Äänekosken kaupungin osallistava budjetointi tuo kylille hyvää

Puuliiteri ja klapikasa.
Äänekosken kaupungin osallistavaa budjetointia toteutetaan kyläparlamenttitoiminnan kautta. Äänekosken kaupungin osallistava budjetointi ja kyläparlamenttitoiminta on jo usean vuoden ajan tuonut toivottuja investointeja kylille. Äänekosken kaupungin kulttuuri- ja liikuntatoimi on budjetoinut vuosittain yhteensä 50 000 euroa kylien kehittämisrahaa. 

Kaikki lähtee asukkaista

Kyläparlamentin kokouksessa kiittelevät sitä, kuinka kylien eteen on tehty viime vuosien aikana työtä, esimerkiksi liikuntapaikkojen suhteen, ja että rahoilla on saatu kylillä äärettömän paljon aikaan.

Esimerkiksi vuonna 2021 kehittämisrahalla aloitettiin Saarikkaan kyläpuutarhan rakentaminen, hankittiin Konginkankaan Pohjoishiekan uimarannalle puucee, Koiviston kylätalo maalattiin ja siellä uusittiin kylmälaitteet. Riihilahteen saatiin uusi sähköpiano ja kattotikkaat, Honkolan Rellunmäkeen hiihtolaavu ja Mämmen Metsäpirtin yhteyteen uusi varasto. Lisäksi Mörköpolun kahdelle taukopaikalle laitettiin puuceet ja polkua viitoitettiin osittain uusiksi sekä Sumiaisten että Suolahden suunnalta. Kalaniemen kylätalona toimivaan vanhaan kouluun tehtiin keittiöremontti. Lisäksi kylien luontopolkuja kunnostettiin, kylttejä tai infotauluja uusittiin ja Mörköpolkua jopa digitoitiin.

Osallistavan budjetoinnin hankkeiden tulee olla sen kokoisia, että ne ovat toteutettavissa saman vuoden aikana. 

– Tämä kaikkihan ei olisi mitenkään mahdollista ilman kyläläisten ansiokasta talkootyötä. Äänekosken kaupunki mahdollistaa investoinnit taloudellisesti, aktiiviset kyläläiset vastaavat toteutuksesta ja koko kylä hyötyy, kehityspäälikkö Tanja Sulin kertoo.

Ainutlaatuista kyläparlamenttitoimintaa

Kylien asukkaat ovat itse valinneet kyläparlamenttiin yksi tai kaksi edustajaa joka kylältä. Kyläparlamentti kokoontuu noin neljä kertaa vuodessa. Kylien edustajat miettivät valmiiksi suunnitelmansa ja budjetin. Myös mahdolliset tarjouspyynnöt pitää tehdä etukäteen. Periaate on, että kaupunki maksaa tarvikkeet ja kyläläiset tekevät työn itse talkoilla.

Kyläparlamentissa käsitellään yhdessä kylien suunnitelmat ja päätetään, mitkä investoinnit toteutetaan. Kyläparlamenttitoiminta perustuu siihen, että päätökset tehdään yhdessä ja kaikki kylät pääsevät vaikuttamaan. Jos ideoita tulee enemmän kuin on rahaa, niin priorisoidaan niin, että se kylä, joka ei ole vielä saanut mitään, menee muiden edelle.

Kylien suunnitelmissa olisi hyvä näkyä myös paikallisten nuorten toiveet. Kun on itse tehty, sillä on arvoa.

Tiedote 29.12.2022: Äänekosken kaupungin osallistava budjetointi toteuttaa kylien toiveita

Laavulta avautuu kaunis maisema.

Lisätietoja:

Talousjohtaja
Tapani Hämäläinen
020 632 2072
tapani.hamalainen@aanekoski.fi

Kehityspäällikkö
Tanja Sulin
050 440 0813
tanja.sulin@aanekoski.fi

Osallistu ja vaikuta