Äänekosken kaupungin perusinfo

Ilmakuva, jossa järvi näyttää Suomen muotoiselta.

Äänekoski - Tulevaisuus asuu täällä

Äänekoski on monien mahdollisuuksien kaupunki. Äänekoski on pohjoisen Keski-Suomen keskuskaupunki ja biokiertotalouden keskittymä, jossa kesyttämätön luonto ja korkea teknologia kohtaavat. 

Noin 18 000 asukkaan Äänekoski on moderni ja vireä teollisuuskaupunki Keiteleen eteläpäässä, puolen tunnin ajomatkan päässä Jyväskylästä. Kattavat palvelut, monipuolinen kulttuuri- ja urheilutoiminta, toimiva päiväkoti- ja kouluverkosto sekä sujuvat liikenneyhteydet tekevät kaupungista vetovoimaisen ja tarjoavat mahdollisuuden hyvään elämään. Vesistöjen läheisyys antaa omaleimaisen tunnelman ja järviluonto on tärkeä osa kaupungin identiteettiä. 

Äänekosken kaupunki on vakaa työnantaja ja vahvan teollisuuden myötä kaupungin työpaikkaomavaraisuus on jatkuvasti yli 100 prosenttia.

The city of Äänekoski

Äänekoski is a modern and vibrant industrial city on the shores of Lake Keitele, just a half-hour drive from Jyväskylä. In Äänekoski, high technology meets untamed nature.

There are over 1000 companies operating and around 18 000 inhabitants living in Äänekoski. Äänekoski is strongly oriented towards export industries and is the home to many internationally known hi-tech products. Local companies are global leaders in the fields of forestry, bio and technology. The slogan of Äänekoski is: The future lives here. Our secret lies in modern industry, international innovations and successful factories.

A wide range of shops and services, cultural and sports activities, great network of kindergartens and schools, and excellent transport connections make our town attractive. Äänekoski is a real sports and cultural city with something for everyone!

Be captivated by the peace of nature. Äänekoski is a city in the embrace of nature. The lake nature is an important part of our identity. On the shores of Keitele you can do sports, exercise or calm down. The landscapes of Äänekoski can also be seen in the works of Akseli Gallen-Kallela! He immortalized Äänekoski's sparkling lakescapes in his paintings.

The best tips for experiencing Äänekoski can be found at en.visitaanekoski.fi.

Welcome to Äänekoski!

Äänekosken lukuja kuvana.

Kartat (linkki)

Äänekosken kuntakortti (linkki)

Äänekosken kaupungin esite (linkki)   

Eläköön kylät -esite (linkki)

Äänekosken kaupungin Kestävän elämän opas asukkaille (pdf)

Pinta-ala

Maata 884,57 km2
Vettä 253,81 km2

Yht. 1 138,38 m2

Väestö 

Asukasluku (31.12.2023) 17 971

 • Alle 15-vuotiaita 14,2 %
 • 15-64-vuotiaita 56,2 %
 • 65 vuotta täyttäneitä 29,6 %

Veroprosentit

Äänekosken kaupungin vuoden 2024 tuloveroprosentti on 9,20 %.

Kiinteistöveroprosentit:

 • Yleisen kiinteistöveroprosentin alaiset: Maa-alueet 1,30 %, Rakennukset 1,30 %
 • Vakituiset asuinrakennukset 0,60 %
 • Muut asuinrakennukset 1,20 %
 • Voimalaitokset 3,10 %
 • Rakentamaton rakennuspaikka 1,30 %
 • Yleishyödylliset yhteisöt 0,00 %

Yritykset

Suurimpia yrityksiä ovat Valtra Oy Ab, Metsäliitto Osuuskunta / Metsä Wood, Metsä Board Oyj, Metsä Fibre Oy, Nouryon Chemicals Finland Oy, Meconet Oy, Osuuskauppa Keskimaa ja Valio Oy. Yhteensä näissä yrityksissä on noin 3 000 työpaikkaa. Äänekosken kaupunki on myös merkittävä työnantaja ja henkilöstöä kaupunkikonsernin palveluksessa on noin 850.

Suurimmat työnantajat (aakkosjärjestyksessä):

 • Keski-Suomen hyvinvointialue
 • Keski-Suomen vammaispalvelusäätiö
 • Osuuskauppa Keskimaa
 • Metsä Board Oyj
 • Metsä Fibre Oy
 • Metsäliitto Osuuskunta / Metsä Wood
 • Nouryon Chemicals Finland Oy
 • Valio Oy
 • Valtra Oy Ab
 • Äänekosken ammatillisen koulutuksen kuntayhtymä (Pohjoisen Keski-Suomen oppimiskeskus, Poke)
 • Äänekosken kaupunki
 • Äänekosken Kiinteistönhoito Oy
Välimatkoja Äänekoskelle kuvana.

 

Äänekosken kaupunkistrategia

Äänekosken kaupunkistrategiaa 2022-2028 eli Äänekoski-ilmiötä toteutetaan yhdessä asukkaiden kanssa – teemme yhdessä Äänekoskesta ilmiön. Äänekosken kaupunki toteuttaa kaupunkistrategiaansa rohkean avoimesti ja osallistamalla asukkaat mukaan toteuttamaan hyvää elämää, kestävää ympäristöä ja vaikuttavia elinkeinoja. Kutsumme strategiaa Äänekoski-ilmiöksi, ja rohkeasti myös mittaamme sen toteutumista.

Äänekosken kaupunki on päässyt valtiovarainministeriön malliesimerkiksi avoimen hallinnon mukaisessa strategisessa työssään. Olemme päässeet valtiovarainministeriön kutsumana esittelemään työtämme mm. muille kunnille ja OECD-maiden edustajille.

Kaupungin viestinnällä on tärkeä rooli strategian edistämisessä, toteuttamisessa ja näkyväksi tekemisessä. Äänekosken aidot vahvuustekijät tuodaan viestinnässä selkeästi ja konkreettisesti esiin. Puhunta on innostavaa ja kannustavaa, ihmistä ja asukasta lähellä. Äänensävymme on helposti lähestyttävä, jotta saamme kaikki asukkaat mukaan vuoropuheluun.

Järjestämme runsaasti asukkaita osallistavia tilaisuuksia (mm. ilmiökahvit, kyläillat, kaavoittamisen iltapäivät, uusien asukkaiden tervetulotilaisuudet, kyläparlamentin kokoukset), teemme kyselyjä, kuulemisia ja kutsumme kaupunkilaisia mukaan erilaisiin foorumeihin ja työpajoihin.

Äänekosken kaupungin palvelut

Äänekoskella on monipuoliset liikuntatilat ja edulliset harrastusmahdollisuudet. Meiltä löytyy mm. uusi ylipainehalli, Suomen energiatehokkain jäähalli, vastavalmistunut skeittihalli ja Pump Track -rata, juuri laajennettu laskettelukeskus Äänemäki, monitoimiareena Pankkari, Liikuntatalo, kaksi uimahallia, useita maksuttomia frisbeegolfratoja, joista yksi on talvirata, sekä upeat luontopolut ja lukuisat uimarannat. Ja jo marraskuussa päästään hiihtämään ensilumenladulle!

Etenkin lapsiperheiden harrastusmahdollisuudet ovat Äänekoskella loistavat. Vasta avattu skeittihalli ja Pump Track -rata tarjoavat perheen vauhtihirmuille tekemistä. Laskettelukeskus Äänemäessä riittää tekemistä ympäri vuoden. Ilmaiset frisbeegolf-radat tarjoavat loistavatpuitteet harrastamiseen ympäri Äänekoskea.

Äänekoski on kulttuurikaupunki ja jokaiselle on jotakin! Äänekoskella on vireä tapahtumatarjonta kaikenikäisille. Vapaa-aikaa voi viettää niin elokuvateatterissa kuin kulttuurihistoriallisissa puitteissa ympäri kaupunkia – myös Akseli Gallen-Kallelan jalanjäljissä. Uudistetussa Kulttuurikeskus Painotalossa on upeat tilat niin tanssiharrastajille, teatterille kuin konserteille. Äänekosken taidemuseo on auki ympäri vuodenvaihtuvin näyttelyin ja uutta kulttuurihistoriallista museota remontoidaan parhaillaan. Äänekoskella on neljä vireää kirjastoa.

Juuri uudistettu Kulttuurikeskus Painotalo Äänekoskella tarjoaa huikeat puitteet kulttuurista nauttimiseen aivan Äänekosken keskustassa. Nautitpa vapaa-ajallasi musiikista, teatterista tai vaikkatanssista, tule tutustumaan Painotalon monipuolisiin esityksiin!

Kattavat lapsiperheiden palvelut, kuten toimiva päiväkoti-ja kouluverkosto tarjoavat mahdollisuuden hyvään elämään. Meillä on laadukastaja huipputasoista opetusta esiopetuksesta lukioon ja ammattikouluun. Uusi Koulunmäen koulun C-rakennus on esimerkki modernista koulurakentamisesta ja se valmistuu vuonna 2025. Äänekoskella satsataan laadukkaaseen ja hyvään varhaiskasvatukseen ja meillä on uudet päiväkodit ja Koivistoon valmistuu uusi hirsinen päiväkoti vuonna 2024.

Vuoden 2023 aikana Äänekoskelle muuttaneille tarjotaan mahtavia etuja uudella Ämpäreittäin hyvää elämää -kampanjalla. Perinteisen Äänekosken muuttajan etupaketin lisäksi Äänekoskelle muuttava saa ekologisen ämpärin sisältäen useita etuja. 

Äänekoski on tunnettu upeasta luonnostaan. Äänekoskella sijaitsee kaikkiaan 13 Natura-kohdetta. Niihin kuuluu harjualueita, reheviä lintuvesiä ja Hitonhaudan rotkovajoama. Äänekoskella on yhteensä 169 järveä, joista suurin Keitele.

Äänekosken kaupunki tekee pitkäjänteistä ja vaikuttavaa ilmasto- ja ympäristötyötä. Tavoitteena on, että olemme hiilineutraali kaupunki vuonna 2030. Äänekoski toimii suunnannäyttäjänä muille kunnille liittymällä HINKU-verkostoon syksyllä 2019 ensimmäisenä keskisuomalaisena kuntana. Olemme tehneet asukkaillemme Kestävän elämän oppaan, johon on koottu helppoja keinoja arjen rutiinien tunnistamiseen sekä pieniin, omaan elämäntilanteeseen sopiviin muutoksiin kohti kestävämpää arkea.

Äänekoski on kaupunki luonnon sylissä. Meiltä löydät tontteja luonnonrauhasta nauttiville ja omaa rantaa toivoville. Äänekoskella onjatkuvasti 150 omakotitonttia myynnissä ja myös rantatontteja on saatavilla. Meiltä myös vapaa-ajan asuntojen tontit sekä yritystontit.

Äänekoskella on eläviä, persoonallisia ja omaleimaisia kyliä, jotka tarjoavat leppoisaa elämänmenoa sekä kylien asukkaille ettävierailijoille. Pienissä ja idyllisissä yhteisöissä on helppoa olla ja elääomassa rauhassa, mutta samalla monipuoliset palvelut ja vilkkaat kulkuväylät ovat ihan vieressä.

Äänekoski on...

Äänekoski on monien mahdollisuuksien kaupunki. Äänekoski on pohjoisen Keski-Suomen keskuskaupunki ja biokiertotalouden keskittymä, jossakesyttämätön luonto ja korkea teknologia kohtaavat.

Noin 18 000 asukkaan Äänekoski on moderni ja vireä teollisuuskaupunki Keiteleen eteläpäässä, puolen tunnin ajomatkan päässä Jyväskylästä. Kattavat palvelut, monipuolinen kulttuuri- ja urheilutoiminta, toimiva päiväkoti- ja kouluverkosto sekä sujuvat liikenneyhteydet tekevät kaupungista vetovoimaisen ja tarjoavat mahdollisuuden hyvään elämään. Vesistöjen läheisyys antaa omaleimaisen tunnelman ja järviluonto on tärkeä osakaupungin identiteettiä.

Hyviä uutisia Äänekoskella kuullaan tuon tuosta! Äänekosken tehdasuutiset luovat uskoa tulevaan paitsi meillä niin koko Keski-Suomessa ja tuovat elinvoimaa maakuntaan ja koko Suomeen. Äänekoskea tituleerataan nykyään ihmekaupungiksi ja salaisuutemme onkin modernissa teollisuudessa, kansainvälisissä innovaatioissa ja menestyvissä tehtaissa.

Äänekosken kaupunki on vakaa työnantaja ja vahvanteollisuuden myötä kaupungin työpaikkaomavaraisuus on jatkuvasti yli 100 prosenttia.

Äänekosken slogan on osuvasti: Tulevaisuus asuu täällä.

Lisätiedot:

Viestintäsuunnittelija
Suvi Kallioinen
040 621 2653
suvi.kallioinen@aanekoski.fi

  Tietoa Äänekoskesta