Bygglagen 2025 och kravet på bygglov
En ny trädde i kraft i början av 2025 byggrätt, som vägleder byggandet och gäller tillståndsansökningar som lämnas in efter den 1.1.2025 januari XNUMX. Med anläggningslagen söks alla byggåtgärder som kräver tillstånd som bygglov. Dessutom finns rivningslov, rivningsbesked och landskapsarbetstillstånd kvar som tillståndstyper.
I och med att entreprenadlagen träder i kraft i början av 2025 kommer det bara att finnas en typ av tillstånd i bruk i framtiden, vilket är bygglov. Den nya lagen slår därför samman de tidigare tillståndsblanketterna (bygglov, drifttillstånd och driftanmälan) till en tillståndsblankett.
Den här sidan innehåller anvisningar om tillgången på tillstånd enligt den nya lagen. Ta en titt på sidans innehåll och se några instruktioner som rör tillståndsbehovet för de vanligaste byggprojekten.
Genom att följa dessa instruktioner kan du säkerställa att du inte av misstag genomför byggprojektet i strid med föreskrifterna. Brott mot lag och regler leder till efterföljande övervakning och i värsta fall rivning av byggnaden.
Du kan få personlig hjälp av Äänekoski stads byggnadstillsyn när du undrar om du behöver tillstånd för ditt byggprojekt. Fråga gärna om råd! Våra kontaktuppgifter hittar du här.
Läs mer i meddelandet den 10.1.2025 januari XNUMX.
När behöver du bygglov?
Bygglov krävs för uppförande av byggnader och byggarbetsplatser, men vissa mindre byggprojekt kommer inte längre att kräva tillståndsförfarande i framtiden.
Bostadshus och fritidshus kräver alltid bygglov. Bygglov krävs för uppförande av en byggnad på 30 kvadratmeter eller mer och för uppförande av en tak över 50 kvadratmeter.
De vanligaste åtgärderna inför bygglov:
Byggandet av en ny byggarbetsplats kräver bygglov, t.ex. om tomten är:
- Bostadshus eller fritidshus
- Minst 30 m stor2 eller 120m3 befintlig byggnad annan än bostadshus
- Minst 50 m stor2 befintligt kapell
- Energibrunn, d.v.s. geotermisk brunn
- Ett område byggt för en särskild verksamhet, som medför effekter på användningen av de omgivande områdena samt mast och offentlig konstruktion.
Dessutom krävs bygglov om byggprojektet (inklusive uppförande av annan byggnad än byggnad) har en mindre, mer betydande påverkan på områdenas användning, stadsbild, landskap, kulturarv eller miljöaspekter, eller om projektet kräver myndighetstillsyn på grund av till exempel tekniska krav och allmänintresset.
Byggandet av ett avloppsvattenreningssystem kräver vanligtvis bygglov, även om själva byggnaden inte kräver ett sådant (t.ex. avloppsvattensystemet i en strandbastu).
Behovet av bygglov för reparationer, om- och tillbyggnader
Bygglov krävs även för reparations- och ändringsarbeten som är jämförbara med uppförande av en byggnad samt för att bygga ut en byggnad eller lägga till mer yta på dess golvyta. Nedan följer några exempel på sådana åtgärder:
- Öka byggnadens golvarea, ta bort en hälsorisk eller ändra användningsändamål.
- Reparationer och förändringar enligt deras kvalitet och värde. Till exempel. ändring av användningsändamål för bastubyggnaden till fritidsbyggnad kräver tillstånd.
- Linjerenovering (t.ex. förnya byggnadens vattenledningar).
- När det gäller skyddade byggnader krävs alltid tillstånd för reparation.
När behöver man inget bygglov?
En byggnad som inte är ett bostads- eller fritidshus och är mindre än 30 kvadratmeter eller 120 kubik behöver i allmänhet inget bygglov.
I framtiden kan man därför bygga till exempel ett uthus på mindre än 30 kvadratmeter utan tillstånd, så länge bygg- och planbestämmelserna och övriga byggregler uppfylls. För alla byggnader ska dock den planerade byggarbetsplatsen ha nödvändiga byggrätter.
Mindre än 30 m2 storlek bastubyggnad eller hushållsbyggnad
Mindre än 30 m2 uppförandet av en bastubyggnad eller ett uthus kräver inte bygglov.
Vad är en bastubyggnad?
En bastubyggnad är en byggnad där minst hälften är rum som betjänar bastun. Byggnaden kan ha ett vardagsrum med till exempel en öppen spis för att värma upp byggnaden. Bastubyggnaden kan inte ha ett rum utrustat för matlagning, till exempel en el-, ved- eller gasspis.
Vad är en ekonomisk byggnad?
Ett uthus är en byggnad som inte kan användas för boende. Uthuset betjänar fastighetens huvudbyggnad. Uthus omfattar till exempel garage, lager, bastur, arbetsytor, hobbyutrymmen och bodar. Uthuset kan ha värme. Uthuset kan inte ha ett rum utrustat för matlagning, till exempel en el-, ved- eller gasspis.
Uppförande av bastubyggnad eller uthus i planområdet
När en bastubyggnad eller en ekonomisk byggnad uppförs i ett områdesplanerat allmänt eller områdesplaneområde (inklusive ett vattennära områdesplanområde) ska följande beaktas:
- Byggnaden ska uppfylla planbestämmelserna.
- Byggarbetsplatsen ska ha byggrätt (byggrätten anges i planen).
- Byggnaden ska placeras så att avstånden till grannars gränser och bebyggelse samt till den egna bebyggelsen överensstämmer med planbestämmelser, brandbestämmelser och föreskrifter.
- Att fälla träd som ska fällas under byggnader kan kräva ett landskapsarbetstillstånd för fällning av träd och byggande av ett avloppssystem kan kräva bygglov.
Uppförande av bastubyggnad eller uthus utanför planområdet
Mindre än 30 m2 uppförande av bastubyggnad och uthus på befintlig byggnadsplats är undantagen från behov av tillstånd utanför planområdena. Följande saker måste beaktas under konstruktionen:
- Byggarbetsplatsen ska ha byggrätt för byggandet av byggnaden. Beträffande byggrätt kan t.ex. i kommunens byggnadsordning.
- Byggnaden ska placeras så att avstånden till grannarnas gränser och byggnader samt till den egna byggnaden överensstämmer med brandföreskrifter och föreskrifter. Från byggnadens avstånd, t.ex. privata vägar och motorvägar måste uppfylla avståndskraven.
- Att bygga ett avloppssystem kan kräva bygglov.
Mindre än 50 m2 storlek kapell
Mindre än 50 m2 byggandet av en kapell av denna storlek kräver inget bygglov.
Vad är en baldakin?
En kapell är en byggarbetsplats med minst 30 procent av väggytan öppen. Baldakinen kan till exempel vara en bilkapell eller en grillkapell.
Uppförande av skärmtak i planområdet
Vid byggnad mindre än 50m undantagen från kravet på tillstånd2 för kapellets zonplanerade allmänna eller platsplaneområde (inklusive vattennära områdesplanområde) måste följande beaktas:
- Baldakinen ska överensstämma med planbestämmelser.
- Staket bör placeras så att avstånden till grannars gränser och bebyggelse samt till din egen bebyggelse överensstämmer med planbestämmelser, brandföreskrifter och föreskrifter.
- Att fälla träd från under byggnader kan kräva landskapsarbetstillstånd för fällning av träd.
Bygga ett tak utanför planområdet
Uppförande av ett tak under 50 m2 på en befintlig byggnadsplats är undantaget från behovet av tillstånd utanför planområdena. Följande saker måste beaktas under konstruktionen:
- Staket bör placeras så att avstånden till grannars gränser och byggnader samt till din egen bebyggelse är i enlighet med brandföreskrifter och föreskrifter.
- På avstånd, t.ex. privata vägar och motorvägar måste uppfylla avståndskraven.
Hur arbetar man i byggprojekt som inte kräver bygglov?
Även om ditt byggprojekt är ett som inte kräver bygglov så styrs byggandet fortfarande av många andra bestämmelser som du som ansvarig för byggprojektet bör ta hänsyn till.
Det är bra att ta reda på de projekt som faller utanför tillståndsområdet från fall till fall, så kontakta byggkontrollen vid planering av byggprojektet!
Det är bra att komma ihåg att du i framtiden inte kan bygga hur du vill och var du vill. Även om du inte behöver tillstånd, överväg åtminstone följande innan du börjar bygga:
Byggregler som ska följas
Här är några exempel på byggregler:
- Byggarbetsplatsen ska ha byggrätt och projektet ska ha byggrätt.
- Föreskrifter angående byggnadens placering och avstånd, som kan avse t.ex. till vägområden, stranden, gränsen och andra byggnader.
- Regler relaterade till brand- och driftsäkerhet.
- Regler av planer och byggnadsordning. Formler bestämmer vanligtvis t.ex. byggrätt, antal våningar, byggnadsmodell, antal byggnader på byggarbetsplatsen, användningsändamål och placering av byggnader på tomten. Du kan hitta formlerna från zonindelningssidorna. Du hittar även byggordningen på byggkontrollens hemsida.
Eventuella andra nödvändiga tillstånd
Kontrollera om ditt byggprojekt kräver något annat tillstånd och ansök om tillstånd.
- En byggnads avloppssystem kan kräva bygglov även om själva byggnaden inte kräver det.
- Tillstånd eller anmälan från annan än byggnadstillsynsmyndigheten kopplat till den planerade verksamheten.
- Genomförande av projektet kan också kräva avvikelselov även om bygglov inte krävs. Ett avvikelselov kan behövas till exempel när byggprojektet avviker från planens föreskrifter eller byggrätten överskrids.
Byggprojektering och dokumentation
Byggnaden ska utformas och byggas enligt föreskrifter och föreskrifter, oavsett om den kräver tillstånd. För detta behöver du designers som uppfyller behörighetskraven, byggplaner och sakkunnig och professionell personal för att genomföra ditt byggprojekt.
Genom att använda proffs säkerställer du också längsta möjliga livslängd, hälsa och funktionalitet i din byggnad.
God planering och noggrann dokumentation är en fördel även efter att byggprojektet är klart. Till exempel vid affärer med ett försäkringsbolag eller i en försäljningssituation är det en fördel om du kan presentera lämpliga ritningar på projektet, rapporter om de personer som utför byggarbetet och ansvariga samt el mm. inspektionsprotokoll.
Vatten- och avloppsanslutningar
Om byggnaden är ansluten eller har varit ansluten till allmänt VA-nät krävs nödvändiga anslutningsutlåtanden, avtal, planer, rapporter om installationer och besiktningar som anläggningen kräver.
Med tanke på grannarna
Vi rekommenderar att du presenterar din byggplan för dina grannar i förväg. När du beaktar dina grannars synpunkter redan innan ett byggprojekt påbörjas och under projektets gång, hjälper det att upprätthålla grannsamarbetet. Minsta avstånd för byggnader från grannens gräns måste vara minst fyra meter. Det ska också finnas de avstånd som brandföreskrifterna kräver från grannbyggnaderna.
Övriga ansvarsområden för byggprojektet
Kom ihåg att du som ansvarig för byggprojektet till exempel ska anmäla lönerna för byggarbetet till skattemyndigheten. Allt bygglovspliktigt arbete ska lämnas till skattemannen bygganmälan (www.vero.fi).
Tänk på att även fylla i fastighetsskattedeklarationen i nödvändiga delar (se anvisningar www.vero.fi)
Ansök om bygglov hos Lupapistetjänsten
Bygglov söks för Äänekoski stad Tillståndspunktgenom tjänsten. Lupapiste är en transaktionstjänst där du kan ansöka om tillstånd tillhörande byggkontrollbranschen och hantera relaterade officiella transaktioner elektroniskt. Tillstånd ska sökas separat för varje projekt.
Tjänsten samlar kommunal myndighet, byggherre, projektör och andra byggproffs på en adress. Ansökningar och material skickas direkt till kommunens system för beslutsfattande.
Ta reda på det innan du ansöker om tillstånd Till instruktioner från Lupapistes servicesökande.
Byggrätt
Inom översiktsplanens område med status och rättsverkningar framgår byggrätten i planbestämmelserna. Från zonindelningens hemsida du kan hitta de giltiga formlerna i Äänekoski och de kommande ändringarna av dem.
Inom områden som inte har en formel med rättslig verkan kan det bli nödvändigt att ansöka om avvikelsetillstånd före handläggning av tillståndet.
Avvikelseansökan lämnas till områdeschefen. Stadsstyrelsen handlägger ansökan om avvikelse.
Licenssökande
Endast fastighetsägaren eller av denne befullmäktigad person kan agera som tillståndssökande. För att exempelvis en åtgärd ska utföras i ett bygglovspliktig byggnadssällskap agerar byggnadsföreningen som tillståndssökande, inte en enskild aktieägare.
Bygglovets ikraftträdande
Alla tillståndsbeslut publiceras som offentliga kungörelser på stadens hemsida. Byggnadsinspektören ska underrättas om påbörjande av arbetet.
Byggnadsarbeten får inte påbörjas förrän tillståndsbeslutet är juridiskt bindande. Tillståndsbeslutet är juridiskt bindande när fristen för att överklaga beslutet har löpt ut och beslutet inte har överklagats.
I tillstånd utfärdade av byggnadsinspektör är fristen för att begära rättelse 30 + 7 dagar från kungörelsedatum.
Om du inte är nöjd med Byggnadskontrollmyndighetens tillståndsbeslut kan du ansöka om ändring av beslutet genom att göra en skriftlig rättelsebegäran till den tjänsteman som fattat tillståndsbeslutet. Ett tillståndsbeslut som fattats av miljönämnden kan överklagas genom att överklaga till Tavastehus förvaltningsdomstol.
Bygglovets giltighetstid
Bygglovet gäller i fem år. Byggnadsarbetet måste dock påbörjas inom tre år från dagen för lagligheten av tillståndsbeslutet. Av särskilda skäl kan förlängning med upp till två år ansökas för att påbörja byggnadsarbeten.
När byggarbetet har påbörjats kan du ansöka om förlängning för att slutföra byggarbetet för högst tre år åt gången.
Byggnadsstyrning hjälper och ger råd
Vår byggkontroll finns till för kommunens medborgare. Kontakta oss när du planerar att starta ett byggprojekt, oavsett om det är ett tillståndspliktigt projekt eller inte. Vi kan diskutera vad du bör ta hänsyn till och du kan säkrare starta byggprojektet.
Mer information:
Kontaktinformation för byggnadskontroll
Kommunförbundets tidning: Bygglagen kommer 2025, vad kommer att förändras?