Kotiäänestys järjestetään henkilöille, joiden kyky liikkua tai toimia on siinä määrin rajoittunut, etteivät he pääse äänestys- tai ennakkoäänestyspaikkaan ilman kohtuuttomia vaikeuksia. Kotiäänestys toimitetaan ennakkoäänestyspäivinä kello 9 ja 20 välisenä aikana. 

Kotiäänestyksen yhteydessä voi äänestää myös kotiäänestykseen oikeutetun kanssa samassa taloudessa asuva omaishoidon tuesta annetussa laissa tarkoitettu omaishoitaja, jos kyseinen kunta on merkitty äänioikeusrekisterissä hänen kotikunnakseen. 

Kotiäänestykseen ilmoittaudutaan keskusvaalilautakunnalle kirjallisesti tai puhelimitse, osoite Hallintokatu 4, 44100 Äänekoski taikka puh. 040 740 7311 tai 040 574 2881. Ilmoittautumisia puhelimitse otetaan vastaan arkipäivisin maanantaista perjantaihin klo 8–16, ei kuitenkaan perjantaina 10.5.2024. Ilmoittautumisen on oltava perillä viimeistään tiistaina 28.5.2024 kello 16 mennessä. Ilmoittautumislomaketta on saatavilla Äänekosken kaupungin www-sivuilta (www.aanekoski.fi) ja Äänekosken kaupungintalon palvelupisteestä (Hallintokatu 4, ala-aula). 

Selvitys henkilöllisyydestä 

Vaalilain mukaan äänestäjä on velvollinen esittämään selvityksen henkilöllisyydestään. Siksi äänestäjän on ehdottomasti otettava äänestyspaikalle mukaan henkilöllisyystodistus, joka voi olla poliisin myöntämä henkilökortti, passi, ajokortti taikka vastaava kuvallinen asiakirja.

Lue lisää vaaleista vaalit.fi -sivuilta

Uutinen julkaistu , muokattu 30.5.2024 klo 12:12

Uutiset

 • Kaikki
 • Asuminen ja ympäristö
 • Hallinto ja päätökset
 • Hyvinvointi ja tuki
 • Ikääntyneet
 • Kasvatus ja koulutus
 • Kulttuuri ja liikunta
 • Lapsiperheet
 • Nuoret
 • Työ ja yrittäminen
 • Uudet asukkaat

Arviointikertomus: Äänekosken kaupungin toiminta ja talous ovat hyvässä kunnossa

Äänekosken kaupunginvaltuusto hyväksyi 10.6.2024 tarkastuslautakunnan arviointikertomuksen vuodelta 2023. Arviointikertomus osoittaa, että Äänekosken kaupungin toiminta on sujunut hyvin, vaikka kunnissa ja valtakunnallisesti on eletty haastavien olosuhteiden keskellä. Raportti tuo esiin kaupungin onnistumisia, mutta myös joitakin kehitettäviä osa-alueita ja tunnistettuja riskejä. Erityisen positiivista on, että tarkastuslautakunta on kuunnellut myös nuorten arvokkaita näkemyksiä kaupungin yhteiseen päätöksentekoon.

Maakuntavaltuusto hyväksyi Keski-Suomen liiton tilinpäätöksen ja toimintakertomuksen

Keski-Suomen maakuntavaltuusto hyväksyi Keski-Suomen liiton vuoden 2023 tilinpäätöksen ja toimintakertomuksen yksimielisesti ja kiitosten kera. Maakuntavaltuuston puheenjohtaja Riitta Mäkinen iloitsi Äänekosken lukiolla järjestetyn kokouksen avaussanoissaan Keski-Suomen liiton kautta viime vuoden aikana myönnetystä poikkeuksellisen suuresta aluekehitysrahoituksesta. Hän kantoi samalla erityistä huolta Keski-Suomen työllisyystilanteesta ja kuntien taloustilanteesta.

Vuoden 2025 alusta työnantajat saavat palvelua Pohjoisen Keski-Suomen työllisyysalueelta - Tervetuloa infotilaisuuteen!

Työllisyyspalveluiden järjestämisvastuu siirtyy valtiolta kunnille 1.1.2025 alkaen. TE-palveluiden siirtyminen kunnille on merkittävä ja uusi lakisääteinen tehtävä. Tavoitteena on edistää tehokkaasti työnhakijoiden ja työnantajien kohtaamista! Järjestämme uudistuksesta kaikille avoimet, samansisältöiset infotilaisuudet ti 4.6. ja ke 5.6.2024 klo 10 etäyhteyksin. Myös alueen yrittäjät ovat lämpimästi tervetulleita mukaan!

Karhunlähteen päiväkoti täyttää 50 vuotta

Karhunlähteen päiväkodilla vietettiin viime viikolla päiväkodin viisikymppisiä ja nykyinen rakennus täyttää 40 vuotta. Koko talon väki ja perheet ovat juhlineet monin tavoin. Henkilökunta kokosi jumppasaliin upean näyttelyn, joka on läpileikkaus päiväkodin eri vuosikymmeniltä 70-luvulta tähän päivään. Esillä on eri aikakausilta tuttuja leluja, kirjoja, lehtileikkeitä ja valokuvia sekä muuta päiväkodin esineistöä. Lapset vanhempineen saivat tutustua näyttelyyn jäätelötarjoilun kera.

Äänekoski etenee kohti kestävämpää elämää

Suomen Ympäristökeskus julkaisu vuoden 2022 kasvihuonepäästöt. Tilastojen mukaan Äänekoskella kasvihuonepäästöt ovat laskeneet keskivertoa enemmän. Vuoden 2006 huippuvuodesta päästöt ovat laskeneet maanlaajuisesti 36% ja Hinku-kuntien keskimääräinen päästövähennys oli 40%, kun Äänekosken päästöjen vähennys on jopa 44%. Keski-Suomesta suurimpiin päästövähennyksiin ylsi Jämsä ja jaetulle kakkossijalle Äänekoski pääsi yhdessä Jyväskylän kaupungin kanssa.

Kouluruualle tunnustusta - Äänekoskella lapset syövät ”diplomiruokaa”!

Äänekosken kaikille seitsemälle peruskoululle on myönnetty Kouluruokadiplomit. Äänekoskella on hyvää yhteistyötä ruokapalveluiden, koulujen ja päiväkotien välillä. Tätä yhteistyötä halutaan kehittää edelleen ja on tärkeää, että kaikki aikuiset lasten ja nuorten ympärillä osallistuvat ruokakulttuurin kehittämiseen ja arvostamiseen. Äänekoskella on erittäin laadukas kouluruoka ja diplomi on myös kunnianosoitus pitkäjänteiselle ja arvokkaalle työlle. Ensi viikolla diplomeita juhlitaan jokaisessa peruskoulussa herkkujälkkärillä!

Asukaskyselyn mukaan Äänekoskella ollaan tyytyväisiä kaupungin peruspalveluihin

Äänekosken kaupungin uudistettu asukaskysely toteutettiin nyt toista kertaa. Äänekosken Kiinteistönhoito Oy:n ja kaupungin yhdessä tuottamiin palveluihin oltiin edellisvuotta tyytyväisempiä. Peruspalveluiden järjestämisessä ja jätteiden lajittelumahdollisuuksissa on onnistuttu hyvin. Lisäksi Äänekoskella ollaan tyytyväisiä kattaviin harrastusmahdollisuuksiin. Asukaskyselyllä kaupunki saa arvokkaita kehitysehdotuksia ja suuntaviivoja toimintaansa ja palvelujen kehittämiseen.

Julkinen turvallisuustiedote jaetaan kotitalouksiin Äänekoskella

Äänekosken tehdasalueen toimijoiden ja Keski-Suomen pelastuslaitoksen julkinen turvallisuustiedote jaetaan kotitalouksiin Äänekosken seudulla 8.5.2024. Kotitalouksiin jaetaan yhteensä lähes 11 000 turvallisuustiedotetta, minkä lisäksi tiedotteita jaetaan Äänekosken kouluihin, kauppoihin, hyvinvointialueen toimipisteisiin, kaupungintalolle sekä kaupungin infopisteisiin, kuten Äänekosken kirjastoille. Turvallisuustiedote sisältää tietopaketin suuronnettomuusvaroista, väestön varoittamisesta, turvallisuustoimenpiteistä sekä toimintaohjeet kansalaisille suuronnettomuustilanteessa.

Muutoksia apuvälinepalveluiden puhelinnumeroihin ja palveluaikoihin

Keski-Suomen hyvinvointialueen apuvälinepalveluiden toiminnan kehittämisen johdosta maanantaina 6.5. pohjoiseen Keski-Suomeen tulee apuvälinepalveluille uusi puhelinnumero, Kyllön ja Palokan terveysasemien apuvälinepalveluiden puhelinnumerot yhdistyvät sekä Keuruun apuvälinepalveluiden palveluajat muuttuvat. Kehitystyön tavoitteena on pala palalta yhdenmukaistaa ja parantaa hyvinvointialueen apuvälinepalveluiden toimintaa, saavutettavuutta ja laatua.