Heräävä puutarha toi yhteen

Kuvassa Vihreä Uusiutuva Äänekoski -hankkeen mahdollistajien logot: Euroopan aluekehitysrahasto (EAKR), Keski-Suomen liitto sekä Äänekosken kaupunki.
Vihreä Uusiutuva Äänekoski -hanke ja yhteistyötahot esittelivät toimintaansa 14.5.2022 Piilolanniemen Elonkierto -yhteisöpuutarhalla iloisissa ja keväisissä tunnelmissa. Ohjelmassa oli innostavia puheenvuoroja sekä tammen istutus kalevalaisten naisten kanssa. Tarjolla oli myös helppoja niksejä luonnonpölyttäjien hyvinvoinnin lisäämiseen sekä villimmän puutarhan hoitoon, infoa Green Care -toiminnasta ja alueen historiasta. Tapahtuma-alueella sai myös testata sähköpyörää. Päivän aikana tuli esille, kuinka ilmastonmuutos vaikuttaa niin luonnon monimuotoisuuteen kuin ihmistenkin arkeen ja hyvinvointiin. Samalla opittiin, että voimme tehdä pieniä ja merkityksellisiä tekoja yhteisen hyvinvoinnin lisäämiseksi. Lämmin kiitos kaikille osallistujille!
Kuvassa on puunistutus menossa sekä sähköpyörän kokeilua ja ötökkähotellin tekoa sammalesta

Äänekosken yhteisöpuutarhan toimijat ja kaupunkilaiset 

Aurinkoinen sää ja kiinnostava ohjelma houkuttelivat paikalle reilut sata ihmistä Eerolankatu 12 sijaitsevalle yhteisöpuutahralle. Hankkeen lisäksi mukana olivat Mukulat Puutarhat, Päivin Puska ja Pensas, luontokerho, Äänekosken urheilijat, Keski-Suomen ympäristöosaajat, kalevalaiset naiset sekä Äänekosken kaupungin kuntouttava työtoiminta ja Mediakeskus Zoom. Musiikista vastasi Olga Kolari. Puhujina tilaisuudessa esiintyivät mm. Matti Tuononen, Jaana Tani, Hanna Keto, Taina Perkiö sekä Anssi Hiekkala.

Kuvassa kuullaan Piilolanniemen historiaa kävelyn yhteydessä ja pöydällä on mehiläisten lasipesä. Puutarhan kehittäjät ovat Tanja Kinnunen ja Sirpa Kortelainen.

Luonnon monimuotoisuus ja ihmistoimet

Anssi Hiekkala puhui luonnonpölyttäjien merkityksestä ja ihmisen liian toimeliaisuuden yhteydestä pölyttäjien ahdinkoon. Tapahtuman luennossa avautui uusi näkökulma luonnon ekosysteemipalveluihin. Kuulijoiden ei tarvinnut jäädä keinottomaksi, vaan he saivat rakentaa helpon ötökkähotellin pölyttäjien hyvinvoinnin lisäämiseksi. Lue lisää Vihreä Uusiutuva Äänekoski -hankkeen vuoden 2021 Kestävä elämäntapakokeilusta, eli ”Asiaa ekosysteemipalveluista”.

Taina Perkiö (Poke, Tarvaala) kertoi kokemuksiaa Green care -toimintannasta ja Hanna Keto mahdollisuuksista hyödyntää mm. luonnonyrttejä. Kävelykierroksella kuultiin Jaana Tanin opastamana Piilolanniemen historiaa. Anssi Hiekkala oli tuonut puutarhalle mehiläisten lasipesän, josta oli helppo seurata mehiläisten puuhia. Elonkierto - yhteisöpuutahran kehittäjät, Tanja Kinnunen ja Sirpa Kortelainen kertoivat ajatuksiaan yhteisöpuutarhantoiminnan tulevaisuudesta.

Kuvassa kuullaan Piilolanniemen historiaa kävelyn yhteydessä ja pöydällä on mehiläisten lasipesä. Puutarhan kehittäjät ovat Tanja Kinnunen ja Sirpa Kortelainen.
Kuvassa Heräävä puutarha -tapahtuman vierailijoita ja tunnelmaa: keli oli mitä aurinkoisin!

Julkaistu 23.5.2022

Arkisto