Keitele-Museo

Keitele-Museo on Suolahdessa sijaitseva toiminnallinen erikoismuseo, joka tallentaa Keiteleen vesialueen ja Suolahden seudun rautatieliikenteen perinnettä. Museo kerää ja kunnostaa vanhaa rautatiekalustoa ja pitää sitä käyttökunnossa talkoovoimin. Näkyvintä toimintaa ovat pitkin kesää järjestettävät museojunamatkat Lättähatuksi kutsutulla dieselmoottorijunalla. Museon tukikohta on Wanhan Aseman veturitallilla. Sekä vanha asemarakennus että veturitalli ovat suojeltuja kohteita. Keitele-Museo järjestää mm. junaretkiä ja sen Lättähattua voi vuokrata yksityisajoihin. 

Museojunamatkojen lisäksi Keitele-Museo järjestää yhteistyössä muiden toimijoiden kanssa tapahtumia ja avointen ovien päiviä, jolloin mm. veturitallin alueeseen ja tiloihin pääsee tutustumaan lähemmin. Monissa tapahtumissa on mahdollista kokeilla myös ajoa kolmipyöräresiinalla! Kesän 2021 uutuutena on mahdollista yöpyä maksua vastaan museon makuuvaunussa pe-su, varaukset majoitus@keitelemuseo.fi tai puh.050 4770925 tai 050 4770928. Museon ravintolavaunussa on viikonloppuisin tarjolla myös päivän lounas klo 11-15.

Keitele-Museo poikkeaa perinteisistä museoista siinä, että se on pääasiassa ulkomuseo, jonka museokalustoa ei vain esitellä vaan käytetään edelleen jonkin verran. Museolla on käytössään laaja ratapiha, josta on yhteys valtakunnalliseen rataverkkoon. Wanhan Aseman ratapiha on harvinaisuus, sillä siellä kohtaavat niin vesitie, maantie kuin rautatiekin. Kalustosta löytyy muutamia ainutlaatuisia kalustoyksiköitä, joita ei tällä hetkellä ole Suomessa yhdessäkään vastaavassa museossa! Ratapihan lisäksi museoalueeseen kuuluu vuonna 1898 valmistunut veturitalli kääntöpöytineen ja tallialueen rakennuksineen sekä niin ikään vuonna 1898 käyttöön otettu Suolahden vanha rautatieasema ja vuonna 2020 valmistunut uusi kalustohalli.

Keitele-Museo on avoinna 5.6.2021 alkaen lauantaisin ja sunnuntaisin klo 10-18.

Museota ylläpitää Keitele-Museo Oy, josta kaupunki omistaa 87 %.

www.keitelemuseo.fi

Muokattu 16.6.2021