Luontopolut

Laulavan Mörön polku (Mörköpolku) 

Polku puikkelehtii Sumiaisissa Syvälahden, Lohilahden ja Vihijärven kylien keskisuomalaisissa järvimaisemissa, metsäisillä kankailla ja harjanteilla nousten välillä kauniita kaukometsänäkymiä tarjoaville vuorille. Kyläläiset ovat ikiajat hoitaneet kanssakäymisensä vesiteiden ohella helppokulkuisia harju- ja kangaspolkuja pitkin. Syvälahden kyläyhdistys on raivannut ja merkinnyt maastoon osan näin syntynyttä laajaa, jo umpeutumassa ollutta polkuverkostoa maaseudun kehittämishankkeena. Nyt polut ovat kaikkien luonnossa liikkujien ilona! 

Laulavan Mörön polku on saanut nimensä päätepisteittensä mukaan. Laulumäki Keiteleen rannalla on polun pohjoispään näköalapaikka, etelässä polku päättyy korpimaisemassa solisevalle Mörkökoskelle

Reitti on viitoitettu mörköviitoin ja puihin punaisella merkityin täplin. Reitin kokonaispituus on 19 km. Polun karttaan on merkitty monia muitakin alueella risteileviä polkuja lyhyempiä retkiä varten. Entisen Sisä-Suomen sairaalan takaa Suolahdesta johtaa yhdyspolku Mörkökoskelle.

Syvälahden entisellä koululla toimii Onnenlähde, josta voi hyvissä ajoin ennakkoon varaamalla kysyä majoitusta. Koulun piha-alue mukaan lukien sauna ja sen viereinen tulipaikka ovat yksityistä piha-aluetta eivätkä kuulu jokamiehen oikeuksiin. 

Retken Laulavan Mörön polulle voit aloittaa useasta paikasta. Opastauluja ja lainattavia karttoja on punaisissa postilaatikoissa polun molemmissa päätepisteissä, Syvälahden entisen koulun nurkalla, Suolahti-Sumiainen tien (nro 6450) varressa lähellä Suolahden ja Sumiaisten rajaa sekä Vihijärven risteyksessä. Karttalaatikoita on myös kodalla ja Kaakkovuoren näkötornilla.

Kartta

(pdf, 625 kt)

Yhteystiedot

Syvälahden kyläyhdistys ry
040 684 0179
Polku Facebookissa

.

Markkamäen luontopolku – Äänekoski 

Luontopolun maalimerkit ovat poikkeuksellisesti keltaoransseja, mutta ohjaavat silti samalle polulle.