Kotiseutuyhdistykset ja museot

Ihmiset rakentavat yhdessä kaupungin pienoismallia, nainen leikkaa saksilla.
Äänekoskella toimii Vanhan Äänekosken Kotiseutuyhdistys ja Kömin Kilta.

Vanhan Äänekosken Kotiseutuyhdistys

Äänekosken kaupungin alueella toimii kotiseutu- ja museotyötä harrastava Vanhan Äänekosken Kotiseutuyhdistys. Yhdistyksemme toiminta on monipuolista, kuten kotiseututyöltä voi odottaakin. Mikäli haluat toimintaa ihmisten parissa, voit haastatella ihmisiä, olla mukana näyttelyjen ja tapahtumien järjestämisissä tai vaikka kotiseutukävelyitä organisoimassa. Mikäli olet enemmän tutkijatyyppi, arkistossamme ja seudullamme on paljon tutkimattomia erilaisia asioita. Yhdistys ohjaa ja antaa vihjeitä itseäsi kiinnostavien aiheiden etsimisessä. 

Vaksy.com

Maaliskuussa 2019 otimme vanhasta museostamme 360 asteen kuvasarjan, jossa voi tietokoneella liikkua katselemassa vanhaa museota. Mukana on myös pieninä elokuvapätkinä museon esittelyä Hannu Kumpulaisen selostamana.

Vanhan museon esittely 360

punainen museorakennus kesäpäivänä

Kömin Kilta ja Konginkankaan kotiseutumuseo

Konginkankaan kotiseutumuseo sijaitsee vanhassa viljamakasiinissa Konginkankaan kirkon edustalla. Konginkankaan kirkonseutu on maakunnallisesti arvokas rakennusperintökohde. Museo on entinen viljamakasiini, josta tehtiin museo vuonna 1953. Rakennus kunnostettiin syksyyn 1956 mennessä. Museon kokoelmassa on yli 700 esinettä. 

Museon perusnäyttely avaa Konginkankaan historiaa. Näyttely koostuu etupäässä maatalouselinkeinoihin liittyvästä esineistöstä ja valokuvista. Museolla on Perusnäyttelyn lisäksi joka kesä erikoisnäyttely. 

Erikoisnäyttelyiden teemat ovat vaihdelleet kouluhistoriasta pukeutumiseen ja konginkankaalaisten harrastetöistä henkilökuviin, valokuvin ja äänityksin. Museota ylläpitää Konginkankaan kotiseutuyhdistys Kömin kilta.

Museon sivut Visit Äänekoskessa

Kömin Kilta