Liikuntaneuvonta

Naiset sauvakävelevät.
Äänekosken kaupunki tarjoaa maksutonta liikuntaneuvontaa sitä tarvitseville ja käynnistää työikäisille kohdennettuja liikuntaryhmiä. Kaikki liikkumisen kipinää kaipaavat ovat tervetulleita liikuntaneuvontaan! 

Uusien valtakunnallisten liikuntapoliittisten linjausten ja Liikkuva aikuinen -ohjelman myötä Äänekoskella on käynnistetty vuoden 2022 alussa varhaisaikuisille, työikäisille ja eläkkeelle siirtyville kohdennettu terveyden edistämisen kolmivuotinen (2022-2024) Äänekoski liikkeessä - liikunnallisen elämäntavan edistämishanke. 

Hankkeen tavoitteena on kehittää Äänekosken kaupungin työikäisille suunnattua liikuntaneuvontaa valtakunnallisten suositusten mukaiseksi ja vähentää liikkumattomuutta.

Aikuisille kunnan tarjoamaa yksilöllistä liikuntaneuvontaa 

 • Liikuntaneuvonnan tarkemmat kohderyhmät ovat kolmivuotisen hankkeen alussa esidiabetesta ja diabetesta sairastavat, painonhallinnan kanssa kamppailevat sekä erilaisista syistä mielenterveyden häiriöiden myötä liikkumistottumuksensa hylänneet ja uutta kipinää ja apua liikkeelle lähdössä kaipaavat. Neuvonnassa ei painotu pelkästään liikuntaneuvonta, vaan asiakkaan tilannetta tarkastellaan kokonaisuutena, tähtäimenä terveellinen elämäntapa. 
 • Kaupungin liikuntaneuvontaan voi tulla Äänekosken terveysaseman liikuntalähetteellä joko diabetesneuvolasta, fysioterapiasta, sairaanhoidon vastaanotolta tai vaikka lääkärin vastaanotolta. Yhteistyökumppaninamme ovat myös Ilona ry ja Mehiläisen Äänekosken työterveysasema, joiden kautta kuntalainen voi saada lisää tietoa liikuntaneuvonnasta. Myös oma yhteydenotto riittää, ja voi olla ensimmäinen askel terveellisempään elämäntapaan!
 • Liikuntaa ja liikkeelle lähtöä rakennetaan yhdessä asiakkaan kanssa. Puolen vuoden ajan projektityöntekijä saattelee asiakkaan matkaa ja pikkuhiljaa löydetään kullekin sopiva tapa lisätä askeleita arkeen. Tapaamisia on liikunnnaohjaajan kanssa puolen vuoden aikana 5-7 kertaa riippuen asiakkaan yksilöllisistä tarpeista. 

Mikäli koet, että liikuntaneuvonnasta voisi olla hyötyä juuri sinulle, ota yhteyttä liikunnanohjaajaan ja jutellaan lisää. Ota yhteyttä vaikka olisit vasta aavistuksella liikkelle lähdöstä. 

Kuntopiiri-harjoittelu 

 • Tiistaisin klo 17-18 Liikuntatalon Hurrikaani-salissa Äänekoskella
 • Ajalla 9.1.-23.4.2024 (15 kertaa, ei viikolla 9)
 • Hinta 35 €
 • Ryhmä on tarkoitettu terveytensä kannalta liian vähän liikkuville työikäisille ja juuri eläköityneille henkilöille.
 • Lisätietoja ja ilmoittautuminen liikunnanohjaajalle. Seuraava ryhmä alkaa syksyllä 2024.

 Kuntosalistartti

 • Keskviikkoisin klo 17-18 Suolahden uimahallin kuntosalilla
 • Ajalla 10.1.-24.4.2024 (15 kertaa, ei viikolla 9)
 • Hinta 35 €
 • Ryhmä on tarkoitettu terveytensä kannalta liian vähän liikkuville työikäisille ja juuri eläköityneille henkilöille.
 • Lisätietoja ja ilmoittautuminen liikunnanohjaajalle. Seuraava ryhmä alkaa syksyllä 2024. 

Voinko minäkin tulla mukaan liikuntaneuvontaan?

Vaikka kohderyhmänä ovat hankkeen alussa olleet henkilöt, joilla on esidiabetes, diabetes, painonhallinnan tai mielenterveyden ongelmia, kaikki liikkumisen kipinää kaipaavat ovat tervetulleita liikuntaneuvontaan! 

Liikuntaneuvontaa antavat henkilöt ovat juuri sinua varten ja ensiaskeleet räätälöidään sinun tarpeisiisi ja arkeesi sopivaksi. Ammattilaisilla on monia hyviä vinkkejä siitä, miten istuttaa liikunta osaksi arkea. Myös ohjaajan tuki alkuvaiheessa on tärkeää liikunnan pysyvyyden kannalta.

Liikuntaneuvonnan esittelyvideo (liikuntaneuvonta.fi) 

Aikuisten terveysluennot, terveyden teemaviikot ja testauspäivät

Äänekoskella käynnistetään liikunnallisen elämäntavan edistämisen hengessä työikäisille suunnattuja terveysluentoja, joita on tarkoitus pitää vuosittain. Luentoja voi tulla kuuntelemaan paikan päälle tai liittyä mukaan etäyhteyksin. 

Joka syksy ja kevät järjestetään Äänekoski liikkeessä -teemapäivä, joissa on esimerkiksi erilaisia yhteisöjä esittelemässä omaa toimintaansa. Päivissä on mahdollisuus myös tehdä pienimuotoisia kuntotestauksia sekä tutustua erilaisiin liikuntalajeihin lyhyissä non stop -workshopeissa. Päivissä on myös aimo annos uusinta tietoa terveysliikunnan annostelusta ja kunnan sekä yhteisöjen meneillään olevasta toiminnasta terveyden edistämisen eteen.

Valtakunnalliset terveyden teemapäivät ja -viikot tullaan huomioimaan osana kaupungin liikuntatoimintaa entistä järjestelmällisemmin vuosikellossa. Esimerkiksi huhtikuisesta opiskelijoiden mielenterveyspäivästä pyritään saamaan Äänekoskelle perinne ja eri terveysjärjestöjen teemaviikot ja -päivät, kuten valtakunnallinen diabetespäivä, halutaan saada näkyvämmäksi osaksi koko kunnan toimintaa

Luennoista ja muista tapahtumista tiedotetaan lisää aina aikataulujen tarkentuessa. Seuraa kaupungin tapahtumakalenteria.

Sovi itsellesi sopiva aloitusaika

Ota matalalla kynnyksellä yhteyttä! Me Äänekosken liikuntapalveluissa haluamme olla osa arkeasi. Kaupunkistrategian mukaisesti tuotamme kuntalaisille hyvinvointia ja sitä toivomme pystyvämme lisäämään omalla panoksellamme. 

Pistetään tossut liikkumaan ja pidetään Äänekoski liikkeessä!

Lisätietoja:

Liikuntapalveluvastaa
Jaana Kiiskinen 
040 551 4016
jaana.kiiskinen@aanekoski.fi

Liikunta