Äänekoskelaisuus

Äänekoski-printti
Tervetuloa Äänekoskelle! Täällä asuminen on helppoa, edullista ja turvallista. Elämäntyylinä äänekoskelaisuus kiteytyy rentouteen ja kiireettömyyteen. Äänekoskella voit elää sitä parempaa arkea ja nauttia arjen helppoudesta.

Äänekoskelaisena oleminen on helppoa. Voit lähteä kauppaan itsesi näköisessä asussa ja tunnistat tuttavat auton perusteella. Täällä ei makseta parkkimaksuja, jumiteta liikenneruuhkissa ja keskustasta löytyvät monipuoliset palvelut eri tarpeisiin. Tyypillinen äänekoskelainen elää turvallisessa ympäristössä perheen kanssa sekä viihtyy luonnossa. Metsä ja vesistöt ovatkin ylpeyden aiheita, joista kerrotaan myös muualla asuville. Paljasjalkainen äänekoskelainen ei puheessaan käytä tunnistettavaa murretta, mutta tilanteen salliessa puheeseen lisätään ”het”. Het-sana ei välttämättä tarkoita heti, vaan se on täytesana, jolla voidaan esimerkiksi korostaa asioita tai sitä voidaan käyttää ihan muuten vain.

Kun valitset Äänekosken kotikaupungiksi, moni saattaa kysyä miksi. Me vastaamme kaupunkistrategiamme mukaisesti miksi ei? Äänekoskella vastakohtien kauneuden näkee kaikkialla teollisuuden ja luonnon yhdistyessä saumattomasti. Luonnonrauhaa ja ruuhkattomia retkiä voi aistia päivämatkalla, mutta voit valita äänekoskelaisuuden myös elämäntyyliksi. Vuonna 2028 Äänekoskella tavoitellaan olevan Suomen tyytyväisimmät asukkaat. Sitä parempaa arkea viettäviä kuntalaisia kutsutaan äänekoskelaisiksi. Tervetuloa täyttämään ämpärisi ja rakentamaan hyvää elämää tänne biokiertotalouden pääkaupunkiin!

Kaupunki luonnon sylissä - faktoja Äänekoskesta

Alta löydät yleistietoa Äänekoskesta sekä mukavaa nippelitietoa, jolla voit yllättää tuttavat ja miksei tuntemattomatkin. Tiesitkö sinä jo nämä asiat kotikaupungistasi?

 • Yli 18 000 asukasta, eli äänekoskelaista.
 • Äänekoski perustettiin vuonna 1911.
 • Ainut kaupunki suomessa, jossa pääkadun molemmissa päissä on juna-asema.
 • Keski-Suomen ensimmäinen Hinku-kunta.
 • Lähes 3000 mökkiläistä, jotka ovat osa yhteisöä.
 • Aakkosjärjestyksessä viimeinen suomalainen kaupunki suomenkielisten nimien listalla.
 • 169 järveä ja 22,3% Äänekoskesta on vesistöjä.
 • Suomen lyhin joki Kuokanjoki sijaitsee Äänekoskella, sen pituus on 3,5 metriä.
 • Kokonaispinta-ala 1138,44 km2.
 • Keski-Suomen ensimmäinen kansakoulu on perustettu Konginkankaalle.
 • Koivistonkylällä sijaitsee Keski-Suomen ainoa Museotie.
 • Hietaman kirkon on suunnitellut Timo Suomalainen, hän on suunnittelut myös esimerkiksi Temppeliaukion kirkon.
 • Aurajuuston koti on Äänekoskella. Äänekosken Valion tehdas on ainoa paikka Suomessa, missä tuota mielipiteitä jakavaa herkkua valmistetaan.
 • Äänekoskella on oma printti, jonka on suunnitellut paikallinen nuori Kaisla Kujanpää. Printti on toteutettu osallistamalla kuntalaisia kertomaan Äänekosken parhaista puolista ja ikuistamalla ne upeaan kuosiin.

Tutkitusti tyytyväisiä asukkaita

Äänekoskelaiset ovat tyytyväisiä turvalliseen asuinympäristöön, ulkoliikuntamahdollisuuksiin ja lukiokoulutukseen selviää vuonna 2022 tehdyssä tutkimuksessa. Innolinkin toteuttaman muuttajatutkimuksen mukaan Äänekosken kaupunki on onnistunut tärkeiksi koetuissa asioissa, kuten turvallisen asuinympäristön luomisessa ja koulutuksessa.

Positiivisia mielikuvia kotiseudusta

Äänekoskella teetettiin muuttajatutkimus kevään 2022 aikana, jolloin haastateltiin yli 300 paikkakunnalla vakituisesti asuvaa, Äänekoskelle muuttanutta ja kaupungista pois muuttanutta. Tutkimuksen toteutti puhelinhaastatteluina Innolink. Äänekoski on ollut muuttotappio kunta jo pidemmän aikaa ja tutkimuksen tavoitteena oli kartoittaa kohderyhmän mielikuvia Äänekoskesta ja näkemyksiä kaupungin onnistumisesta eri osa-alueilla.

-Asukastyytyväisyys ja niin sanottujen pito- ja vetovoimatekijöiden vahvistaminen ovat tärkeä osa Äänekosken kaupungin strategiaa, sillä ilman asukkaita kaupunki ei voi toimia. Yksi uuden kaupunkistrategiamme Äänekoski-ilmiön painopisteistä on hyvä elämä, jossa tavoitteena on, että vuoteen 2028 mennessä Äänekoskella asuvat Suomen tyytyväisimmät ihmiset. Muuttajatutkimuksen avulla halusimme selvittää, löytyykö taustalta selkeitä syitä, miksi täältä muutetaan pois ja toisaalta miksi useat viihtyvät Äänekoskella, kommentoi elinvoimajohtaja Sari Åkerlund.

Tutkimuksen perusteella mielikuva Äänekoskesta on edelleen vahvasti tehtaaseen ja teollisuuteen painottuva, kun kysytään mitä ensimmäisenä kaupungista tulee mieleen. Teollisuuden vastapainona korostuvat kuitenkin luonto sen eri osa-alueineen sekä kotiseutu. Aiempiin tutkimuksiin verrattuna haju oli huomattavasti pienemmässä roolissa vastauksissa.

Arvioitaessa eri tekijöitä, kaikkien vastaajien keskuudessa parhaat arvosanat (4,2) saivat turvallinen asuinympäristö, ulkoliikuntamahdollisuudet ja lukiokoulutus. Huonoiten arvioinneissa pärjäsivät katujen ja yleisten alueiden kunnossapito (3,1) sekä toimivat liikenneyhteydet (3,0). Arviointiasteikko oli välillä 1-5, joista 1=onnistunut erittäin huonosti ja 5=onnistunut erittäin hyvin.

Kun eri kohderyhmien vastauksia vertaillaan, voidaan huomata, että paikkakunnalta pois muuttaneet ovat antaneet vai yhdelle osa-alueelle keskiarvon alle 3. Tapahtumat ovat saaneet lähtömuuttajilta arvion 2,9 kun taas vastapainoksi kirjasto- ja kulttuuripalvelut sekä ulkoliikuntamahdollisuudet ovat saaneet keskiarvon 4,1.

Vastanneiden keskuudessa erottuvuustekijät olivat selkeitä, luonnonläheisyys (4,1), perheystävällisyys (3,8) ja hyvä sijainti (3,8).

Perhe, sukulaiset ja ystävät vaikuttavat vahvasti asuinpaikan valintaan

Kun Äänekoskelta pois muuttaneilta kysyttiin tärkeintä syytä muuttaa pois, oli vastauksista suurin osa (lähes 70%) melko perinteisiä. Vastauksissa korostuivat syyt, kuten opiskelu- ja työpaikka sekä muutto lähemmäs perhettä, sukulaisia ja ystäviä. Vain kolme prosenttia vastaajista kertoi syyksi halun muuttaa suurempaan kaupunkiin.

Syitä muuttaa Äänekoskelle oli useita ja niistä tärkeimpiä olivat perhe, sukulaiset ja ystävät (29%) sekä paluu kotiseudulle (18%). Hieman yllättäen työn perässä muuttaminen sijoittui kyselyssä vasta kolmannelle sijalle.

Asukastyytyväisyys on korkealla

Tyytyväisyys asumiseen Äänekoskella on korkealla (4,1). Sekä vakituiset asukkaat että tulomuuttajat arvioivat tyytyväisyyttä asumiseen hyvin arvoisanoin ja vastaajista (n=197) 82% on erittäin tyytyväisiä tai tyytyväisiä.

Äänekoskella pysymisen ja takaisin muuttamisen arviot näyttävät myös positiivisilta. Vakituisista asukkaista 88% ja tulomuuttajista 73% arvioi pysyvänsä Äänekoskella jatkossa. Lähtömuuttajista noin puolet (49%) arvioi voivansa muuttaa takaisin Äänekoskelle myöhemmin.

Kysymyksen tuletko jatkossa pysymään Äänekoskella kohdalla avointen vastausten keskuudessa korostui viimeinen asuinpaikka (n 101). Useissa vastauksissa kerrottiin, että vastaajalla on varattu hautapaikka Äänekoskelta sekä tarkoituksesta asua kaupungissa niin kauan, kun henki pihisee.

”En vaihda, muuta kuin hautausmaalle.”

”Tuskin tästä enää tulee lähdettyä, hautapaikkakin on jo varattuna.”

Tutkimuksen tuloksiin voit tutustua tarkemmin täällä (pdf-tiedosto).

Lisätietoja:

Kehityspäällikkö Tanja Sulin
050 440 0813
tanja.sulin@aanekoski.fi

Uudet asukkaat