Kouluruokailu

Maksuton kouluateria on osa oppilashuoltoa ja etu, joka kuuluu kaikille peruskoululaisille. Kouluateria sisältää pääruoan, energialisäkkeen (peruna, riisi, pasta), lisäkkeen, ruokajuoman, leivän ja kasvisrasvapohjaisen levitteen. Leipä on pääsääntöisesti näkkileipää, keittopäivänä tarjoamme pehmeää leipää tai sämpylää.  Kouluruokailun tavoitteena on edistää koululaisen hyvinvointia, ohjata koululaista terveellisiin ruokatottumuksiin, hyvien ruokailutapojen omaksumiseen sekä toisten huomioon ottamiseen.

Tuottaessamme kouluruokailun ateriapalveluja noudatamme Valtion Ravitsemusneuvottelukunnan ravitsemussuosituksia, joiden mukaan kouluaterian tulee kattaa 1/3 koululaisen päivittäisestä energiantarpeesta. Kiinnitämme ravitsemuksessa erityisesti huomiota suolan ja rasvan määrään sekä rasvan laatuun. Kannustamme koululaisia juomaan maitoa ja syömään runsaasti kasviksia. Ohjaamme opetushenkilöstön kanssa koululaisia annostelemaan lounaansa lautasmallin mukaan, jolloin ½ lautasesta täytetään kasviksilla, ¼ perunalla, riisillä tai pastalla ja ¼ pääruoalla. Lähes kaikki koululaiset annostelevat ruokansa itse, joten ravitsemuksellisten tavoitteiden toteutuminen riippuu paljolti siitä, mitä koululainen lautaselleen valitsee.  

Erityisruokavaliot

Kun koululainen tarvitsee erityisruokavaliota lääkärin todistuksen tai uskonnollisen vakaumuksen perusteella, tulee vanhempien täyttää ilmoitus erityisruokavaliosta ja palauttaa se koulun keittiöön. Tarjoamamme ruoka on aina laktoositonta. Ruokapalveluhenkilöstö valmistaa kaikki koululaisten erityisruokavalioateriat ilmoitusten mukaisesti. Erityisruokavaliota tarvitsevan koululaisen poissaoloista on ilmoitettava koulun keittiölle.

Kouluruokailu on lain suoma etu ja ilo oppilaan hyväksi.  Vanhemmat ovat tervetulleita tutustumaan kouluruokailuun. Ruokailuun liittyvissä asioissa voitte aina ottaa suoraan yhteyttä koulun ruokapalvelusta vastaavaan henkilöön.

Muokattu 13.1.2023