Keitele-Museo

Vanha höyryveturi Suolahden asemarakennuksen edessä.
Keitele-Museo on Suolahdessa sijaitseva toiminnallinen erikoismuseo, joka tallentaa Keiteleen vesialueen ja Suolahden seudun rautatieliikenteen perinnettä. Museo kerää ja kunnostaa vanhaa rautatiekalustoa ja pitää sitä käyttökunnossa talkoovoimin. 

Näkyvintä toimintaa ovat pitkin kesää järjestettävät museojunamatkat Lättähatuksi kutsutulla dieselmoottorijunalla. Museon tukikohta on Wanhan Aseman veturitallilla. Sekä vanha asemarakennus että veturitalli ovat suojeltuja kohteita. Keitele-Museo järjestää mm. junaretkiä ja sen Lättähattua voi vuokrata yksityisajoihin. 

Avoinna
Sopimuksen mukaan.

Osoite
Asematori 1, 44200 Suolahti

Yhteydenotot
Antti Virmanen
0400 115 369 (arkisin klo 9-16)
antti.virmanen@aanekoski.fi

keitele-museo.fi

Museojunamatkojen lisäksi Keitele-Museo järjestää yhteistyössä muiden toimijoiden kanssa tapahtumia ja avointen ovien päiviä, jolloin mm. veturitallin alueeseen ja tiloihin pääsee tutustumaan lähemmin. Monissa tapahtumissa on mahdollista kokeilla myös ajoa kolmipyöräresiinalla!

Keitele-Museo poikkeaa perinteisistä museoista siinä, että se on pääasiassa ulkomuseo, jonka museokalustoa ei vain esitellä vaan käytetään edelleen jonkin verran. Museolla on käytössään laaja ratapiha, josta on yhteys valtakunnalliseen rataverkkoon. 

Wanhan Aseman ratapiha on harvinaisuus, sillä siellä kohtaavat niin vesitie, maantie kuin rautatiekin. 

Kalustosta löytyy muutamia ainutlaatuisia kalustoyksiköitä, joita ei tällä hetkellä ole Suomessa yhdessäkään vastaavassa museossa! Ratapihan lisäksi museoalueeseen kuuluu vuonna 1898 valmistunut veturitalli kääntöpöytineen ja tallialueen rakennuksineen sekä niin ikään vuonna 1898 käyttöön otettu Suolahden vanha rautatieasema ja vuonna 2020 valmistunut uusi kalustohalli.

Museota ylläpitää Keitele-Museo Oy, josta kaupunki omistaa 87%.