Suolahden taidekokoelma

Suolahden taidekokoelma käsittää maalauksia, piirustuksia, grafiikkaa, veistoksia ja mitalitaidetta. Tällä hetkellä on luetteloituna noin 130 teosta. Kokoelmaa ei kartuteta aktiivisesti, mutta lahjoitukset ovat tervetulleita. Osa kokoelman teoksista on tilaustöitä. Teoksia on hankittu sekä ammatti- että harrastajataiteilijoilta. Kokoelman teosten yleisin aihepiiri on Suolahti, sen maisemat, luonto ja rakennettu ympäristö, paikkakunnan asukkaat, suolahtelainen työ sekä historiallisesti tärkeät tapahtumat.

Kuvataidetta on sijoitettu eri puolille Suolahtea: kirjastoon, päiväkoteihin, kouluihin ja vanhainkotiin sekä keskustan puistoalueille. Kokoelman tunnetuin teos on satamassa tervehtivä pronssinen Lastaajat -veistos, joka on kuvanveistäjä Tapio Junnon käsialaa vuodelta 1982. Se valmistui Suolahden kaupungin 50-vuotisjuhlaan. Veistos kunnioittaa suolahtelaisten puutavaran lastaajien työtä.

Toinen kaupungin puistoalueella sijaitseva teos on JR 50:n sotaanlähdön muistomerkki. Kiveen on kiinnitetty JR 50:n ja sen eri joukko-osastojen muistolaatat. Muistomerkki on pystytetty kesäkuussa 1991 vanhalle asemalle, Asematorin laitaan, josta 1939 ja 1941 lähdettiin sotaan.