Vapaat Äänet kiertue: Jazzin uudet tuulet!

Milloin

To 21.9.2023
Klo 19

Missä

Painotalo, Mikkosali
Kalevankatu 2
44100 Äänekoski

Mitä

Musiikki

Kenelle

Matkailijat, kuntalaiset

Järjestäjä

Äänekosken kulttuuritoimi
0401947982
Lisätietoja järjestäjän verkkosivuilta
Sähköposti: kulttuuri@aanekoski.fi

Vapaat äänet -kiertue tarjoilee Painotalon Mikkosalissa to 21.9. klo 19 kansainvälisen myräkän uutta jazzia ja improvisaatiota, kun tien päälle lähtevät amerikkalais-suomalainen Sir Garrison ja ranskalainen The Litany of The Peaks.

Syntymästään alkaen Sir Garrison on etsinyt ääntä jota voisivat kutsua omakseen.
"Numerossa kolme on voimaa," sanoo basisti Nathan Francis. "Soittaessamme jokainen tukee toistaan synnyttäen hyvin persoonallisen ja aistittavan keskustelun bändin jäsenten välillä. Musiikkimme on heijastus kunnioituksesta luontoa ja toisiamme kohtaan."

Trion voima on havaittavissa heidän debyyttialbumiltaan Let's Call This (2022), joka äänitettiin Konneveden syrjäisellä saarella. "Päätimme äänittää levyn kaukaisessa paikassa luonnon äärellä, jotta äänemme vapautuisi kaupungin kiireestä ja hulinasta. Halusimme tuottaa täysin akustista ja mahdollisimman inhimillistä ja luonnonläheistä soundia," kertoo rumpali Okko Saastamoinen.

Sir Garrisonin musiikki on yhtyeen jäsenten säveltämää, eniten musiikista on vastannut saksofonisti Sami Leponiemi. "Sir Garrison yhdistää meidän kaikkien yksilölliset soittotyylit. Kaikki kunnioittavat toistensa ideoita ja näin yksilöt täydentävät toisiaan tuottaen intiimin, rehellisen ja mukaansatempaavan yhteissoundin."

La Litanie des Cimes – eli huippujen litania – on viulisti Clément Janinet’n 2019 perustama akustinen trio, jossa hänen kanssaan soittavat klarinetisti Elodie Pasquier ja sellisti Bruno Ducret. Janinet’n repetitiiviselle musiikille sukua olevat sävellykset rakentuvat toisiinsa kietoutuneista rytmikudoksista, joiden lähtökohta löytyy yhtä hyvin amerikkalaisesta minimalismista kuin kansanmusiikista. Kappaleet jättävät laajasti tilaa improvisoinnille. Kolmikko viihtyy pitkissä kaarissa ja harmonisessa mietiskelyssä leikitellen näennäisesti hitaiden tempojen kanssa.

La Litanie des Cimes oli yksi vuoden 2020 arvostetun Jazz Migration -kiertueohjelman voittajista. Heidän esikoislevynsä keräsi ylistäviä arvioita ja toisen albumin julkaisee syyskuussa 2023 unkarilainen Budapest Music Center.
Viulistilegenda Didier Lockwoodin koulusta 2007 valmistunut Clément Janinet on ranskalaisen jazzkentän monipuolinen muusikko, joka on viime vuosina saanut huomiota omaperäisten yhtyeidensä ansioista, esimerkikkinä vaikkapa vuonna 2017 perustettu kvartetti O.U.R.S. (Ornette Under The Repetitive Skies). Lahjakas solisti on pitkään soittanut afrikkalaisten muusikoiden kanssa, ehkä näkyvin heistä on basisti Etienne Mbappé & The Prophets. Janinet on soittanut yli 700 konserttia 35 maissa.
Kiertueen yhteistuotanto: Vapaat äänet & Suomen Jazzliitto
Kiertuetta tukevat: MES, AJC, Ranskan Instituutti, Centre National de la Musique, Spedidam

Sir Garrison (FIN-US)
Sami Leponiemi saksofoni
Nathan Francis kontrabasso
Okko Saastamoinen rummut
https://jazzfinland.fi/yhtye/sir-garrison/biografia
https://www.facebook.com/SirGarrison

The Litany Of The Peaks / La Litanie des cimes (FR)
Clément Janinet viulu, sävellykset
Elodie Pasquier klarinetti
Bruno Ducret sello
https://www.clementjaninet.sit e/en

Kuva: © Stan Augris

Konsertin kesto 2 x 45 min. + väliaika

Liput ennakkoon alk. 22 € tiketti.fi
https://www.tiketti.fi/sir-garrison-fin-usa-the-litany-of-the-peaks-fr-painotalo-lippuja/91880
ja tuntia ennen ovelta 25 €, mikäli jäljellä

Paikat ovat numeroimattomia istumapaikkoja.

Alle 10-vuotiaat ilmaiseksi.