Honkola

Ilmakuva Honkolasta

Melkein keskipisteessä

Honkolan peltoja on viljelty satoja vuosia ja sen kulttuurimaisemalla on maakunnallista arvoa. Rakennuskanta on hyvin säilynyttä. Honkolantien varren maatilojen talouskeskukset pohjalaistyylisine asuinrakennuksineen ovat tyylikkäästi entisessä kuosissaan.

Honkolan kylän keskipiste on Nelostien ja valtatie 13:n risteys, josta liikennevirrat vievät Kokkolaan, Ouluun ja Helsinkiin. Kylässä on n. 640 asukasta ja hyvien liikenneyhteyksien äärellä sen veto- ja pitovoimat ovat mitä mainioimmat väkimäärän kasvaessa tasaisesti.

Honkolan elämän sydän on kaupungin suurin, 90 oppilaan kyläkoulu. Humpalaksi nimettyä koulun lähimetsää hyödynnetään sekä opetuksessa että välituntialueena. Koulu pihapiireineen on kyläläisille myös tärkeä liikunta- ja kokoontumispaikka.

Kylällä on paljon maatiloja, hevostiloja ja pienyritystoimintaa. Palveluja tarjoavat muun muassa kone- ja maatalousurakoitsijat, autokorjaamot, puutarha ja luomutila. Honkolan puitteet ovat mainiot ympärivuotiseen retkeilyyn ja ulkoiluun. Jääkiekkokaukalo, urheilukenttä, frisbeegolfrata ja yksityinen kuntosali houkuttelevat liikkumaan.

Nelostien perusparannus nelikaistaiseksi valtaväyläksi Honkolan kohdalla on mullistanut maisemaa sekä nopeuttanut ja selkeyttänyt liikennöintiä joka suuntaan. Historiallinen ja luonnonläheinen kylä jatkaa kuitenkin elämäänsä entiseen rauhalliseen malliin. Honkolalaisten iskulause tiivistää kylän mahdollisuudet: ”Keskellä kaikkea – ihan syrjässä.”

Lentopalloporukka Honkolan koulun salissa

Maakunnallisesti arvokas maisema-alue - Honkola

Honkolan alueella on tehty muinaislöytöjä jo kivikauden aikaisista eränkävijöistä. Vakituisesti alue asutettiin 1500-luvulla ja Honkola on yksi Äänekosken vanhimmista maakirjakylistä. Tiloja perustettiin vesistöjen hedelmällisille rantamaille ja alueella olikin verrattain paljon viljeltyä peltopinta-alaa. Kumpuilevat pellot ovat edelleen oleellinen osa kylämaisemaa. Honkolan läpi kulkee 1700-luvun lopulla perustettu postitie, joka on säilyttänyt perinteisen kylätien olemuksensa.

Honkolan rakennuskanta on hyvin säilynyttä ja pääosin 1800-luvulta. Historiallisesti merkittävät tilat Ahola, Jussila, Tourula ja Eerola on rakennettu lähelle toisiaan muodostaen arvokkaan ja yhä elinvoimaisen kulttuurimaiseman vanhan postitien varteen. Alueella on myös sodan jälkeen rakennettuja rintamamiestaloja sekä uudempia, ulkoasultaan vaihtelevia rakennuksia. Hirvaskankaan palvelut ovat lähellä.

Vesistöjä on vähän, mutta kumpuilevasta viljelymaisemasta avautuu näkymä Kuorelammelle. Kuorelampeen laskee pieni Tallijoki. Tallijoen silta on Suomen sodan taistelupaikka ja osa Äänekosken vanhinta tieuraa. 

(Lähde: Keski-Suomen valtakunnallisesti ja maakunnallisesti arvokkaat maisema-alueet 2016, Keski-Suomen liitto)

Kylät