Olga Kolari & Maria Ojanperä: Globaali kantele

Milloin

To 28.9.2023
klo 19

Missä

Suolahtisali
Sirkanpolku 3
44200 Suolahti

Mitä

Musiikki

Kenelle

Matkailijat, kuntalaiset

Järjestäjä

Äänekosken kulttuuritoimi
0401947982
Lisätietoja järjestäjän verkkosivuilta
Sähköposti: kulttuuri@aanekoski.fi

Voimansa yhdistäneiden keskisuomalaisten kanteletaiturien Olga Kolarin ja Maria Ojanperän Globaali kantele -konsertti Suolahtisalissa 28.9. klo 19 tuo esiin modernia kanteleelle sävellettyä musiikkia. Globaali ja paikallinen, suomalainen ja kansainvälinen kohtaavat konsertissa toisensa.

Konsertissa kuullaan kaksi kantaesitystä sekä mielenkiintoinen kirjo kanteleelle sovitettua musiikkia mm. Astor Piazzollalta. Kantaesitykset ovat itävaltalaisen Mathias Schmidhammerin ja Karstulan pelimannisuvusta ponnistaneen Niilo Oikarin käsialaa.

Ojanperä ja Kolari ovat valinneet konserttiin monipuolisen ohjelman, jonka keskipisteessä on klassinen musiikki kanteleelle. Kantele on nuori ja lupaava taidemusiikin soitin, joka elää hyvin mielenkiintoista vaihetta: niin soittimet kuin sen ohjelmisto kehittyvät yhä. Soittotekniikat monipuolistuvat ja uutta musiikkia syntyy kanteleelle koko ajan lisää. Taiteilijat kokevat missiokseen tehdä tätä kehitystä tunnetummaksi ja näkyvämmäksi.

Ohjelma on rajattu aikaan, jolloin konserttikantele nykymuodossaan on ollut olemassa, eli 1920-luvusta lähtien. Fokus on vahvasti nykyisyydessä, joten ohjelmassa kuullaan aikamme säveltäjien, mm. Markus Fagreuddin ja Kai Niemisen teoksia. Tärkeässä roolissa on myös 1970-1980-luvun kanteleen uudistaja Martti Pokela ja Hannu Syrjälahti. Heidän musiikista muodostuu kantelistien ohjelmiston perusta opinnoissa, tutkinnoissa ja kilpailuissa, kantelekirjallisuuden omat klassikot.
Kantele pääsee myös vuoropuheluun sähkökitaran ja syntettisaattorien kanssa. Arto Vidgrenin ideoima Glassification viittaa Philip Glassiin ja pieniin minimalistisiin aihioihin, joista sähkökitaran, elektroniikan ja kanteleen yhteinen improvisaatio saa alkunsa.

Maria Ojanperä on musiikin maisteri ja musiikkipedagogi, joka opettaa kanteletta kanteleensoittoa Äänekoskella, Saarijärvellä ja Jyväskylässä. Olga Kolari on Äänekoskella asuva multi-instrumentalisti. Vierailevina muusikkoina Glassification-improvisaatioon osallistuvat Henry Kolari ja Arto Vidgren. Myös säveltäjä Mathias Schmidhammer saapuu Itävallasta seuraamaan teoksensa ensi-iltaa.

Tervetuloa sukeltamaan globaalin ja modernin kanteleen maailmaan!

Konsertin kesto n. 100 min

Liput ennakkoon alk. 18 € tiketti.fi
https://www.tiketti.fi/olga-kolari-maria-ojanpera-suolahtisali-aanekoski-lippuja/91899
ja tuntia ennen ovelta 20 €, mikäli jäljellä

Paikat ovat numeroimattomia istumapaikkoja.