Kouluruokailu

kouluruokaa
Maksuton kouluateria on osa oppilashuoltoa ja etu, joka kuuluu kaikille peruskoululaisille. Kouluruokailun tavoitteena on edistää koululaisen hyvinvointia, ohjata koululaista terveellisiin ruokatottumuksiin, hyvien ruokailutapojen omaksumiseen sekä toisten huomioon ottamiseen.

Kouluateria sisältää pääruoan, energialisäkkeen (peruna, riisi, pasta), lisäkkeen, ruokajuoman, leivän ja kasvisrasvapohjaisen levitteen. Leipä on pääsääntöisesti näkkileipää, keittopäivänä tarjoamme pehmeää leipää tai sämpylää. 

Tuottaessamme kouluruokailun ateriapalveluja noudatamme Valtion ravitsemusneuvottelukunnan ravitsemussuosituksia, joiden mukaan kouluaterian tulee kattaa kolmasosa koululaisen päivittäisestä energiantarpeesta. 

Kiinnitämme ravitsemuksessa erityisesti huomiota suolan ja rasvan määrään sekä rasvan laatuun. Kannustamme koululaisia juomaan maitoa ja syömään runsaasti kasviksia. Ohjaamme opetushenkilöstön kanssa koululaisia annostelemaan lounaansa lautasmallin mukaan, jolloin puolet lautasesta täytetään kasviksilla, neljäsosa perunalla, riisillä tai pastalla ja neljäsosa pääruoalla. 

Kaikki koululaiset annostelevat ruokansa itse, joten ravitsemuksellisten tavoitteiden toteutuminen riippuu paljolti siitä, mitä koululainen lautaselleen valitsee.  

Erityisruokavaliot

Kun koululainen tarvitsee erityisruokavaliota lääkärin todistuksen tai uskonnollisen vakaumuksen perusteella, tulee vanhempien täyttää hakemus erityisruokavaliosta ja palauttaa se koulun keittiöön. Tarjoamamme ruoka on aina laktoositonta. Ruokapalveluhenkilöstö valmistaa kaikki koululaisten erityisruokavalioateriat ilmoitusten mukaisesti. Erityisruokavaliota tarvitsevan koululaisen poissaoloista on ilmoitettava koulun keittiölle.

Kouluruokailu on lain suoma etu ja ilo oppilaan hyväksi.  Vanhemmat ovat tervetulleita tutustumaan kouluruokailuun. Ruokailuun liittyvissä asioissa voitte aina ottaa suoraan yhteyttä koulun ruokapalvelusta vastaavaan henkilöön.

Äänekosken kaupungin erityisruokavaliolomake

Lisätietoja:

Ruokapalveluesihenkilö
Kirsi Lähteenmäki
0400 115 510
kirsi.lahteenmaki@aanekoski.fi

Ruokapalvelut