Kirjastokortin haku ja säännöt

Kirjastokortti
KESKI-kirjastoilla on käytössä yhteinen kirjastokortti. Ensimmäinen kirjastokortti on maksuton, sen saa täyttämällä ja allekirjoittamalla kirjastokorttilomakkeen ja esittämällä kuvallisen henkilötodistuksen (esim. ajokortti, passi) kirjastossa.

Näin saat kirjastokortin

Kirjastokorttihakemuksen voi jättää myös verkossa. Täytä hakemus verkkokirjastossa ja tunnistaudu esim. pankkitunnuksilla. Kortin voit noutaa mistä tahansa Keski-kirjastojen toimipisteestä hakemuksen jättämistä seuraavana päivänä. Alle 15-vuotias tarvitsee huoltajan suostumuksen ja allekirjoituksen korttilomakkeelle.

Hae kirjastokorttia verkossa

Tulostettava kirjastokorttihakemus

Tutustu myös Keski-kirjastojen käyttösääntöihin.

PIN-koodi

Omien tietojen katseluun, lainojen uusimiseen ja varausten tekoon verkkokirjastossa sekä Keski-kirjastojen e-aineistopalvelujen käyttöön tarvitaan kirjastokortin lisäksi 4-numeroinen PIN-koodi, joka annetaan vain henkilökohtaisesti kirjastossa (ei puhelimitse tai sähköpostitse). PIN-koodi tarvitaan myös omatoimikirjastojen käyttöön. Kirjastosta annetun PIN-koodin voi ensimmäisen kirjautumisen jälkeen vaihtaa itse verkkokirjastossa.

Vastuu kortista

Kirjastokortti on henkilökohtainen. Älä siis lainaa korttiasi kenellekään.Olet vastuussa kortistasi ja sillä lainatusta aineistosta sekä lainaajatunnuksen ja PIN-koodin yhdistelmän käytöstä. Alle 15-vuotiaan lainoista vastaa huoltaja.

Kirjastokortin käyttö omatoimikirjastoissa

Huomioithan, että kirjastokorttia (ja PIN-koodia) voidaan käyttää myös sisäänpääsyyn kirjastotiloihin omatoimiajalla niissä Keski-kirjastoissa, joissa on käytössä kirjastokortilla tunnistautumiseen perustuva kulunvalvontajärjestelmä.

Kirjastokortin katoaminen

Jos kirjastokorttisi katoaa, ilmoita siitä välittömästi kirjastoon! Kadonnut kortti asetetaan lainauskieltoon, kunnes ilmoitat kortin löytymisestä tai lunastat uuden kortin kirjastosta (2,00€). Kadonneeksi ilmoitettua korttia ei myöskään voi käyttää sisäänkirjautumiseen omatoimikirjastoihin. Jos alle 15-vuotiaalle tehdään kadonneen tilalle uusi kirjastokortti, mukana on oltava huoltaja tai huoltajan allekirjoittama korttilomake.

Aineistojen laina-ajat

 • Kirjat 28 vrk
 • Äänikirjat 28 vrk
 • Musiikkiäänitteet ja nuotit 28 vrk
 • Aikuistenosaston lehdet 14 vrk
 • DVD:t 14vrk
 • Lautapelit ja Digitaalisen pelit 14 vrk
 • Lainattavat soittimet 14vrk

Myöhästymismaksut ja palautuskehotus

Myöhästymismaksua (0,50€ / alkava viikko) aletaan periä kolmantena päivänä eräpäivästä, enimmäiskorvaus 3,50€/laina. Lastenosastojenkirjoista ja lehdistä ei peritä myöhästymismaksua. Aineistosta, johon on varaus, peritään palautuskehotusmaksu (1,00€) heti eräpäivän jälkeen. Lastenosastojen muista aineistolajeista (DVD:t ym.) myöhästymismaksu peritään normaalisti.

Palautuskehotusmaksu (1,00€) lähetetään aineistosta, johon on varaus. Maksu peritään palautuskehotuksen lähettämisestä riippumatta valitusta lähetystavasta (tekstiviesti, sähköposti tai kirje). Palautuskehotusmaksu peritään myös lastenosastojen kirjoista ja lehdistä.

Palautuskehotusten aikataulu

1. palautuskehotus lähetetään 3 vrk eräpäivästä. 2. palautuskehotus lähetetään 15 vrk eräpäivästä. Huom! Jos lainassa olevasta aineistosta on varauksia, palautuskehotus lähetetään ja myöhästymismaksua aletaan periä heti eräpäivän jälkeisenä päivänä.

Lainauskielto ja laskutus

Myöhästymismaksujen kertyminen voi johtaa lainauskieltoon. Lainauskielto astuu automaattisesti voimaan, kun kirjastokortin saldolle on kertynyt 10,00€ velkamäärä. Lainauskielto on heti voimassa kaikissa Keski-kirjastoissa.

Lasku palauttamattomasta aineistosta lähetetään 2 kuukauden kuluttua eräpäivästä. 

Mikäli aineistoa ei ole huomautuksista huolimatta palautettu tai maksuja maksettu, perintä siirtyy perintätoimistolle, joka perii kirjaston saatavien lisäksi omat kulunsa.

Laskutuslisä 2,00€ peritään, vaikka aineisto palautettaisiin laskun lähettämisen jälkeen.

Kadonneen tai vahingoittuneen aineiston korvaaminen

Jos lainaamasi aineisto katoaa tai vahingoittuu, ilmoita tästä kirjastoon. Kadonnut tai vahingoittunut aineisto on korvattava maksamalla kirjaston määrittelemä korvausmaksu TAI hankkimalla sama teos tilalle. Tekijänoikeussyistä elokuvatallenteita ei voi korvata vastaavalla teoksella. Myöskään digitaalisia pelejä ei voi korvata vastaavalla teoksella.

Korvaussumma lisätään asiakastietoihin muutaman työpäivän kuluessa. Erillistä laskua ei lähetetä, vaan korvauksen voi maksaa kuten muutkin kirjastomaksut kassaan tai verkkopankissa Keski-verkkokirjaston kautta.

Korvausmaksuja ei palauteta asiakkaalle, vaikka korvattu aineisto myöhemmin löytyisi.

Muut maksut

 • Kaukopalvelutilaus 4,00€ / laina + lähettävän kirjaston/arkiston perimät maksut
 • Kadonneen kortin uusinta 2,00€
 • Noutamaton ja noutoaikana perumaton varaus 2,00€
 • Aineiston kadonnut tai tuhoutunut kotelo (CD- ja DVD-levyt, digitaaliset pelit) 2,00€

Kokoelmasta poistetun ja myytäväksi saatettavan aineiston kirjasto hinnoittelee tapauskohtaisesti. Myymättä jäänyt aineisto voidaan haluttaessa luovuttaa maksutta eteenpäin. Muut myytävät tuotteet, kuten tarvikkeet ja kausituotteet kirjasto hinnoittelee tapauskohtaisesti.

Keski-kirjastojen asiakasrekisteri

Kirjasto kerää lainaustietojen rekisteröintiä varten tiedot asiakkaista tietokantaan. Jokaisella on tietosuojalain mukainen oikeus tarkistaa itseään koskevat tiedot asiakasrekisteristä. Asiakasrekisterin tietoja ei luovuteta kenenkään ulkopuolisen käyttöön eikä tietoja myydä.

Keski-kirjastojen asiakasrekisterin tietosuojaseloste (PDF)

Keski-kirjastojen yhteisten järjestelmien teknisestä toteutuksesta ja asiakastietojen käsittelystä voit lukea lisää täältä: Tietosuoja  ja -turva asiakkaalle (Keski-kirjastot)

Äänekosken kirjastojen kameravalvonta- ja kulunvalvontajärjestelmät

Kaikissa Äänekosken kirjastoissa on käytössä tallentavat kameravalvonnat. Sumiaisten ja Konginkankaan kirjastoissa sekä Suolahden kirjaston lehtilukusalissa on käytössä myös kulunvalvontajärjestelmä. EU:n yleisen tietosuoja-asetuksen (EU 2016/679) mukaiset valvontajärjestelmien tietosuojaselosteet löydät Äänekosken kaupungin Tietosuojaselosteet -sivulta.

Osoitteenmuutokset ja omien yhteystietojen päivittäminen

Jos nimesi, osoitteesi, puhelinnumerosi tai sähköpostiosoitteesi muuttuu, muistathan päivittää tietosi myös kirjastolle!

Osoitteenmuutostiedot eivät päivity kirjastojärjestelmäämme suoraan väestörekisteristä. Voit päivittää yhteystietosi Keski-kirjastojen verkkokirjastossa Kirjaudu sisään Keski-kirjastokorttisi numerolla ja henkilökohtaisella PIN-koodillasi ja vaihda osoitteesi Omat tiedot -sivulla.

Osoitteenmuutoksen voit tehdä myös henkilökohtaisesti käymällä kirjastossa tai sähköpostitse (ks. kirjaston omalta sivulta). Viestissä tulee olla lähettäjän nimi, kirjastokortin numero sekä entinen ja uusi osoite.

Kirjastot