Suolahti 

Ilmakuva Suolahdesta syksyn ruskassa

Teollisuutta ja kesäistä sykettä

Suolahtelaisuudella on pitkät ja vahvat juuret. Kehittyvä puu- ja metalliteollisuus alkoivat houkutella Keitele-järven rannalle kaupan ja palvelun yrityksiä sekä asukkaita jo 1900-luvun alkuvuosina. Höyrysahojen ja konepajojen teollista perinnettä jatkavat Metsä Woodin vaneritehdas, traktoreita valmistava Valtra sekä puuteknologiayritys Kurikka Timber. Suurin osa Äänekosken teollisista työpaikoista sijaitsee Suolahden taajamassa. 

Voidaan sanoa, että Suolahti on Suomen traktoripääkaupunki!

Keitele-järven ranta-alueet palvelevat edelleen virkistys- ja asuinalueina. Keskustan lähituntumasta löytyvät hyvät ulkoilu- ja harrastusmahdollisuudet. Oma uimahalli ja uusi energiatehokkuudeltaan huippuluokkaa oleva jäähalli ovat isoja ylpeydenaiheita. Kirppuvuoren ja Riihivuoren näköalapaikat sekä sataman tuntumasta Kukkulanmäelle nousevat kuntoportaat houkuttelevat ihailemaan ympäröivää luontoa.

Kymmenen kilometrin päässä Äänekosken keskustasta sijaitseva Suolahti on noin 4 500 asukkaan tiivisrakenteinen taajama, jossa toimii myös oma kyläyhdistys. Kaupunkimaiset peruspalvelut ruokakauppoineen ja ravitsemuspalveluineen sekä monipuolisine hyvinvointipalveluineen ovat käden ulottuvilla. Yöpymään pääsee hotelliin, huoneistohotelliin tai hostel-tyyppisiin majoitustiloihin.

Jo Juhani Aho ja Akseli Gallen-Kallela viihtyivät aikoinaan seudulla. Suolahden Wanhan Aseman aluetta ollaan kehittämässä matkailu-, tapahtuma- ja virkistysalueena. Vanha asemarakennus, veturitalli ja Keitele-museon junakalusto kiehtovat. Elävää höyryaluskulttuuria vaalitaan Suomen Höyrypursiseuran Perinnetelakalla, joka tarjoaa ainutlaatuisen mahdollisuuden alusten korjaamiseen ja entisöintiin.

Vuonna 1939 valmistunut funktionalismia edustava evankelisluterilainen kirkko ja vuonna 1976 valmistunut hirsirakenteinen tsasouna ovat hengellisen elämän pysäkkejä.

Entisen Keski-Suomen Opiston kampusalueella sijaitseva Suolahtisali on maakunnan merkittävä konserttisali. Menneitten vuosikymmenien ja vähän tuoreempikin rock herää kesällä eloon Route 69 Meeting -festareilla. Monisäikeinen kulttuuri kuuluu erottamattomana osana Suolahti-henkeen.

Suolahden Wanha Asema Keiteleeltä nähtynä

Kylät