Sähkökatkot

Suomessa sähkötilannetta hallinnoi koko maan osalta kantaverkkoyhtiö Fingrid, joka ohjeistaa sähköverkkoyhtiöitä toteuttamaan paikallisia sähkökatkoja, jos sähköpula uhkaa. Alueelliset sähköverkkoyhtiöt viestivät tilanteesta asiakkailleen häiriötiedotepalveluidensa, verkkosivujensa ja sosiaalisen median kanaviensa kautta. 

Äänekosken alueella toimii kolme sähköverkkoyhtiötä:

Äänekosken Energia

Elenia

Savon Voima

Ennakkoon suunnitellut paikalliset sähkökatkot kestävät yhtiöstä riippuen kerrallaan noin 1,5–2 tuntia tai vakavammassa tapauksessa pidempiä koko kantaverkkoa koskevia katkoja, jotka voivat kestää jopa pari päivää.

Paras tapa välttää hallitut sähkökatkot on käyttää sähköä säästeliäästi erityisesti suurimman kulutuksen aikaan eli arkena aamuisin kello 8–10 ja iltaisin kello 16–20. 

Mistä saan tietoa sähkökatkon sattuessa?

Sähkönjakelusta Äänekoskella vastaavien yritysten omilta sivuilta löydät ajankohtaiset vikapäivystysnumerot, häiriötiedotteet ja asiakaspalvelun yhteystiedot. Tilaa ennalta omalta sähköyhtiöltäsi häiriötiedotteet puhelimeesi!

Tarkasta, minkä sähköverkkoyhtiön alueella asut. Tarkka tieto verkkoyhtiöstä löytyy sähkönsiirtolaskustasi. 

Tilaa ennalta omalta sähköyhtiöltäsi mahdolliset häiriötiedotteet. Sähköverkkoyhtiöt tarjoavat maksutonta tekstiviestipalvelua, joka lähettää asiakkaalle tiedon sähkökatkosta ja sen arvioidusta kestosta. Tekstiviestipalvelun piirissä on suositeltavaa olla. Palveluun voi rekisteröityä esimerkiksi verkkoyhtiön nettisivuilla. Lisäksi voi seurata sähköyhtiön tiedotusta myös yhtiön kotisivuilta ja sosiaalisen median kanavista.

Verkkoyhtiöiden asiakaspalveluun tulee pian katkon alettua suuri määrä puheluja asiakkailta ja linjat ruuhkautuvat helposti. Nykyään verkkoyhtiöt tarjoavat asiakkailleen tekstiviestipalvelun, jolla katkoista tiedotetaan. Palvelun piiriin pääsee ilmoittamalla oman puhelinnumeron verkkoyhtiön nettisivuilla. Näin välttyy ruuhkautuneille linjoille soittamiselta.

Pitkän sähkökatkon aikana radio on tärkeä kansalaisten tiedonlähde. Radiolähetykset toimivat myös ilman sähköä. Niitä voit kuunnella patteri- tai autoradiosta.

Suuret teleyritykset pystyvät jatkamaan toimintaansa pitkänkin sähkökatkon aikana. Niillä on UPS-laitteet ja varavoimaa, joka turvaa uutistuotannon, muun materiaalin valmistelun ja lähetystoiminnan jatkumisen. Yleisradiolla on lakisääteinen velvoite lähettää televisio- ja radio-ohjelmia ja viranomaistiedotteita kaikissa oloissa. STT pystyy toimittamaan omia uutisia sekä välittämään uutisia ja tiedotteita asiakkailleen niin kauan kuin tietoverkot toimivat.

Äänekosken kaupungin palvelut sähkökatkojen aikana

Äänekosken kaupungin palvelut pyritään hoitamaan sähkökatkojen aikana mahdollisimman normaalisti ja esimerkiksi varhaiskasvatuksen, perusopetuksen ja liikuntapalveluiden tiedossa olevista palvelumuutoksista kerrotaan etukäteen mahdollisuuksien mukaan. Terveyspalveluiden osalta voi seurata 1.1.2023 alkaen Keski-Suomen hyvinvointialueen tiedotusta.

Tälle sivulle koostetaan tiedot palveluiden mahdollisista muutoksista. 

Yleisiä ohjeita ja huomioita sähkökatkoihin liittyen Äänekosken kaupungin kohteisiin ja työpaikoille

  • WC:n käyttöä tulee välttää sähkökatkojen aikana. Lyhyiden katkojen aikana erityisessä hätätilanteessa wc:tä voi käyttääyksittäisen kerran, linjassa riittää painetta muutamaan käyttökertaan.
  • Veden käyttöä tulee välttää sähkökatkojen aikana. Kaukolämpökohteissa lämmin käyttövesi voi olla polttavan kuumaa ja aiheuttaa palovammariskin. Pitkien sähkökatkojen aikana vedentulo katkeaa. Kohteissa käyttövesiverkosto pyritään tyhjentämään pitkien katkojen ajaksi, jotta estetään putkien jäätyminen.
  • IV-koneet tullaan mahdollisuuksien mukaan sammuttamaan etukäteen hallitusti sähkökatkoksien ajaksi. Rakenteille ei aiheudu vaaraa, vaikka ilmanvaihto olisi pois päältä useammankin päivän. 
  • Sähkökatkojen aikana ikkunat ja ovet tulee pitää kiinni, jotta lämpötila kohteissa ei laske. Pyritään järjestämään tilojen tuuletus tarvittaessa pitämällä ovia auki muihin sisätiloihin.  
  • Sähkölaitteiden virrat tulee kääntää pois sähkökatkojen aikana, jotta vältetään virtapiikkejä, kun sähköt palautuvat. Yksittäisiä valaisimia kannattaa jättää päälle, jotta tiedetään milloin sähköt palautuvat.  
  • Hissit eivät ole käytössä sähkökatkojen aikana. Mikäli sähkökatkosta on saatu tieto etukäteen, vältä hissin käyttöä mahdollisuuksien mukaan jo hyvissä ajoin ennen suunniteltua katkoa. Sähkökatkon tultua hissit pysähtyvät ja hissiin voi jäädä jumiin. Lyhyissä katkoissa hissi toimii taas, kun sähköt palaavat. Pitkissä katkoissa hissistä on mahdollista päästä pois pelastuslaitoksen tai hissihuollon avulla. Hisseissä on huoltoliikkeen päivystysnumero tai hätäpuhelin, joita kautta saa hälytettyä apua. Hissistä ei saa koskaan pyrkiä ulos omin keinoin.  
  • On suositeltavaa varata taskulamppuja ja muita patteri- tai akkukäyttöisiä lisävalaisimia kohteisiin. Myös omaa henkilökohtaista valaisinta on hyvä kuljettaa mukana.
  • On suositeltavaa varata henkilökohteisesti juomavettä katkosten varalle. Päiväkodeille ja kouluille varataan vesikanistereita.
  • Kaupungin kohteiden kiinteistönhoitajilla on toimintaohjeet sähkökatkosten varalle. Sähkökatkojen aikana ja niiden jälkeen tullaan tekemään välttämättömät ja kiireelliset työt. Ei-kiireellisten töiden aikatauluihin voi tulla muutoksia.
  • Sähkökatkosten aikana ja sähkökatkoksista johtuen siivoukseen voi tulla muutoksia. Pakolliset toimenpiteet pyritään suorittamaan.

Ennakoi ja laita kotivara kuntoon

Sähkökatkon aikana ruoan ostaminen kaupasta onnistuu yleensä vain lyhyen aikaa. Siksi kotiin kannattaa kotivaraksi pitää ruokaa, jonka avulla pärjää. Vettä ja ruokaa on syytä varata koko perheen tarpeisiin ainakin kolmeksi vuorokaudeksi.

Vettä tarvitaan juotavaksi 2 litraa päivässä jokaiselle perheenjäsenelle. Kotivaraksi kannattaa varata vain sellaista ruokaa, jota tulee normaalistikin käytettyä. Näin elintarvikkeet eivät pääse vanhentumaan eikä hävikkiä synny.

Kotivaraksi kannattaa valita ruokia, jotka eivät vaadi kylmäsäilytystä. Näitä ovat esimerkiksi säilykkeet, myslit, mehut, näkkileivät, korput, kuivatut, hedelmät, pähkinät ja siemenet. Iskukuumennettu maito säilyy huoneenlämmössä kuukausia.

Varaa ensiaputarvikkeet, kipu- ja kuumelääkettä sekä henkilökohtaiset reseptilääkkeet.

Toimi näin sähkökatkon aikana

Käännä virta pois kaikista kodinkoneista. Laita pois päältä myös kodin valot ja sähkölaitteet. Jätä kuitenkin yksi valaisin päälle, näin tiedät, milloin sähköt palaavat.

Tärkeintä on katkaista virta liedestä, silitysraudasta, mikroaaltouunista, kahvinkeittimestä ja pesukoneesta. Jos sähkölaitteet ovat päällä sähköjen palauduttua, mutta ketään ei ole kotona, saattaa syntyä tulipalo. Laita pois päältä myös sähköpatterit.

Aloita syömään jääkaapissa olevaa ruokaa hävikin välttämiseksi. Ruoka pysyy jääkaapissa kylmänä pari tuntia sen jälkeen, kun sähköt ovat katkenneet.

Älä availe pakastimen ovea turhaan. Pakastimessa ruoka säilyy jäässä vähintään vuorokauden, jos sen ovea ei availla. Hyvin eristetty, täysi säiliöpakastin pitää ruoat jäässä jopa kaksi vuorokautta. Jos mahdollista, viilennä tilaa jossa pakastin on. Voit myös peittää pakastimen peitoilla tms. Laita pakastimen ja jääkaapin alle turvakaukalo, johon mahdolliset sulamisvedet ohjautuvat.

Älä soita puhelimella, vaan lähetä tekstiviestejä, koska soittaminen kuormittaa verkkoja enemmän kuin tekstiviestit. Verkon kapasiteetti tarvitaan hätäpuheluita varten! Soittaminen myös kuluttaa enemmän virtaa puhelimesi akusta kuin tekstiviestit.

Näin selviät pitkästä sähkökatkosta

Myrskyt, ukkoset, jäätävä vesisade tai lumituiskut voivat aiheuttaa sähkökatkoja. Alla vinkkejä, joiden avulla voit varautua sähkökatkoon ja pärjäät arjessa myös katkon aikana:

Valo ja lämpö

  • Valot sammuvat, kun sähköt katkeavat. Pidä saatavilla taskulamppu ja varaparistoja. Kynttilöiden kanssa muista varovaisuus.
  • Lähes kaikki lämmitystavat käyttävät sähköä. Takalla tai muulla tulisijalla pidät asunnon lämpimänä.
  • Pidä ikkunat ja ovet kiinni. Jos kodin lämpötila laskee, peitä ikkunat vilteillä ja lattiat matoilla.

Ruoka ja vesi

  • Ruuanlaitto onnistuu ilman sähköä kaasulla, puuliedellä, grillissä, retkikeittimellä.
  • Ruoka säilyy ulkona lämpötilan ollessa nollan ja +6 asteen välillä.
  • Pidä kotona hyvin säilyvää ruokaa, joka ei vaadi kypsentämistä.Katkaise virta kodinkoneista, erityisesti hellasta ja kiukaasta, ettei synny tulipalon vaaraa sähköjen palauduttua.
  • Älä avaa sähkökatkon aikana tarpeettomasti jääkaappia ja pakastinta.Vedentulo lakkaa pian sähköjen katkettua. Varaa juomavettä. Jos katko pitkittyy, viranomaiset aloittavat veden jakelun.

Kaupat 

  • Osa kaupoista toimii varavoimalla hetken aikaa.
  • Pankkiautomaatit eivät toimi ilman sähköä.
  • Polttoainetta ei voi ostaa.

Liikenne

  • Liikenne- ja katuvalot sammuvat.
  • Bussit, laivat ja lentokoneet kulkevat, useimmat junat eivät. 
  • Jyväskylä-Äänekoski-Haapajärvi-radalla kulkee sekä sähkö- että dieselkäyttöisiä junia. Huomaa myös, että jännite sähköradasta voi katketa eri aikaan kuin esim. katuvalaistuksesta. Jännite saattaa myös palautua aiemmin. Sähköradan laitteet ovat hengenvaarallisia myös siinä tapauksessa, että junia ei enää kulje.
  • Tiedote 2.12.2022: Väylävirasto varautuu maantievalaistuksen osittaisiin sammutuksiin

Älä koske sähköjohtoihin

  • Myrskyt kaatavat puita ja heittävät oksia sähköjohdoille. Älä yritä raivata niitä pois.
  • Muista, että mihinkään, mikä osuu sähköjohtoihin tai sähköverkon muihin osiin, ei saa koskea.
  • Pidä 20 metrin turvaetäisyys.

Kun sähköt palaavat 

Äkillistä kuormituspiikkiä täytyy välttää viimeiseen saakka, jotta sähköt eivät katkea uudestaan.

  • Laita sähköpatterit päälle eri huoneissa puolen tunnin välein.
  • Sauna on syytä kuormituspiikin vuoksi lämmittää vasta seuraavana päivänä.
  • Sähköuunilla ei kannata valmistaa ruokaa, vaan käytä mikroaaltouunia.
  • Veden tulo ei välttämättä ala heti, kun sähköt palaavat. Vettä kannattaa laskea jonkin aikaa, jotta se on varmasti puhdasta sähkökatkon jäljiltä.

Sähkökatkoja korjattaessa sähköt voivat katketa ja palautua useasti. 

Jos sähköt palauduttuaan käyttäytyvät oudosti, esim. valot palavat normaalia kirkkaammin tai himmeämmin, voi syynä olla nollajohtimen katkeaminen. Tästä voi seurata laitevaurioita, tulipalo ja pahimmillaan sähköiskun vaara. Katkaise silloin sähköt pääkytkimestä varoen koskettamista pääkeskuksen metalliosiin ja soita sähköyhtiösi vikapalveluun.

Lue lisää sähkökatkoista:

Fingrid - Tietoa sähköpulasta 

Energiateollisuus - Tietoa sähkökatkoista Suomessa

Energiateollisuus - Suomen sähkökatkokartta

Puolustusministeriön "Näin varaudut kun yhteiskunta lakkaa toimimasta" -esite 

Puolustusministeriön "Pahasti poikki" -opas pitkäkestoiseen sähkökatkoon varautumisesta

Yle - Näin varaudut pitkään sähkökatkoon ja toimit katkon alettua

Motiva - Tietoa pakkasiin varautumisesta

72 tuntia - Kotivara ja viranomaisten suositus kotitalouksille

Marttojen kotivaratietoa

Ilmatieteen laitoksen toimintaohjeita myrskypuuskien varalta

Äänekosken Energian tiedotteet

Astetta alemmas - Sähkönsäästötalkoot lämmityskaudella 2022-2023

Äänekosken kaupunki on mukana valtionhallinnon yhteisessä Astetta alemmas -energiansäästökampanjassa ja kannustaa myös asukkaitaan mukaan energiansäästötalkoisiin. Kampanja tarjoaa konkreettisia vinkkejä energiansäästöön ja sähkön kulutushuippujen leikkaamiseen kotona, työssä ja liikenteessä. Nyt on aika tehdä nopeavaikutteisia energiansäästötoimia. Astetta alemmas -kampanja kestää koko lämmityskauden.

Jotta energiaa riittää meille kaikille

Venäjän sotatoimet Ukrainassa ovat johtaneet energian hinnan ja saatavuuden ongelmiin Suomessa ja koko Euroopassa. Talvella sähkönkäytön ja lämmityksen kustannukset ovat poikkeuksellisen korkealla. 

Sähkön riittävyys on aiempaa epävarmempaa tulevana talvena. Sähköteho riittää suurimman osan ajasta, mutta talven tehotilanne sisältää monia epävarmuuksia, jotka voivat johtaa sähköpulaan. 

Jokaisen on myös varauduttava siihen, että sähköstä voi olla ajoittain pulaa. Saatavuutta heikentävät esimerkiksi pitkät ja tuulettomat pakkasjaksot, pohjoismaisen vesivoimalla tuotetun sähkön vähäinen tarjota, sähkön tuotantolaitosten huolto- tai käyttökatkokset sekä Keski-Euroopan sähkön kysyntä.

Sähköpula voi johtaa jakelun keskeytyksiin. Sähkökatkojen riskiä pienennetään kiinnittämällä huomiota omiin sähkönkäyttötapoihin ja -ajankohtaan.

Astetta alemmas -kampanjan tavoitteena on, että:

  • Kaikki suomalaiset tekevät konkreettisia ja nopeasti tehoavia energiansäästötekoja.
  • Sähkön käyttöä rajoitetaan omatoimisesti vuorokauden huippukulutustunneilla – arkisin klo 8-10 ja 16-18 välisenä aikana – siirtämällä sähkölaitteiden käyttöä ja lataamista toiseen ajankohtaan.
  • Energiankulutusta vähennetään kauttaaltaan koko yhteiskunnassa; kodeissa ja taloyhtiöissä, yrityksissä, kunnissa, järjestöissä ja oppilaitoksissa.

Lue lisää Astetta alemmas -kampanjasta:

Astetta alemmas


Asumisen palvelut