Pohjoisen Keski-Suomen työllisyysalueen valmistelu

Pankkisilta.
Työllisyyspalveluiden järjestämisvastuu siirtyy valtiolta kunnille 1.1.2025 alkaen. TE-palveluiden siirtyminen kunnille on merkittävä ja uusi lakisääteinen tehtävä. Hankasalmi, Kannonkoski, Karstula, Kinnula, Kivijärvi, Konnevesi, Kyyjärvi, Laukaa, Pihtipudas, Saarijärvi, Uurainen, Viitasaari ja Äänekoski ovat perustamassa omaa, kuntien yhteistä Pohjoisen Keski-Suomen työllisyysaluetta, jonka vastuukuntana on Äänekosken kaupunki. 

Julkiset työvoima- ja yrityspalvelut (TE-palvelut) siirretään kunnille 1.1.2025 alkaen. TE-palvelujen siirtoa on valmisteltu yhteistyössä ministeriöiden, TE-palvelujen, ELY-keskusten, KEHA-keskuksen, kuntien ja muiden sidosryhmien kanssa.

Uudistuksen keskeinen tavoite on tuoda palvelut lähemmäksi asiakkaita. Kunnat voivat helpommin tarjota asiakkaille kohdennettuja ja paikallisten työmarkkinoiden tarpeisiin sopivia palveluja. Tavoitteena on palvelurakenne, joka edistää parhaalla mahdollisella tavalla työntekijöiden nopeaa työllistymistä ja lisää työ- ja elinkeinopalvelujen tuottavuutta, saatavuutta, vaikuttavuutta ja monipuolisuutta. Uudistuksessa huomioidaan palvelujen yhdenvertainen saatavuus. TE-palveluiden tehtävänä on tarjota asiakkaille työnhakua ja työllistymistä sekä yritystoimintaa tukevia palveluja.

Keski-Suomessa työ- ja elinkeinopalveluiden uudistuksen valmistelua on tehty kolmella työllisyysalueella. Pohjoisen Keski-Suomen työllisyysalueella, Eteläisen Keski-Suomen työllisyysalueella sekä Jyväskylä-Muuramen työllisyysalueella.

Pohjoisen Keski-Suomen työllisyysalueen perustamistyötä on tehty 13 kunnan kesken tiiviissä yhteistyössä Äänekosken kaupungin vetovastuulla. Vastuukuntana Äänekoski vastaa yhteistoiminnan hallinnosta, palveluiden järjestämistä, tuottamisesta ja organisoinnista. Kaikissa 13 kunnassa valtuustot hyväksyivät työllisyysalueen perustamiseen liittyvän kuntien välisen sopimuksen ja palveluiden järjestämissuunnitelman syksyllä 2023. Valtioneuvosto hyväksyi Pohjoisen Keski-Suomen työllisyysalueen 22.3.2024.

Pohjoisen Keski-Suomen työllisyysalueen valmisteluun määräaikaiseksi projektijohtajaksi ajalle 15.1.- 31.8.2024 on valittu Äänekosken kaupungin työllisyyspäällikkö Riikka Hytönen. Työllisyysaluevalmistelun projektikoordinaattoreiksi vuoden 2024 loppuun saakka on valittu Merja Sihvonen  ja Anja Rein

Kuntien yhteisenä toimielimenä työllisyyspalvelujen järjestämiseksi toimii Äänekosken kaupungin Pohjoisen Keski-Suomen työllisyysalueen lautakunta.

Valtion TE-palveluiden henkilöstöä siirtyy liikkeenluovutuksessa vastuukuntaan Äänekoskelle vuoden 2025 alusta alkaen. 

Järjestämissuunnitelma (pdf)

Sopimus Pohjoisen Keski-Suomen työllisyysalueesta (pdf)

Pohjoisen Keski-Suomen työllisyysalueen valmistelun tiedotteet: 

Lisätietoja:

Projektijohtaja
Riikka Hytönen
040 194 6100
riikka.hytonen@aanekoski.fi

Projektikoordinaattori
Anja Rein
040 357 5090
anja.rein@aanekoski.fi

Projektikoordinaattori 
Merja Sihvonen
040 677 2151
merja.sihvonen@aanekoski.fi

TE-palvelut 2024 -uudistus (TEM)

TE-palvelut 2024 -uudistus (Kuntaliitto)

Työ ja yrittäminen