Kulttuuri- ja liikuntapalkitsemiset

pokaaleja
Äänekosken kaupunki palkitsee vuosittain hyvin menestyneitä urheilijoita, valmentajia, ohjaajia sekä seuratyössä ja liikunnan parissa ansioituneita henkilöitä tunnustuspalkinnoilla. 

Tunnuspalkintojen lisäksi jaetaan stipendisäännön mukaisesti urheilijoille tai -joukkueille rahastipendit SM-tasolla menestymisestä. 

Kilpailullisen menestymisen ohella vaihtoehtoisena kriteerinä on osassa tunnustuspalkintoja, että valittava on omalla toiminnallaan edistänyt myönteisesti liikuntaa Äänekoskella sekä vienyt positiivisesti Äänekosken imagoa ja liikunnallisuutta maailmalle. 

"Vuoden Liikuntatateko" - palkitaan Keski-Suomen Urheilugaalassa

Keski-Suomen Liikunta ry on vuosittaisessa Keski-Suomen Urheilugaalassa palkinnut kuntien liikuttajia ”Vuoden liikuntateko” palkinnolla. Kukin kunta ehdottaa tähän oman ehdokkaansa. Urheilugaala pidetään seuraavan kerran pe 27.1.2023 Scandic Laajavuoressa.  

Kulttuuri- ja liikuntatoimi pyytää kuntalaisilta ja yhteisöiltä ehdokkaita vuoden 2022 äänekoskelaiseksi liikuntateoksi. Kulttuuri- ja liikuntalautakunta valitsee näiden joukosta joulukuun kokouksessaan Äänekosken ehdokkaan edustamaan Keski-Suomen Urheilugaalaan. Vuonna 2021 Äänekosken liikuntateoksi valittiin ylipainehallin talkooporukka.

Kriteerit: Vuoden Liikuntateko 2022 ehdokas voi olla äänekoskelainen henkilö tai omalla toiminnallaan Äänekoskella merkitsevästi liikuntaa edistänythenkilö, järjestö tai tapahtuma

Ehdota Vuoden Liikuntatateko 2022 näppärästi tästä verkkolomakkeella 

Tai vaihtoehtoisesti voit tulostaa tämän lomakkeen ja toimittaa sen

 • sähköpostilla liikunta.hallinto@aanekoski.fi, otsikkoon merkintä "Vuoden Liikuntateko 2022"
 • postitse Kulttuuri- ja liikuntatoimi, Kalevankatu 2, 44100 Äänekoski, kuoreen merkintä "Vuoden Liikuntateko 2022"

Ehdotuksien oltava perillä keskiviikkona 23.11.2022 klo 23.59 mennessä

Muut liikunnan ja urheilun tunnustuspalkinnot

Kulttuuri- ja liikuntatoimi pyytää urheiluseuroilta esitykset vuoden parhaista urheilijoista, valmentajista/ohjaajista/ seuratoimihenkilöistä sekä liikunnan parissa ansioituneista henkilöistä. Lisäksi palkitsemiskategorioihin 1, 5 ja 6 kaikki kuntalaiset voivat ehdottaa toimijoita alla olevien verkkosivulinkkien kautta. Ehdotusten on oltava perillä ilmoitettuun määräaikaan mennessä. Kulttuuri- ja liikuntatoimisto ei kerää eikä pidä kirjaa eri lajien saavutuksista. Kulttuuri- ja liikuntalautakunta tekee päätökset palkittavista esitysten pohjalta. Mikäli johonkin kategoriaan ei tule esityksiä, palkintoa ei jaeta. 

Tunnustuspalkintojen palkitsemiskategorioissa urheilijoiden, joukkueiden sekä valmentajien/ohjaajien/seuratoimihenkilöiden tulee olla äänekoskelaisia JA edustaa äänekoskelaista urheiluseuraa. Ensisijaisena kriteerinä näissä kategorioissa on kilpailullinen menestys Suomessa merkittävässä asemassa olevassa urheilumuodossa.

Kriteerit: Katso Palkitsemissäännöt (pdf) 

Ehdota Vuoden Urheiluteko 2022

Ehdota Vuoden Urheilija 2022

Ehdota Vuoden Reilun Pelin joukkue 2022

Seuroille: Ehdota kaikki tunnustuspalkintojen saajat tällä tulostettavalla lomakkeella. Toimita ehdotukset

 • sähköpostiin liikunta.hallinto(at)aanekoski.fi skannaamalla, sähköpostin otsikkoon merkintä "Vuoden 2022 urheiluehdotukset" tai
 • postitse kirjekuorella Äänekosken kaupunki, Kulttuuri- ja liikuntalautakunta, Kalevankatu 2, 44100 Äänekoski (Painotalo), kuoreen merkintä "Vuoden 2022 urheiluehdotukset"

Ehdotuksien oltava perillä perjantaina 30.12.2022 klo 15 mennessä

Palkitsemiskategoriat 

1. VUODEN URHEILIJA

 • Hyvin menestynyt vuoden urheilija toimii hyvänä kilpaurheilijan esikuvana
 • Vuoden urheilija -tittelin voi saada vain yhden kerran
2. VUODEN NUORI URHEILIJA
 • Esitetyn nuoren urheilijan tulee olla iältään 14-17-vuotias
 • Arvioinnissa huomioidaan myös lajin kilpailutoiminnan laajuus
 • Perusteluissa huomioidaan lisäksi nuoren positiivisuus, päättäväisyys, yhteistyökyky ja myönteinen asenne elämää kohtaan
3. VUODEN VETERAANIURHEILIJA
 • Esitetyn urheilijan tulee kilpailla veteraanisarjoissa
 • Hän toimii hyvänä esikuvana oman kunnon vaalijasta myös myöhemmällä aikuisiällä
4. VUODEN VALMENTAJA / OHJAAJA / SEURATOIMIHENKILÖ
 • Valmentajan valmennettava urheilija/joukkue menestyy ja kehittyy
 • Ohjaaja tai seuratoimihenkilö on ansioitunut äänekoskelainen urheiluseuratoimija
 • Valmentajan/ohjaajan/seuratoimihenkilön panos on ollut merkittävä urheilijan tai joukkueen tai seuran menestymisen saavuttamiseksi
5. VUODEN REILUN PELIN JOUKKUE
 • Reilun Pelin joukkue noudattaa Reilun Pelin sääntöjä, jotka perustuvat ajatukseen jokaisen ihmisen yhtä suuresta ihmisarvosta ja luottamuksesta pelaajien ja toimijoiden kesken.
6. VUODEN URHEILUTEKO
 • Palkinto voidaan myöntää henkilölle, järjestölle tai tapahtumalle, joka on kuluneen vuoden aikana saavuttanut merkittävän kilpailullisen urheiluteon.
 • Palkinnon voi saada useamman kerran.

Urheilijastipendit

Kaupunki jakaa tunnuspalkintojen lisäksi stipendisäännön mukaisesti urheilijoille tai -joukkueille rahastipendit SM-tasolla menestymisestä. Olympia-, maailmanmestaruus-, Euroopanmestaruus- ja Pohjoismaiden mestaruuskilpailuissa ansioituneet palkitaan erikseen harkinnanvaraisilla stipendeillä.

Kulttuuri- ja liikuntatoimi pyytää urheiluseuroilta esitykset urheilijastipendin saajiksi. Kulttuuri- ja liikuntatoimi ei kerää eikä pidä kirjaa eri lajien saavutuksista. Kulttuuri- ja liikuntalautakunta tekee päätökset palkittavista esitysten pohjalta. Mikäli johonkin kategoriaan ei tule esityksiä, palkintoa ei jaeta. 

Stipendisäännöissä on mainittu myös stipendien suuruudet. Suuruudet ovat voimassa toistaiseksi. Edellytyksenä stipendin myöntämiselle on, että kulttuuri- ja liikuntalautakunnalla on käytettävissään siihen määräraha. 

KriteeritKatso urheilijastipendien stipendisäännöt ja stipendien suuruudet tästä

Seuroille: Urheilijastipendiehdotukset vain kirjallisesti tällä lomakkeella 

 • sähköpostiin liikunta.hallinto(at)aanekoski.fi skannaamalla, sähköpostin otsikkoon merkintä "Vuoden 2022 urheilustipendiehdotukset" tai
 • postitse kirjekuorella Äänekosken kaupunki, Kulttuuri- ja liikuntalautakunta, Kalevankatu 2, 44100 Äänekoski (Painotalo), kuoreen merkintä "Vuoden 2022 urheilustipendiehdotukset"

Ehdotuksien oltava perillä perjantaina 30.12.2022 klo 15 mennessä

Kulttuuripalkinnot

Kulttuuri- ja liikuntalautakunta palkitsee vuosittain ansioituneita kulttuurialan toimijoita Äänekosken kaupungin kulttuuripalkinnolla. Palkinto on myönnetty usein keskisuomalaisen kuvataiteilijan teoksena tai rahapalkintoa. Arvo on ollut 500 – 1000 euroa. Kulttuuri- ja liikuntatoimi pyytää sähköisellä lomakkeella kuntalaisilta ehdotuksia Vuoden Kulttuuripalkinnon saajaksi. Kulttuuri- ja liikuntalautakunta valitsee ehdotusten pohjalta Vuoden Kulttuuripalkinnon saajan.

Kulttuuripalkinnon ovat vuodesta 2007 alkaen saaneet seuraavat:

2007 Ritva ja Risto Lehmusoksa
2008 Jani Sohlman
2009 Kosken Laulu
2010 Erik Relander
2011 Duo Tornado
2012 Kari Dahlblom
2013 Hannu Wacklin
2014 Kömin Teatteri ja Konginkankaan Kotiseutukerho Kömin Kilta
2015 Timo Hytönen
2016 Äänekosken Teatteri
2017 Vanhan Äänekosken kotiseutuyhdistys
2018 Marie Finne-Bray ja Piers Bray
2019 Olga Kolari
2020 Klassikkoteatteri, Ville-Veikko Liekkinen ja Äänekosken Taidepuisto
2021 Pilvi Honka

Ehdotusten jättämisaika on päättynyt pe 30.12.2022 klo 15.00.

Kannustusstipendit

Kulttuuri- ja liikuntalautakunta jakaa kannustusstipendit á 100 euroa nuorille taiteentekijöille. Kulttuuri- ja liikuntatoimi pyytää Ala-Keiteleen musiikkiopistolta, Koskelan kuvataidekoululta, Koskelan Tanssilta ja Äänekosken Teatterin Varjolapsilta esitykset ehdokkaiksi. Kulttuuri- ja liikuntalautakunta päättää ehdotusten pohjalta Vuoden Kulttuurin kannustusstipendien saajat.