Päiväkotiruokailu

lapsi
Äänekosken kaupungin ruokapalvelut tarjoaa päivittäin noin 540 varhaiskasvatuksessa olevalle lapselle aamupalan, lounaan ja iltapäivän välipalan. Vuorohoidossa oleville lapsille tarjotaan myös päivällinen ja iltapala. Päiväkotiruokailun tavoitteena on tarjota lapselle riittävät ja monipuoliset ateriat, ylläpitää ravitsemuksen avulla lapsen fyysistä ja psyykkistä hyvinvointia sekä ohjata ja kasvattaa lasta terveellisiin ruokailutottumuksiin.

Tuottaessamme päivähoidon ruokapalveluja otamme huomioon Valtion ravitsemisneuvottelukunnan ravitsemussuositukset, joissa kiinnitetään huomiota suolan, sokerin ja rasvan määrään, rasvan laatuun sekä kuidun käyttöön. Ruokapalvelujen suunnittelua ja toteuttamista ohjaavat Sosiaali- ja terveysministeriön päivähoitoruokailun järjestämisen suositukset. 

Päivähoidon aterioiden tulee kattaa kokopäivähoidossa 2/3 ja puolipäivähoidossa kolmannes lapsen päivän ravinnontarpeesta. Alle yksivuotiaan ruokavaliossa on rajoituksia/vältettäviä ruoka-aineita.

Äänekosken kaupungin Ateriapalvelukeskus Lipstikassa otetaan huomioon pienet lapset asiakkaina mm. ruoan rakenteessa ja maustamisessa. Aamupala valmistetaan kunkin päiväkodin keittiössä. Hyvä aamu- ja välipala sisältää puuroa tai leipää, marjoja tai hedelmiä sellaisenaan tai ruokana, maitoa tai maitovalmistetta ja kasviksia.

Erityisruokavaliot

Kun lapsi tarvitsee erityisruokavaliota joko lääkärin todistuksen tai uskonnollisen vakaumuksen perusteella, tulee vanhempien täyttää ilmoitus erityisruokavaliosta ja palauttaa se päiväkodin henkilöstölle. Ruokapalveluhenkilöstö valmistaa kaikki lasten erityisruokavalioateriat ilmoitusten mukaisesti. Erityisruokavaliota tarvitsevan lapsen poissaoloista on ilmoitettava päiväkotiin.

Päivähoitoruokailu on osa lasten perushoitoa, jonka eteen päiväkotien hoitohenkilökunta ja ruokapalvelut tekevät yhteistyötä yhdessä vanhempien kanssa. Vanhemmat ovat tervetulleita tutustumaan päiväkodin ruokailuun. Ruokailuun liittyvissä asioissa voitte aina ottaa suoraan yhteyttä päiväkodin ruokapalvelusta vastaavaan henkilöön.

Äänekosken kaupungin erikoisruokavaliolomake

LISÄTIETOJA:

Ruokapalveluesihenkilö
Kirsi Lähteenmäki
0400 115 510
kirsi.lahteenmaki@aanekoski.fi

Ruokapalvelut